Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Recreatie » Eten & Drinken » Drank » Wijn
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wijn en krijg online een antwoord van de specialist in Wijn

Zelf een vraag over Wijn? Klik hier.
Meer vragen over Wijn.

Beheerder worden?

De rubriek Wijn heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Wijn Klik hier.

RSS over WijnVragen over Wijn via RSS. Klik hier.
RSS over Wijn op jouw website?Vragen over Wijn op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over WijnVragen over Wijn via E-mail. Klik hier.

Chateau d'Yquem 1998

[Gesteld op: 04-09-2011]

Toelichting:
Beste

een wijnhandel in mijn omgeving start volgende week haar foire aux vins. In het assortiment dit jaar ondermeer 1000 flessen Chateau d'Yquem 1998 beschikbaar. Dit tegen een prijs van €149.
Ik heb geen ervaring met aankopen van zeer grote namen, maar is €149 niet zeer erg weinig , of is 1998 een zeer slecht jaar geweest bij Chateau d'Yquem?
Of is dit een kans die een wijnliefhebber met bijde handen moet grijpen?
Antwoord:

Beste,

Ik weet niet welke wijnhandel dit betreft, maar ik zie bij Wijnhandel "De Gouden Leeuw" te Voorschoten, de wijnleverancier van de "van der Valk" groep, deze wijn voor € 126.45 staan. Moet je er wel 3 ineens aanschaffen.

Succes,
Willem Veldman
Wijnklik.nl

Bijgaand nog wat extra info omtrent deze speciale wijn:

Tot de categorie ‘duurste witte wijnen ter wereld’ behoren zeker de wijnen van het fameuze Château d’Yquem, de zoete toppers uit de Sauternes. Comte Alexandre de Lur Saluces was voor deze speciale proeverij in Jerez overgekomen. Hij bracht vier jaargangen Château d’Yquem mee: 1998,1995,1988 en 1986.

De graaf begon zijn introductie aanvankelijk in het Frans, dat vervolgens in het Spaans werd vertaald. De toegestroomde internationale pers liet blijken daar niet erg gecharmeerd van te zijn. De graaf ging toen in de Engelse taal verder.

Geschiedenis

De geschiedenis van Yquem gaat terug tot de 16e eeuw.
Er gaat een hardnekkig verhaal over Yquem rond, dat de ontdekking van de botrytis (de aantasting van de druiven door de schimmel botrytis cinerea) op de druif is ontdekt nadat een boodschapper van de eigenaar - die op dat moment in Rusland verbleef - naar Frankrijk was gestuurd met de mededeling met de oogst te beginnen.De koerier verongelukte onderweg, waardoor het bericht veel later het domein bereikte. Onderwijl werden de druiven door de schimmel aangetast, waardoor het watergehalte in de druif sterk verminderde en het suikergehalte relatief zeer hoog wordt. Men besloot toch om de druiven te vinifieren. Een opmerkelijke zoete wijn was het resultaat. Het begin van de reputatie van Sauternes in het algemeen en Château d’Yquem in het bijzonder aldus het verhaal.
Het verhaal werd door de Lur Saluces resoluut van tafel geveegd. Het ‘echte’verhaal, is dat de familie in 1593 een conflict kreeg met een wijnboer die druiven voor de familie cultiveerde en de druiven tegen de zin van de familie vroeg wilde oogsten. De familie daagde hem voor de rechter en na de gunstige uitspraak van de rechter op 6 november 1593 kon de oogst beginnen. Inmiddels had zich de schimmel op de druiven gevestigd en maakte men een voortreffelijke zoete witte wijn. De werkwijze werd al snel door andere wijnboeren in Sauternes opgenomen en uiteindelijk ook wettelijk vastgelegd.

Jaargang 1998

1998 is een klassiek jaar. Botrytis op de druiven was geen probleem. Het weer was vochtig. Het slechte weer hield echter lang aan. Het weer sloeg om, de wind kwam uit het oosten waardoor de druiven konden drogen. Volgens de graaf heeft 1998 een perfecte rijpheid. De botrytis moet zich namelijk op fysiologisch rijpe druiven vestigen.
De oogst in 1998 verliep in 3 ‘tries’ (rondgangen door de wijngaard waarbij men bepaalde druiven oogst). De plukkers moeten goed geïnstrueerd zijn voor dit werk. De herkomstbenaming Sauternes staat een rendement van 25 hectoliter per hectare toe. Yquem heeft een opbrengst van gemiddeld 15 hl. Per ha. Eigenlijk komt het erop neer dat 1 glas Yquem per wijnstok wordt gemaakt. Volgens de appellation kan Sauternes gemaakt worden van de druivenvariëteiten semillon, sauvignon blanc en muscadelle. Yquem werkt uitsluitend met semillon en sauvignon blanc. Muscadelle speelt geen rol. Château d’Yquem werkt voornamelijk met semillon. Belangrijk is de variatie in de klonen van semillon. Samen zorgen ze voor de complexiteit van Château d’Yquem. De Lur Saluces: “We gebruiken ‘natuurlijke gisten’, maar hij voegde daar direct koeltjes aan toe: ‘If it’s possible’(…)”.
In 1998 viel er tijdens de oogsttijd in 14 dagen regen.Toen op 22 september de wind uit het oosten opstak, begon de oogst. Op 13 oktober haalde men de laatste druiven binnen. Tussen 22 september en 13 oktober heeft men het oogsten vanwege de regen moeten onderbreken. De 1998 die op de proeftafel staat is volgens de graaf nog een jonge wijn. Pas na 10 jaar komt Château d’Yquem in een ‘volwassen’ fase. Deze 1998 heeft nu nog een goede balans is.

Proefnotitie Château d’Yquem 1998

De kleur is duidelijk geel, de lichtste kleur van de serie van 4 wijnen. De neus is nog gesloten. Je ruikt de botrytis. Elegant in de neus, forse aanzet, intense smaak, kracht, breed en geconcentreerd. Lange finale. Zal zeker nog 5-8 jaar nodig hebben om de complexiteit te ontwikkelen.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Chateau d'Yquem 1998:

chateau trotanoy pomerol 1989
      [Gesteld in Wijn]
2009-11-30 15:34:07
Kan er mij iemand helpen???
      [Gesteld in Wijn]
2008-11-09 13:20:46
Wanneer zijn de volgende wijnen het best op dronk?
      [Gesteld in Wijn]
2011-04-28 13:39:16
Zijn deze wijnen nog drinkbaar AUB
      [Gesteld in Wijn]
2010-09-12 08:08:44
Wanneer zijn de volgende flessen op dronk?
      [Gesteld in Wijn]
2011-08-26 14:12:18

Gemiddelde score Wijn: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+