Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Verzekeringen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Verzekeringen en krijg online een antwoord van de specialist in Verzekeringen

Zelf een vraag over Verzekeringen? Klik hier.
Meer vragen over Verzekeringen.
De huidige beheerder van de rubriek Verzekeringen:
Naam: G.E. Detiger
Bedrijf: Hemelraad & keijzer verzekeringsadviseurs
Reactiesnelheid: 62 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over G.E. Detiger vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VerzekeringenVragen over Verzekeringen via RSS. Klik hier.
RSS over Verzekeringen op jouw website?Vragen over Verzekeringen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VerzekeringenVragen over Verzekeringen via E-mail. Klik hier.

Getuigenverklaring rechtsgeldig?

[Gesteld op: 11-09-2011]

Toelichting:
Mijn zoon van 16 is tegen een auto gebotst die over de haaientanden is gereden. Hij kon de auto niet meer ontwijken. Op het schadeformulier staat een situatie die niet overeenkomt met de verklaring van mijn zoon en getuige. Verder is de verzekeringnemer de vader (ik dus) en niet mijn zoon. Mijn zoon heeft in shock toestand dit formulier getekend waar de tegenpartij mee heeft geholpen. Ondanks nu de tegengestelde getuigenverklaring beroepen moeder en dochter zich op het ingevulde schadeformulier.
Antwoord:
Het komt helaas regelmatig voor dat mensen een aanijdingsformulier ondertekenen en achteraf bij het checken van de ingevulde punten tot de ontdekking komen dat het niet conform de werkelijkheid is.

Dan ontstaat er een lastige zaak. De voorzijde van het schadeformulier wordt veelal gezamenlijk ingevuld. Partij A doet links en partij B doet rechts. Zowel qua informatie als qua kruisjes. Vervolgens kan er een situatieschets worden gemaakt. Daarna is er nog ruimte hierop aanmerkingen te maken als men het niet eens is met (bijv.) de schets.

Als dat niet wordt gedaan en het formulier wordt ondertekend dan wordt daarmee expliciet aangegeven dat men akkoord is met de inhoud. Dan is het achteraf bijzonder lastig daar nog aan te tornen. Mogelijk dat het met (aanvullende) getuigen kan lukken. Misschien met een foto die direct na het ongeval is gemaakt en waaruit de stand van de voertuigen blijkt? Misschien aan de hand van het politierapport waarin ook een schets wordt opgenomen?

Dat niet u als verzekeringnemer heeft ondertekend maar uw zoon als partij in het ongeval lijkt me eerder logisch dan een argument om de inhoud daarom maar terzijde te schuiven.

Kortom: als er verder niets kan worden aangetoond zal het schadeformulier de basis voor de schaderegeling gaan vormen omdat uw zoon in principe 'goed is voor zijn handtekening'.
 
Reactie vraagsteller:
Dank u voor het antwoord.
Mijn zoon heeft een getuige die anders verklaard dan op het schadeformulier staat.Hij zweert bij hoog en laag dat het zo is gegaan. Moet ik dan nog een tweede getuige aanbrengen?
Deze verklaring komt overeen met die van mijn zoon.
Bestond er ook niets zoiets als minderjarig handelsonbekwaam?
Er is geen politie aan te pas gekomen omdat de auto meteen even "anders is geparkeerd" om het verkeer niet te hinderen. Verder heb ik geen schaderapport van de tegenpartij of zoiets gezien. Het is dan toch mogelijk om dit te herroepen?

Leon
 
Antwoord Beheerder:

In principe heb je bekwame en onbekwame getuigen. Het al dan niet minderjarig zijn is daarbij niet bepalend. Ook een kind van 5 jaar kan getuige zijn. Wel kan het zo zijn dat een getuigenis anders wordt gewogen. Zo kan het best zijn dat aan een getuigenis van een absolute derde een ander gewicht wordt gehanden (door een rechter) dan de getuigenis van een echtgenote.

Als het zondermeer en zonder voorwaarden mogelijk is om achteraf te gaan afwijken van een eerdere verklaring dan zou het invullen van het schadeformulier en het voor akkoord tegen een farce worden. Sterker nog: er zou volop 'gebruik' van worden gemaakt, zeker als iemand zich realiseert dat zijn akkoordverklaring betekent dat er een terugval in de bonuskorting en dus een premieverhoging betekent. Het zou volsterkt onwenselijke situaties opleveren.

