Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Limburg

Zelf een vraag over Notaris-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Limburg.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Limburg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Limburg Klik hier.

RSS over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Limburg op jouw website?Vragen over Notaris-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via E-mail. Klik hier.

erdienstbaarheid?

[Gesteld op: 26-09-2011]

Toelichting:
In februari 2004 hebben wij een huis gekocht waarbij de bewoners van twee buurpanden via een paadje door onze tuin toegang tot hun tuin (achterom) hadden.
Dit was echter naar onze mening een persoonlijke overeenkomst tussen de vorige bewoners waarvan wij kennis hebben genomen en en er staat ook kadastraal geen erfdienstbaarheid gemeld. Wij hebben destijds ook aangegeven aan beide buren dat het naar ons inzicht geen erfdienstbaarheid is.
In het koopcontract staat `dat wij bekend zijn met het gebruik van achterpad ten behoeve bewoners nr 20 en 18 hetgeen niet officeel als erfdienstbaarheid staat omschreven`.
Als doorgang voor een fiets of kliko hebben wij daar geen problemen mee gehad. Inmiddels wonen er nieuwe buren die te pas en te onpas onze tuin als hun achterom zien (ook hun bezoek achterom laten komen) en is het gebruik van de andere buurman bedrijfsmatiger
aan het worden (laden lossen klanten en leveranciers).
Overleg loopt stevast op niets uit. Er wordt gesproken van erfdienstbaarheid. In mijn opinie onterecht. Overigens ook als er erfdienstbaarheid is mag dit dan zomaar aan derden worden verleent en te pas en te onpas te worden uitgeoefend. Wie heeft raad en welke stappen dien ik te nemen om te voorkomen dat er als ik gelijk heb wel erfdienstbaarheid ontstaat?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Een erfdienstbaarheid kan ontstaan door het vastleggen er van in een akte bij de notaris die vervolgens ook bij het Kadaster wordt ingeschreven. Voordeel is dat voor iedereen bekend kan zijn dat de akte en de erfdienstbaarheid er is en ook dat de "spelregels" in de akte staan.

Maar een erfdienstbaarheid kan ook ontstaan door verjaring. Als iemand lang genoeg (en de termijnen varieren van 10 tot 20 jaar) gebruik maakt van een pad, dan kan de rechter oordelen dat er sprake is van een erfdienstbaarheid. Wat de spelregels zijn, zal de rechter dan ook moeten vaststellen.

In uw situatie zal alleen erfdienstbaarheid door verjaring kunnen spelen omdat u zelf aangeeft dat er geen akte is te vinden bij het Kadaster (overigens heeft het Kadaster een speciale zoekservice om akten te vinden. Ik neem aan dat u die al gebruikt heeft)

Maar verjaring kan niet spelen als de buren om een andere reden het pad mogen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat er ergens een document is of getuigen zijn die willen bevestigen dat het inderdaad een persoonlijk recht was voor die betreffende buren en niet gewoon een recht voor iedereen die in dat huis woont.

Ik raad u aan om spoedig te gaan praten met uw rechtsbijstandverzekeraar of een advocaat. Deze kunnen er voor zorgen dat er een brief verstuurd wordt aan de buren om de (eventuele) verjaring te stuiten. In feite stopt daarmee de klok van 10 of 20 jaar zodat voorkomen wordt dat u net te laat zou zijn daarmee.

Vervolgens kan dan in rust gekeken worden of er eigenlijk wel een erfdienstbaarheid is.

Overigens is het zo dat een erfdienstbaarheid niet eenzijdig zwaarder gemaakt kan worden. Ik denk daarbij aan het feit dat ook het bezoek van de buren achterom gaat en de andere buurman nu ook de expeditie via het pad laat lopen. De rechter zou wel eens kunnen oordelen dat dit toch voor u als eigenaar zwaarder is dan voorheen.

Mocht u een advocaat nodig hebben, dan kunt u altijd een mail aan mij sturen en kan ik u een advocaat aanraden. Mijn email adres is: Loendersloot@hwj-notarissen.nl

Met vriendelijke groet,

Mr. Ernst Loendersloot

Kijk ook eens op:
http://www.ntrs.nl
http://www.vaknotaris.nl
http://www.hwj-notarissen.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan erdienstbaarheid?:

Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Recht van overpad/erfdienstbaarheid?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2007-07-02 13:31:40
overpad
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2008-02-02 12:04:31
Gaat erfdienstbaarheid door verkoop over?
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2008-06-04 11:45:37

Gemiddelde score Notaris-Limburg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+