Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Friesland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Friesland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Friesland:
Naam: Marjolein van der Woude
Bedrijf: Van der woude & van der woude | arbeidsrechtjurist
Reactiesnelheid: 57 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Marjolein van der Woude vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-FrieslandVragen over Arbeidsrecht-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Friesland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-FrieslandVragen over Arbeidsrecht-Friesland via E-mail. Klik hier.

Werkgever wijzigt vergoeding reiskosten

[Gesteld op: 28-09-2011]

Toelichting:
Hallo, onderstaande vraag heb ik afgelopen zaterdag gemaild maar heb nog geen antwoord gekregen. Het zit me niet lekker en zou graag advies willen. Kunt u mij antwoord geven? Alvast erg bedankt!


Ik ben werkzaam bij een onderwijsinstelling. 4 jaar geleden is mijn school een bestuurlijke fusie aangegaan met een onderwijsgroep. Mijn functie verplaatste zich 20 kilometer verderop. Ik kreeg een detacheringscontract. Destijds is een reiskostenvergoeding voor 8 jaar afgesproken voor de werknemers die door de gedwongen fusie moesten reizen. Inmiddels werk ik hier alweer 4 jaar en krijg nog steeds mijn reiskostenvergoeding van 28 cent netto per km. Nu heb ik binnen dezelfde instelling een hogere functie aangeboden gekregen. Van medewerker word ik nu senior medewerker. Het nieuwe schooljaar is inmiddels begonnen en ik ben met mijn nieuwe functie gestart. Voor mijn oude functie is inmiddels een opvolgster gevonden. Ik heb nog geen contract gezien laat staan getekend. Toevallig is mij ter ore gekomen dat mijn reiskosten, zoals destijds tijdens de fusie is afgesproken, in mijn nieuwe functie niet meer worden vergoed. Ik krijg nu alleen reiskosten volgens cao. (15 cent per km) Ik was zeer verbaasd en heb gelijk een gesprek aangevraagd. Nu hebben ze toegegeven dat ze dit in een 'voorwaardengesprek' aan mij mee hadden moeten delen. Dit is "vergeten" Ze hebben me gezegd dat ik wel al mijn opgebouwde arbeidsrechten meeneem naar mijn nieuwe functie, zoals mijn vaste contract etc. maar niet de afspraken omtrent de reiskosten die destijds zijn afgesproken. Hierdoor mis ik een netto 90 euro per maand. Volgens mijn werkgever is dit hun beleid. Omdat ik met mijn nieuwe functie in dienst kom van de onderwijsgroep en omdat ander collega's die naar een andere functie zijn gegaan dit ook niet hebben gekregen. Dit beleid kan ik echter nergens terugvinden. In mijn detacheringsovereenkomst staat alleen dat de reiskosten worden vergoed. In de regeling bestuurlijke samenwerking staat:de medewerkers ontvangen een reiskostenvergoeding van 0,28 cent ongeacht keuze voor cao en omhelst een periode van 8 jaar. Volgens mij heb ik hier nog 4 jaar recht op omdat dit destijds is afgesproken. Ik maak nog steeds dezelfde hoeveelheid kilometers en ik zit nog steeds achter hetzelfde bureau. De onderwijsgroep is de rechtsopvolger van mijn oude school. Naar mijn idee meten ze met twee maten; wel de oude arbeidsrechten meenemen maar niet de afspraken omtrent de reiskosten. Mag dit zomaar?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Uw vraag is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het is afhankelijk wat hierover is afgesproken ten tijde van de overgang naar de nieuwe onderwijsgroep. Is in deze overeenkomst wellicht een bepaling opgenomen wat er met de reiskosten gebeurt indien een werknemer een andere functie krijgt binnen de nieuwe onderwijsgroep. Het is heel goed mogelijk dat de medewerkers die zijn overgegaan (zoals u) een hogere reiskostenvergoeding ontvangen dan de medewerkers die al in dienst waren bij de nieuwe onderwijsgroep. Na 8 jaar wordt dit kennelijk gelijk getrokken, omdat deze regeling voor 8 jaar is afgesproken. Bij u wordt echter na 4 jaar de reiskostenvergoeding verlaagd. Een werkgever kan in zijn algemeenheid niet zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen. Dit kan anders zijn afhankelijk van allerlei omstandigheden, zoals de reden waarom de werkgever wil wijzigen, of er overleg is gevoerd, wat er contractueel is afgesproken etc. Op basis van uw casusbeschrijving kan ik u echter geen concreet antwoord op uw vraag geven. Zoals gezegd is dit afhankelijk van alle omstandigheden van uw geval.

Om te weten hoe deze regeling er in uw concrete situatie uitziet, kunt u de zaak voorleggen aan een arbeidsrechtjurist (bijvoorbeeld ons kantoor), onder overlegging van alle relevante stukken en informatie, zoals contracten, cao etc.

Met vriendelijke groet,
Vanderwoude&vanderwoude, sterk in arbeidsrecht

Mr. drs. Suzanne van der Woude
www.vanderwoudevanderwoude.nl

Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als kantoor zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies.

Beantwoord door:
Marjolein van der Woude
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Werkgever wijzigt vergoeding reiskosten:

Vergoeding voor werken in het buitenland
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-06-27 12:29:34
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
geen kinderopvangtoeslag door vrijwilligerswerk
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-01-20 15:38:02
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Friesland: 8.7 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+