Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Flevoland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Flevoland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Flevoland

Zelf een vraag over Belastingen-Flevoland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Flevoland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Flevoland:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Flevoland op jouw website?Vragen over Belastingen-Flevoland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via E-mail. Klik hier.

pensioen

[Gesteld op: 08-09-2011]

Toelichting:
Voor mij is onduidelijk welke methoden precies dienen te worden gehanteerd bij pensioenverplichtingen in eigen beheer en bij lijfrenteverplichtingen bij stamrecht BV-s?
Dan kom ik weer de premie/ koopsom methode tegen , dan weer de benaderde marktwaarde methode en dan weer is oprenting tegen enkelvoudige rente toegestaan- is daar duidelijke informatie over en waar te vinden?

Verder wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen fiscale waardering en commmerciŰle waardering- heeft dit onderscheid ook nog invloed op de te hanteren methode?
Bij voorbaat da nk!
Antwoord:

De onduidelijkheid ontstaat bij u wellicht doordat de berekeningswijze afhankelijk is van het doel waarvoor de berekening wordt gemaakt, maar ook doordat een pensioenverplichting iets anders is dan een lijfrenteverplichting.
Bij een pensioenverplichting is er door de BV een toezegging gedaan aan de werknemer om vanaf een bepaalde leeftijd een periodieke uitkering te doen. De omvang van de verplichting die hiermee samenhangt moet jaarlijks actuarieel worden berekend, omdat dit mede afhankelijk is van de vraag of die leeftijd wel wordt gehaald (sterftekans).

Bij een lijfrente- of stamrechtverplichting is er eenmalig een bedrag in de BV gestort. Er is daarbij overeengekomen dat dit bedrag jaarlijks wordt opgerent, en tegen de tijd dat een bepaalde leeftijd wordt bereikt wordt er gekeken hoeveel er is gespaard, en wordt op basis daarvan een actuariele berekening gemaakt van de hoogte van de periodieke uitkering die dan mogelijk is.

Het uitgangspunt is dus bij beide voorzieningen anders.
Wat uw laatste vraag betreft: De belastingdienst hanteert voor de berekening van de pensioenvoorziening andere variabelen voor leeftijdsterugstelling, rentefactor etc. waardoor de fiscale waardering van een pensioenvoorziening afwijkt van de commerciele waardering. Daarbij wordt wel dezelfde rekenmethode gebruikt. Het gevolg is dat als u voor de balanswaardering de fiscale waarde hanteert (dat mag bij een kleine BV), en besloten wordt om de pensioenvoorziening bij een maatschappij onder te brengen, dat waarschijnlijk veel meer zal moeten worden gestort dan als voorziening is gevormd om dezelfde rechten te behouden.

Voor de pensioenvoorziening is echter maar 1 rekenmethode mogelijk. Daar hoeft u zich niet te veel in te verdiepen, u kan (=moet) de berekening overlaten aan een actuaris. Voor een goedkope berekening kan u bijvoorbeeld terecht bij www.insuranceworks.nl .

 
Reactie vraagsteller:
Nog een aanvullende vraag als dat mag.
Hoe waardeer je nu de stamrechtverplichting in de uitkeringsfase. Dan ook de stamrechtvoorziening oprenten met enkelvoudig rentepercentage volgens de stamrechtovereenkomst , net als in de opbouwfase, of moet zodra er uitkeringen worden gedaan aan de begunstigde actuariŰl of anders worden gewaardeerd voor de per jaar afnemende stamrecht-voorziening? Bij voorbaat dank !
 
Antwoord Beheerder:
In de uitkeringsfase is de hoogte van de stamrechtverplichting mede-afhankelijk van de sterftekans, en dat betekent dat deze verplichting altijd actuarieel moet worden berekend.
Een jaarlijkse herberekening is ook nodig in verband met de jaarlijkse indexering van de uitkering, zoals beschreven is in de stamrechtovereenkomst.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan pensioen:

Geen recht op partnerpensioen?
      [Gesteld in Pensioen]
2009-03-10 18:46:17
vervroegd pensioen
      [Gesteld in Pensioen]
2009-07-08 12:01:28
Wie krijgt mijn pensioengeld?
      [Gesteld in Pensioen]
2009-07-21 14:23:34
wijzigen pensioenverevening
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-01-10 13:31:09
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33

Gemiddelde score Belastingen-Flevoland: 6.7 (548x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+