Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Utrecht

Zelf een vraag over Notaris-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Utrecht Klik hier.

RSS over Notaris-UtrechtVragen over Notaris-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Utrecht op jouw website?Vragen over Notaris-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-UtrechtVragen over Notaris-Utrecht via E-mail. Klik hier.

gemeenschap goederen

[Gesteld op: 11-09-2011]

Toelichting:
Ik ben sinds 01-02-2009 in Marokko met een Marokkaanse meid getrouwd .
Sinds 15-11-2010 is zij hier in Nederlands komen wonen en bij mijn woonadres ingeschreven (15-11-2010 samen in Nederland wonen).
Mijn vraag is :
1. vanaf wanneer is spraak van delen van gemeenschap goederen? is het vanaf 01-02-2009 datum van eerste dag toen wij trouwden in Marokko of vanaf de datum 15-11-2010 dat zij hier in Nederland komen wonen en bij mijn adres ingeschreven ?

Info: ik heb al een hypotheek die ik op 14-09-2009 huis gekocht heb, maar mijn vrouw toen woonde in Marokko !
Ik heb al een advocaat gevraagd en die zei dat er spraak is van delen wanneer ik gaan scheiden volgens Nederlandse wet, is vanaf de datum dat zij hier in Nederland komen wonen en in dit geval is vanaf 15-11-2010. dus over mijn hypotheek valt er niets te delen klopt dat ?

Ik dank u alvast.

fikri
Antwoord:
Zijn er geen huwelijksvoorwaarden gemaakt en ontbreekt een rechtskeuze, dan geldt het volgende:

a) Hebben de echtgenoten geen gemeenschappelijke nationaliteit, maar wel een eerste gemeenschappelijke gewone verblijfplaats dan is de wet van dat land van toepassing.
Huwt een Nederlander met een Française en gaan zij na de huwelijkssluiting in Nederland wonen, dan is Nederlands recht van toepassing en dus, bij gebreke van huwelijksvoorwaarden, de Nederlandse algehele gemeenschap van goederen. De echtgenoten kunnen dit zogenaamde eerste huwelijksdomicilie nog tot zes maanden na huwelijkssluiting vestigen. Woont het echtpaar bijvoorbeeld eerst vier maanden in Nederland maar verhuist men vervolgens naar Frankrijk om daar permanent te gaan wonen dan geldt als eerste huwelijksdomicilie Frankrijk. Het is van belang om in zo’n geval de feiten en de intentie van de echtgenoten precies vast te stellen.

In het hiervoor genoemde geval van de Nederlander die huwt met een Cubaanse loopt men aan tegen het feit dat de vrouw in het algemeen niet langer dan drie maanden in Nederland mag verblijven en vervolgens ten minste zes maanden buiten Nederland moet vertoeven. Blijft de man gewoon in Nederland wonen (in het algemeen zal hij daar werken) dan is het de vraag of een eerste huwelijksdomicilie wordt gevestigd. Is dat niet het geval dan zal men de hierna onder c) genoemde regel moeten toepassen.

b) Hebben de echtgenoten geen eerste gemeenschappelijke gewone verblijfplaats maar wel een gemeenschappelijke nationaliteit, dan is de wet van die nationaliteit van toepassing.
Deze regel spreekt voor zich. Ook hier geldt dat het door huwelijk verkrijgen van de nationaliteit van de andere echtgenoot binnen zes maanden na huwelijkssluiting moet plaatsvinden om ‘gemeenschappelijk’ te zijn.

c) Hebben de echtgenoten geen gemeenschappelijke nationaliteit en evenmin een eerste gemeenschappelijke gewone verblijfplaats, dan is het recht van het land waarmee hun huwelijksvermogensregime, alle omstandigheden in aanmerking genomen, het nauwst is verbonden van toepassing.
Bij het vaststellen van het toepasselijke recht neemt men de omstandigheden gedurende het gehele huwelijk in aanmerking. Hier geldt dus geen beperking tot zes maanden na het huwelijk. Woont van een Duits-Amerikaans echtpaar de man na huwelijkssluiting eerst zeven maanden in Duitsland en de vrouw in dezelfde periode in Florida, en vestigt dit echtpaar zich vervolgens in Nederland waar men twaalf jaar blijft wonen, dan is Nederlands recht van toepassing.

d) Hebben de echtgenoten zowel een gemeenschappelijke nationaliteit als een gemeenschappelijk eerste gewone verblijfplaats dat zich in een ander land bevindt dan het land van de gezamenlijke nationaliteit, dan dient men een ingewikkelde regeling toe te passen die wij hier proberen uit te leggen aan de hand van een aantal voorbeelden.
Is deze variant op u van toepassing, dan is het raadzaam uw specifieke situatie door ons te laten beoordelen.

Er zal moeten worden vastgesteld of het betreffende vaderland (dan wel het woonland) het huwelijksvermogensrecht primair onderwerpt aan de nationaliteit van echtgenoten (een zogenaamd nationaliteitsland) of het primair onderwerpt aan het eerste huwelijksdomicilie (een zogenaamd woonplaatsland). Men kan drie groepen onderscheiden: 1. Nederlanders (Nederland is een nationaliteitsland en verdragsstaat). 2. Onderdanen van een nationaliteitsland/niet verdragsstaat. 3. Onderdanen van een woonplaatsland/verdrags- of niet-verdragsstaat. In deze bijdrage concentreren wij ons alleen op het geval van een Nederlands echtpaar dat in het buitenland woont.

Een antwoord is niet eenvoudig te geven. Wilde zij al gelijk in Nederland wonen maar lukte dit niet vanwege de toelatingseisen van Nederland dan zou de rechter toch van Nederland kunnen uitgaan als de eerste gemeenschappelijk huwelijkdomicilie en is daarmee het Nederlandse huwelijksvermogensrecht van toepassing. is dat niet het geval en bent u ook Marokkaan dan zou Marokkaans huwelijksvermogensrecht van toepassing zijn. Dat gaat pas over op - en ook vanaf die datum voor alles wat vanaf dan wordt verkregen-  Nederlands huwelijksvermogensrecht als zij 10 jaar (het zou ook 5 jaar kunnen zijn, ik doe het uit mijn hoofd) in Nederland woont. Bent u geen Marokkaan dan zal waarschijnlijk het Nederlandse huwelijksvermogensrecht van toepassing op uw huwelijk.   
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan gemeenschap goederen:

wanneer is de uitsluitingsclausule van toepassing
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2007-11-02 13:27:13
Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...
      [Gesteld in Huwelijk]
2009-02-04 09:36:46
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Kan ik als medeeigenaar het huis te koop zetten?
      [Gesteld in Makelaars]
2010-11-29 08:17:09

Gemiddelde score Notaris-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+