Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Makelaars
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Makelaars en krijg online een antwoord van de specialist in Makelaars

Zelf een vraag over Makelaars? Klik hier.
Meer vragen over Makelaars.

Beheerder worden?

De rubriek Makelaars heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Makelaars Klik hier.

RSS over MakelaarsVragen over Makelaars via RSS. Klik hier.
RSS over Makelaars op jouw website?Vragen over Makelaars op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MakelaarsVragen over Makelaars via E-mail. Klik hier.

2e koopovereenkomst op zelfde huis. Standaard NVM.

[Gesteld op: 24-08-2011]

Toelichting:
In vervolg op mijn vorige vraag... Klopt het dat indien je dus een eerdere koopovereenkomst had getekend en deze dus door uitoefening gebruikmaken van een 48 uurs clausule, een nieuwe overeenkomst moet tekenen en daar dan WEDEROM 3 dagen wettelijke bedenktijd geeft om te ontbinden OF geldt dat bij een "vervolg" koopakte NIET nog een keer?

Het vorige antwoordt is mij duidelijk dat indien ik niet teken een juridische kwestie kan worden. Dus dan maar tekenen en dan wettelijk ontbinden binnen 3 dagen? Of indien dat niet meer kan, dan weigeren te tekenen?
Antwoord:

Even wat juridische info die ik zo kan vinden:

Toch verstandig even bij uw rechtsbijstandsverzekering hierover juridisch navraag te doen !!

In Nederland zijn regels over de koopovereenkomst opgenomen in Titel 1 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Ter bescherming van consumenten zijn veel regels over de koopovereenkomst van dwingend recht ('consumentenkoop'). Deze regels zijn van toepassing bij de koop van zaken die een consument van een professionele verkoper afneemt en als de zaak geen woning is. Dat een bepaling van dwingend recht is, wil zeggen dat bepalingen in een koopcontract waarin wordt afgeweken van de regels uit de wet, ongeldig zijn. De regels ter bescherming van de consument zijn afkomstig van de Europese Unie.

Consumentenkoop van een woning

Sinds 1 september 2003 kan op grond van art. 7:2 BW de koop van een tot bewoning bestemde onroerende zaak of bestanddeel daarvan, door een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, slechts schriftelijk worden aangegaan (zie ook contract). Bij het bereiken van een mondelinge overeenstemming over een koop, kan daarom van een rechtsgeldige koopovereenkomst nog geen sprake zijn. De kopende partij heeft, nadat aan hem een afschrift van de koopakte ter hand is gesteld, nog drie dagen het recht de koopovereenkomst te ontbinden. Na het verloop van die periode is de koopovereenkomst bindend, behoudens indien zich omstandigheden voordoen waarmee in de overeenkomst rekening is gehouden: de zogenaamde ontbindende voorwaarden. Gebruikelijke ontbindende voorwaarden bij het kopen van een woning hebben betrekking op de woonvergunning en de financiering: als de koper die vergunning niet krijgt, of hij de hypotheek niet rond kan krijgen, kan hij een beroep doen op die ontbindende voorwaarden, en daarmee de koop ontbinden.

Mondelinge overeenstemming

Ook als er tussen partijen geen koopovereenkomst tot stand is gekomen, dan mogen zij zich na het bereiken van een mondelinge overeenstemming niet zomaar terugtrekken, zo blijkt uit de wetsgeschiedenis van artikel 7:2 BW (zie Kamerstukken II, 23 095, nr. 5) en de jurisprudentie. In beginsel moeten zij dan medewerking verlenen aan het alsnog opmaken van de schriftelijke koopovereenkomst (Kamerstukken II, 23 095, nr. 8).

De verkoper is verplicht zijn gedrag mede te laten bepalen door de gerechtvaardigde belangen van zijn wederpartij (zie de arresten van de Hoge Raad d,d, 23 oktober 1987, NJ 1988, 1017 en d.d.15 februari 1991, NJ 1991, 493). Een verkoper kan onbehoorlijk handelen indien hij na het bereiken van een mondelinge overeenstemming de medewerking aan het opmaken van de koopakte zou weigeren.

De koopovereenkomst voor roerende zaken is vormvrij. Bij mondelinge overeenstemmming is de overeenkomst dan dus al tot stand gekomen, met de daaraan verbonden verplichting tot nakoming. Mondelinge overeenkomsten verschillen slechts in zoverre van schriftelijke dat zij moeilijker te bewijzen zijn.

Inhoud

[verbergen]
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Makelaars:
BedrijfsruimtenRecreatiewoningenWoningen


Gerelateerde vragen aan 2e koopovereenkomst op zelfde huis. Standaard NVM.:

de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21

Gemiddelde score Makelaars: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+