Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Is aangifte mogelijk?

[Gesteld op: 20-08-2011]

Toelichting:
Drie leden zijn uit de feestband gestapt. De vrouw van een van hen maakte de afspraken over optredens met feestorganisaties.
De ex leden verspreiden het gerucht dat de band is opgeheven en doen aangevuld met andere deels ex leden een optreden waar wij voor gevraagd waren.
Na hun vertrek is de band niet opgeheven maar versterkt met nieuwe leden.
Volgens ons is dit broodroof. Welke juridiche stappen kunnen we hier tegen nemen?
Antwoord:

Beste lezer,

Het betreft hier een lastige situatie. Uw band heeft afspraken gemaakt met feestorganisaties om optredens te verzorgen. Er zijn derhalve overeenkomsten ontstaan tussen uw band en de organisaties.

Hoewel de band nog bestaat hebben ex-leden van deze band optredens gedaan in een andere bezetting. Het betreft optredens welke eigenlijk een verplichting waren van voornoemde band. Voornoemde band kon hierdoor haar kant van de overeenkomst niet meer nakomen en derhalve ook niet de overeengekomen betaling binnen halen. Er is sprake van een verlies in inkomsten voor de band.

Op uw vraag of er aangifte mogelijk is, zal ik in beginsel een negatief antwoord moeten geven. Aangifte is slechts mogelijk indien er sprake is van een strafbaar feit. Anno 2011 is ‘broodroof’ geen strafbaar feit en kan ik voor nu ook geen delictsomschrijving vinden welke hierbij in de buurt komt.

Er kan in dit geval sprake zijn van een zogeheten onrechtmatige daad. De benadeelde partij kan, wanneer hij heeft bewezen dat er sprake is van een onrechtmatige daad (artikel 162 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 6), een civielrechterlijke vordering tot schadevergoeding indienen. Echter, de kans van slagen acht ik in dit geval niet erg groot. U dient bij een vordering tot schadevergoeding, gegrond op artikel 162 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 6, te bewijzen dat er sprake is van:

- een onrechtmatige daad;
- welke aan de aansprakelijk gestelde persoon kan worden toegerekend;
- schade (inkomensverlies kan hier ook onder begrepen worden)
- de schade dient veroorzaakt te zijn door de onrechtmatige daad (er dient een zogeheten causaal verband te zijn);
- de (door de onrechtmatige daad) geschonden norm dient te strekken tot bescherming tegen de schade zoals deze door de onrechtmatige daad is geleden.

Hoewel de schade post niet moeilijk te bewijzen zal zijn (binnen de voornoemde overeenkomst zal een prijs zijn afgesproken voor de te verlenen diensten welke als “schade” kan worden gezien nu dit geld bedrag niet verkregen zal worden; er is sprake van gederfde inkomsten), geldt dit niet voor het bewijzen van bijvoorbeeld een “onrechtmatige daad”. Als onrechtmatige daad kan worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond, aldus artikel 162, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 6. Indien u met de band eigen werk speelde welke nu door de nieuwe formatie gespeeld wordt, kan er sprake zijn van “een inbreuk op een recht” mits u de geschreven muziek heeft laten vastleggen bij Buma/Stemra. In dat geval kan er immers sprake zijn van een inbreuk op het auteursrecht. Het verspreiden van het gerucht dat de band niet meer bestaat, zal niet zonder meer genoeg zijn om aansprakelijkheid op grond van een onrechtmatige daad aan te nemen.

Kortom: een lastige situatie. Indien u van mening bent om hier werk van te maken, raad ik u aan om eerst eens de situatie bij het juridisch loket voor te leggen.


Tot uw dienst,

M.van't Woudt (LLB)


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Is aangifte mogelijk?:

kan je een aangifte ongedaan maken?
      [Gesteld in Strafrecht]
2007-11-07 22:26:11
Wederom uitstel aangifte IB
      [Gesteld in Accountancy]
2010-08-25 13:28:27
Zelf aangifte doen ?
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2013-02-01 16:03:24
Rechten en plichten boekhouder
      [Gesteld in Administratie]
2014-05-01 15:57:06
Termijn def aanslag inkomstenbelasting 2014
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2016-03-25 20:20:54

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+