Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Zuid Holland

Zelf een vraag over Interieur-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Zuid HollandVragen over Interieur-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Zuid HollandVragen over Interieur-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Welke kleur vloer (donker/licht) in woonkamer

[Gesteld op: 21-01-2008]

Toelichting:
In ons nieuw te bouwen hebben we een L-vormige woonkamer, waarbij de lange kant maar liefst 11 meter lang is (incl. keukendeel). Hoewel we vrij grote ramen op het zuiden hebben, moet het vooral niet te donker worden (we bouwen nl. ook nog uit in de inpandige garage, waardoor een deel bijna 8 meter diep wordt, zonder doorzoneffect). We zoeken een beetje een naturel sfeer inrichting; hebben nu nog kersen-meubelen maar gaan waarschijnlijk switchen naar lichter hout. Hoe dan ook, wat is de beste keuze vloer (m.u.v. wit, aangezien we dit nu al hebben) donker hout, licht hout of beige plavuizen?
Antwoord:
De keus voor het materiaal van de vloerbedekking en de kleur daarvan is belangrijk. De vloer beslaat immers een groot deel van het woonoppervlak en is erg bepalend voor de sfeer van de ruimte.

Welke vloer het beste is voor uw situatie, hangt af van de sfeer die u wilt creëren, de praktische eisen die aan een vloer worden gesteld, de ruimte waar de vloer komt te liggen en vooral wat ú mooi vindt. De keus voor hout is dus niet beter dan de keus voor plavuizen of andersom. Als eenmaal voor een materiaal gekozen is, zijn er natuurlijk wel goede en betere keuzemogelijkheden. Daarbij spelen de prijs/kwaliteit verhouding, de uitstraling van het materiaal en de kleur van een vloerbedekking een rol.

Wat voor u de beste keus is, hout of plavuizen, kan ik niet beoordelen. Een houten vloer geeft een ruimte direct een warme uitstraling. Maar gebruikt u graag houten meubels, dan heeft u met een houten vloer minder mogelijkheden. Een plavuizen of tegelvloer geeft in de zomer heerlijk verkoeling, maar de uitstraling ervan is, ook in de winter, koel. Hoe dat precies uitpakt hangt natuurlijk ook nauw samen met de kleur van de vloer. Bovendien is de vloer hard. Houten meubels kunnen een mooi contrast vormen met een plavuizen of tegelvloer. Natuurlijk zijn er ook nog andere materialen waarmee u uw vloer kunt bedekken. Ik noem nog wat mogelijkheden: marmoleum, kurk, bamboe, beton of betonlook, Belgisch hardsteen, rubber en zelfs leer! (maar dat laatste is erg prijzig) Als u nog moet kiezen, dan loont het de moeite (enkele van) deze vloeren ook in overweging te nemen.

Om er achter te komen wat voor u de beste keus is, kunt u een sfeercollage maken. Een sfeercollage is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting. Knip of scheur foto’s van materialen, kleuren en meubels die u aanspreken uit (woon)tijdschriften. Kijk en vergelijk. Kies alleen wat u echt mooi vindt. Plak de knipsels, aangevuld met verfstaaltjes en eventueel stukjes tapijt, stof en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt. Zo heeft u een mooi uitgangspunt om uw interieur te realiseren.

Houdt u er bij het kiezen voor een vloersoort verder rekening mee dat allemaal houten meubels op een houten vloer snel te veel van het goede wordt. Natuurlijk kunt u op een houten vloer wel een aantal houten meubels plaatsen. Maar door ook gebruik te maken van andere materialen, of geverfd hout, wordt de inrichting mooier, afwisselender en spannender. Zorg er in elk geval voor dat de houten meubels enig contrast vormen met de kleur van de vloer. Lichte houten meubels op een zelfde lichte houten vloer, vallen als het ware weg tegen de vloer. Tenzij u dat effect juist wilt bereiken, raad ik u dat af. Uw (nieuwe) meubels mogen gezien worden!

Als u de ruimte lekker licht wilt houden, zou ik zeker niet kiezen voor een donkere vloer. Een donkere kleur absorbeert meer licht dan een lichte en maakt een ruimte dus donkerder. Er zijn verschillende mooie lichte houten vloeren. Om een ruimte licht te houden, hoeft u beslist geen witte vloer te kiezen. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar berkenhout of beukenhout of Canadees white maple (esdoorn). Maar ook eikenhouten vloeren zijn niet al te donker en kunnen met behulp van olie of was lichter worden gekleurd. Niet alleen de kleur van de vloer moet u overigens aanspreken, ook de tekening en de al of niet aanwezige knoesten. Houdt u van grof of juist verfijnd, wilt u het rustig of mag het wat meer ‘leven’? Ga naar een goede vloerenspecialist en laat u uitgebreid voorlichten over de verschillende houtsoorten. Neem ook houtmonsters mee naar huis en kijk goed hoe het bij u thuis staat, zowel overdag als bij kunstlicht. Het bovenstaande geldt ook voor een tegel of plavuizen vloer. Daarin zijn ook veel keuze mogelijkheden, dus is het nodig u goed te informeren.

Voordat u een definitieve keus maakt voor een houtsoort, zou ik ook bedenken wat voor houten meubels daar op komen te staan. Dit in verband met het gewenste contrast tussen vloeren en meubelhout.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 - 5269002
e info@havenaarinterieurs.nl
www.havenaarinterieurs.nl


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleur vloer (donker/licht) in woonkamer:

Welke kleur vloerkleden?
      [Gesteld in Inrichting]
2008-01-06 14:33:45
is een witte tegelvloer/keukenkasten mooi?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-10-17 03:59:54
Welk type vloer past bij onze houten meubelen?
      [Gesteld in Interieur-Noord Brabant]
2008-11-30 20:36:14
wat past bij onze keuken het best op de vloer
      [Gesteld in Interieur-Zeeland]
2009-04-05 18:47:25
Houten vloer doorlaten lopen of niet?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-01-05 11:43:58

Gemiddelde score Interieur-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+