Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

moet ik deze taken teruggeven

[Gesteld op: 23-01-2008]

Toelichting:
Ik heb in het begin van mijn stage een klus aangenomen, waar ik het gevoel van heb dat ik hier niks meer van leer op mijn niveau. Verder is het voor de organisatie belangrijk dat ik dit doe.
Antwoord:
moet ik deze taken teruggeven
Ik heb in het begin van mijn stage een klus aangenomen, waar ik het gevoel van heb dat ik hier niks meer van leer op mijn niveau. Verder is het voor de organisatie belangrijk dat ik dit doe.

Deze situatie is kenmerkend voor veel organisaties. De praktijk is harder dan de leer. Mensen werken er en hebben een functie of taakomschrijving. Deze is onderdeel van het instrumentarium waarmee de organisatie haar doelen wil bereiken.
Echter organisaties bestaan niet, er bestaan alleen maar mensen die met elkaar iets willen bereiken. Daarbij is de dynamiek van hoe met elkaar om te gaan (groepdsdynamiek, organisatiecultuur) belangrijker dan elke taakinhoud. In elke organisatie kun je waarnemen dat mensen veel en vaak met andere zaken bezig zijn, dan met wat hun taakomschrijving of rechtspositie aangeeft.
Verder wil elke organisatie haar doelen zo goed mogelijk (effectief) en zo goedkoop mogelijk (efficient) bereiken.

Stagiaires worden ingehuurd tegen een lage stagevergoeding, waartegenover staat dat zij behoren te zijn vrijgesteld van de officiële CAO bepalingen en andere arbeidscontracten. Dit geeft hen de ruimte om er lerend in te zitten en een deel van hun tijd te gebruiken om het bedrijf en waarvoor het staat te leren kennen, en om de verbinding te maken met hun studie. Echter de praktijk is vaak anders. en hoe dit voor jou is geregeld wet ik niet. . .

Een belangrijke leerervaring die je nu hebt is dat de ideale stage niet bestaat en je treft je aan in wat gewoon is in werksituaties: je bent met een klus bezig die voor het bedrijf nuttig is en voor jou zelf niet (meer). Je voert opdrachten uit en weet nu hoe dat voelt. Dat hebben heel veel mensen bijna hun hele leven.
Onthoud dat werken in organisaties voor 80% gaat over onderlinge relaties en functioneren en slechts voor 20% over ‘inhoud’.

Het lijkt erop dat je als goedkope gewone arbeidskracht wordt ingezet om klusjes te klaren die zijn blijven liggen: productie draaien. Dit geeft je de mogelijkheid ervaring op te doen op het intermenselijke vlak, die voor later veel belangrijker is dan inhoudelijke kennis uit je studie, die immers een korte halfwaardetijd heeft.

Ben je met je leren in deze klus klaar, dan kun je zelf invloed uitoefenen om je stage te laten slagen: onderdeel van ergens werken is ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor jezelf. Wat handig is om te doen hangt geheel van je situatie af, waarover je in je vraag geen info geeft. De volgende suggesties komen misschien van pas:
Je kunt bekijken hoe je binnen de kaders van deze klus het werk of de opdracht zo kunt inrichten dat je er zelf wel van leert. Ga dan met deze gedachten naar de begeleider en vraag hem/haar toestemming om de klus zo te doen. Als je daarbij iets invoegt waar de organisatie in de toekomst beter van wordt dan krijg je vaak veel ruimte.
Je kunt je interne stagebegeleider aanspreken en vragen om ander werk. Handig is dat je zelf aankomt met wat je leuk en leerzaam vindt binnen de kaders van het bedrijf of de dienst. De meeste begeleiders willen immers alleen maar geen gezeur. Botweg je opdracht teruggeven kan verkeerd vallen: je ‘baas’ heeft dan een fout gemaakt en dan heb je meteen een conflictsituatie en een slechte beoordeling. Ook leerzaam maar niet leuk in het kader van je opleidingsdoelen.
Schat je in dat een gesprek niet werkt of als je dat niet durft, kun je contact opnemen met de begeleider van je opleidingsinstituut. Die kan dan een gesprek aangaan als dat nodig is, of jou helpen de verbinding te maken met waar een organisatie over gaat. en je beoordeling veilig stellen.
Deze weg levert je ook op dat je voor je eindbeoordeling een goede opstart maakt.
Je kunt beide wegen liefst tegelijk volgen.

Levert dit alles geen resultaat op dan kun je oefenen in wat veel werknemers doen om hun tijd te vullen. Kijk maar om je heen, daar kun je veel van leren. Bedenk steeds, dit is de praktijk.
Baal je echt en wil je principieel blijven, dan kun je ook je stage beëindigen en ergens anders opnieuw beginnen. Dat kost echter vaak veel tijd.

Veel succes.

Hans Dalhuijsen

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan moet ik deze taken teruggeven:

Zijn mijn teamleidertaken een verworven recht?
      [Gesteld in Personeel & Organisatie-Gelderland]
2012-06-06 13:46:16
Uitvoeren taken niet bij functie horen.
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Limburg]
2009-10-12 12:32:49
Geen verhoging bij functieverzwaring
      [Gesteld in Personeel & Organisatie-Gelderland]
2015-10-09 10:30:43
Werk weigeren wat niet bij mijn functie hoort?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-03-21 23:04:52
Vaslheid in geschrifte bij ontslagaanvraag
      [Gesteld in Strafrecht]
2009-08-31 20:23:38

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+