Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

houtkachel in tuinhuisje mag straks niet meer.

[Gesteld op: 29-09-2011]

Toelichting:
Ik heb op de tuinvereniging een houtkachel in mijn huisje staan.
In de statuten staat niet dat het niet mag.
Nu willen ze de statuten aan gaan passen en daarin zetten dat er geen houtkachels meer mogen.
Kan dit zomaar?
Geldt dit ook voor houtkachels die al aanwezig zijn?
De onkosten die gemaakt worden bij het weghalen voor wie zijn die?

Hopelijk weet u voor mij de antwoorden op mijn vragen.

Vast bedankt voor uw moeite.
Antwoord:

Statuten
De statuten vormen, naast de wettelijke bepalingen, de grondregels van een vereniging. In de statuten wordt onder meer de interne organisatie van de rechtspersoon bepaald en de bevoegdheden van de diverse organen binnen deze rechtspersoon. Dit omvat onder andere de verplichtingen die de leden tegenover de vereniging hebben, en de wijze waarop zodanige verplichtingen kunnen worden opgelegd (artikel 27, vierde lid, onder c, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 2).  Een wijziging van de statuten leidt dus tot een verandering van de organisatie van de vereniging en kan dan ook grote gevolgen hebben. Het is om die reden van belang dat een statutenwijziging met waarborgen is omkleed.


Formele waarborgen
De bevoegdheid om de statuten te wijzigen is exclusief toebedeeld aan de algemene ledenvergadering (artikel 42, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 2). De statuten kunnen deze bevoegdheid van de ledenvergadering wel beperken. Zij kunnen bepalen dat het besluit tot statutenwijziging slechts kan worden genomen op voorstel of na goedkeuring van een ander verenigingsorgaan of buitenstaanders. De statuten kunnen wijziging ook uitsluiten.

De algemene ledenvergadering is dus bevoegd de statuten te wijzigen. Een besluit tot statutenwijziging vereist ten minste tweederde van de uitgebrachte stemmen. De statuten kunnen echter anders bepalen, d.w.z. dat er eventueel om een grotere meerderheid kan worden gevraagd (bijvoorbeeld een unaniem besluit). Dit kunt u terugvinden in de statuten.
Bij de oproeping van de vergadering moet worden meegedeeld  dat ter vergadering een wijziging van de statuten wordt voorgesteld. De oproeptermijn dient minimaal 7 dagen te zijn, d.w.z. er dienen minimaal 7 dagen tussen berichtgeving van oproeping en de daadwerkelijke ledenvergadering te zijn.

Indien het om een formele vereniging gaat, is voor een geldige statutenwijziging ook nog vereist dat van deze wijziging een notariële akte is opgemaakt. Vervolgens zijn de bestuurders gehouden een authentiek afschrift van de statutenwijziging en de gewijzigde statuten neer te leggen bij het handelsregister (artikel 43, vijfde lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 2).

Wat kan er gewijzigd worden?
In beginsel kunnen alle bepalingen van de statuten worden gewijzigd, inclusief het statutaire doel van de vereniging. Er gelden slechts formele beperkingen, zoals ik hierboven al heb laten zien. Wanneer er niet aan één van de formele waarborgen is voldaan, zal er geen statutenwijziging hebben plaatsgevonden.

De wijziging van de statuten dient wel in overeenstemming te zijn met de redelijkheid en billijkheid, hetgeen inhoudt dat de rechtspersoon en degenen die bij de organisatie zijn betrokken, zich op een redelijke manier tegenover elkaar dienen te gedragen (artikel 8 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 2). Een tussen hen krachtens wet, gewoonte, statuten, reglementen of besluit geldende regel is niet van toepassing voor zover dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn (artikel 8, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 2).

Of in uw concrete geval er sprake kan zijn van een dergelijke onaanvaardbaarheid, vraag ik me af. Er is sprake van een verbod op kachels in de houten tuinhuisjes, hetgeen niet erg onbegrijpelijk is. Hout en vuur gaan niet altijd even goed samen. Het kan derhalve om een begrijpelijke statutenwijziging gaan. Om die reden zal het m.i. niet gaan om een krachtens statuten naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbare regel. Ik raad u aan om te kijken of de statutenwijziging via de formele regels tot stand is gekomen.

Tot uw dienst,

Mr. M. van’t Woudt

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan houtkachel in tuinhuisje mag straks niet meer.:

opbouw saunawand bij bestaand tuinhuisje
      [Gesteld in Sauna]
2007-04-29 11:28:21
wat word er verstaan onder tuin grond ?
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2007-08-15 19:02:22
Heeft mijn partner recht op partner alimentatie?
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2009-08-31 15:58:07
Hoe regel ik zoiets, wel .. hoe.. waar..wie..hoeve
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-12 00:07:18
handhaving t.a.v. illegale bouw tuinhuisjes
      [Gesteld in Recht-Zeeland]
2010-08-01 09:37:29

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+