Op het aanrijdingsformulier kan de situatie worden aangegeven door het aan beide zijden plaatsen van 'kruisjes'. Daarnaast kan er een situatieschets worden gemaakt. Tenslotte kan iemand zijn opmerkingen nog plaatsen. Bij dat laatste kan ook een opmerking komen te staan dat men het niet eens is met de situatieschets en dat een eigen exemplaar/versie wordt bijgevoegd. Wordt daarvan geen gebruik gemaakt dan is het uiterst lastig later op de verklaring terug te komen.

Dat betekent niet dat iemand dan altijd aan de inhoud van formulier vast zit, maar er moeten wel bijzondere omstandigheden zijn. Dwaling, bedrog, intimidatie (tekenen want anders....) zijn daarvan voorbeelden. Ik kan me best voorstellen dat er in alle consternatie iets is getekend waarvan uw zoon de consequenties niet heeft kunnen overzien en wat nu problemen oplevert in de bewijslast.

Als u zoon met vriend beweren dat het 'wit' is en de moeder met dochter dat het 'zwart' is en uw zoon heeft getekend voor 'zwart' dan vrees ik echt het ergste. Tenzij er (aanvullend) bewijs komt. Dat kan door een nieuwe getuige, liefst een derde; foto's van de situatie en/of de ligging van de beschadigde delen. Als er bijvoorbeeld een kapotte lamp een meter voor de haaientanden ligt is het duidelijk waar de aanrijding heeft plaatsgevonden (ik geef zomaar een voorbeeldje). Zo zijn er vast en zeker meer punten te bedenken. Maar u zult met iets moeten komen anders zal de tegenpartij/diens verzekeraar vast en zeker verwijzen naar de geaccordeerde inhoud van het schadeformulier. En zoals ik eerder al aangaf is dat niet-onlogisch.

IK KOM ER NOG EVEN OP TERUG

Voor alle zekerheid heb ik telefonisch contact gehad met een bevriende verkeersschadespecialist. Het (b)lijkt net iets genuanceerder te zijn dan ik u heb bericht.

In zaken waarbij minderjarigen als schadepartij betrokken zijn hoeft een handtekening niet alles-bepalend te zijn. Voor hen is het vaak een unieke situatie en in alle consternatie kan dan worden getekend. Aangenomen wordt dat de handtekening van een minderjarige is bedoeld als 'erkkening' van het zijn van de persoon waarvan de personalia zijn ingevuld. Hierover heb ik geen uitspraak kunnen traceren die dit bevestigt/tegenspreekt, dus laten we aannemen dat het correct is.

De moeder kan worden gezien als de ervaren oudere persoon waardoor uw zoon, bewust of onbewust, toch onder de indruk is geweest met als gevolg het zetten van de handtekening. De vriend van uw zoon kan als niet direct betrokken getuige worden gezien, hetgeen niet van de dochter van de tegenpartij is te zeggen. Dat maakt de zaak zeker sterker.

Om u verder te kunnen helpen zou ik graag willen weten of uw zoon op een fiets danwel op een bromfiets reed. En gaat het om het afhouden van de claim van de tegenpartij of het verhalen van de eigen schade?

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Verzekeringen:
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Autoverzekering
Begrafenisverzekering
Bootverzekering
Brommerverzekering
Notebookverzekering
Oldtimerverzekering
Overlijdensrisicoverzekering
Paardenverzekering
Reisverzekering
Risicoverzekering
Schadeverzekeringen
Sociale Verzekeringen
Uitvaartverzekering
Ziektekostenverzekering
ZorgverzekeringGerelateerde vragen aan Getuigenverklaring rechtsgeldig?:

Vast te stellen verlofdagen
      [Gesteld in Personeel & Organisatie-Noord Brabant]
2008-11-26 22:53:46
Rechtsgeldigheid pro forma opzegging huurcontract
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-01-05 18:09:30
vraag over huurcontract en vennoten
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-06-09 14:59:43
geldigheid schuldbekentenis
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-10-21 12:39:04
Is deze kopie van een contract rechtsgeldig?
      [Gesteld in Fitness]
2011-07-07 19:31:06

Gemiddelde score Verzekeringen: 9.0 (41x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+