Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Boeddhisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Boeddhisme en krijg online een antwoord van de specialist in Boeddhisme

Zelf een vraag over Boeddhisme? Klik hier.
Meer vragen over Boeddhisme.
De huidige beheerder van de rubriek Boeddhisme:
Naam: Roger de Wit
Bedrijf: N.v.t.
Reactiesnelheid: 614 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Roger de Wit vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BoeddhismeVragen over Boeddhisme via RSS. Klik hier.
RSS over Boeddhisme op jouw website?Vragen over Boeddhisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BoeddhismeVragen over Boeddhisme via E-mail. Klik hier.

Kan een boeddha zijn vorige levens herinneren?

[Gesteld op: 19-08-2011]

Toelichting:
Ik heb gelezen dat boeddha's alle onwetendheid hebben opgegeven en daarom hun vorige levens kunnen herinneren, maar ik kan nergens iets vinden over een boeddha die zich zijn vorige leven(s) kan herrineren.
Vriendelijke Groet
Jarno
Antwoord:
http://www.suttas.net/suttas/majjhima-nikaya/mn77-mahasakuludayi-sutta.php#eigenschappen-5 q
http://www.maitreya.nl/boeddhisme-intro-wedergeboorte.htm

Hallo Jarno, ikzelf heb wel enkele boeken over de levensloop van Boeddha gelezen waar in dit beschreven werd. Bovenstaand 2 linkjes die ik ook gewoon gegoogeld heb, maar waar wel wat leuke uitleg te vinden is.  De flits van verlichting bestaat eruit dat je ineens alles doorziet, de structuur, niet alleen van atomen en elektronen, maar Boeddha zag zelfs de omwentelingssnelheid van de elektronen, maar niet alleen dat, ook zag hij de aard van materie als niet solide bestaand,(precies wat meneer Higgs nu ook uitvindt),  hij zag de relativiteit van de relativiteitstheorie waarmee hij Einstein als een wat laatkomer en onvolledige bron van kennis kwalificeerde.
Ook het ontstaan van ons heelal en hiervoor het ontstaan van het vorige universum en weer imploderen hiervan en dat ontelbare malen. Dus Darwin die zegt het heelal is ontstaan als gevolg van wat dan ook voor krachten is absoluut een gevalletje spuit elf geeft modder.
Begin je het concept te begrijpen? Gewoon alles doorzien, de hele stroom van vorige levens, sterven, wedergeboorte, alle kennis is aanwezig, maar moet enkel door ons ontdekt worden.
Een gezin gaat op vakantie en een kindje maakt een wandeling in de omgeving van de camping. Kindje komt terug en zegt: papa mama, ik heb me daar toch een mooi meertje ontdekt...met waterval...prachtig. De boer verderop haalt zijn schouders op en denkt, ontdekt? Ja jij misschien...dit meertje ligt hier al eeuwen.
Zo is het met alle kennis...Einstein of Darwin ontdekken, en Boeddha denkt.. ja voor jou is dit nieuw.
Je zou Boeddhisme dus kunnen zien als de perfecte encyclopedie waar alle kennis foutloos aanwezig is, dat is de essentie van Boeddha (denk ik).
De Dalai Lama is dan een goede student die veel maar nog niet alles weet, en de meeste proffs aan de universiteit specialiseren zich in een smalle kennistunnel, waarbij ze niets kunnen ontdekken wat al niet bekend was of is. Dus het concept is instant verlichting en alle verschijnselen doorzien met een ultiem aha ervaringsmoment.
Je vraag was niet helemaal duidelijk, maar ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen/informeren.

Groet Roger de Wit
 
Reactie vraagsteller:
Hoi roger bedankt voor je antwoord, het was een zeer duidelijk antwoord en daarom een dikke 10, ik verdiep me steeds meer in het boeddhisme (ookal ben ik een beginner) en al deze dingen die pas veel later zijn 'her-uitgevonden' is het wel heel speciaal. Alleen ik heb nog een ander klein vraagje daarom nu. Vele zeggen dat boeddah een boddhisvata is geweest voor vele levens (achter elkaar als dat mogelijk is?) voordat hij de boeddha werd en daarom de vraag wanneer een boddhisvata ervoor kiest om voledige verlichting the bereiken en daarom een boeddha te worden, gebeurt dit in hetzelfde leven of moet hiervoor de dood optreden en hij worden wedergeboren als boeddha? Ook snap ik niet als iemand volledige verlichting bereikt en daarna dood gaat leeft zijn geest voort als een god, een andere kosmos etc. of verdwijnt zijn 'ziel' voor altijd in het niets?
 
Antwoord Beheerder:
http://www.maitreya.nl/boeddhisme-vragen-arhat-bodhisattva-arya.htm
Alweer een linkje naar maitreya, alsof ik zelf niets weet haha. Nou dat komt een beetje omdat dit inderdaad een lastig volledig te begrijpen concept is, waarbij dacht ik de verschillende scholen ook nog in nuances verschillende meningen hebben.
Zoals ik het begrijp: een bodhisattva stelt eigen verlichting uit vanuit de compassionele kennis dat alle voelende wezens graag een goede tijd willen hebben. Dat kun je dus doen door zoveel mogelijk positiefs te brengen, dus pleiten voor juist spreken, juist denken (zonder haat en afgunst e.d.) juist handelen, ( weinig kwaad doen in de wereld) en te benadrukken dat studie oftewel het wegnemen van onwetendheid en versluieringen heilzaam werken. Ik zelf zou het een eer vinden wanneer dit pad het mijne werd. Ondertussen werkt de Bodhisattva aan zijn eigen verlichting. Van Boeddha weet ik het echter niet, we komen hier weer op zijn vorige levens waarvan gezegd wordt dat hij in ieder geval duizenden jaren een god is geweest. Wel heeft hij direct na zijn verlichting al zijn lessen doorgegeven. Dat waren die 84.000 leringen als ik het wel heb.
Daarna kon hij sterven in de wetenschap alles te hebben gegeven, beetje als een Bodhisattva? Vervolgens gaat een boeddha naar een rein land. Zeg het me maar wat dit voor bestaansrijk is.  Wat al duidelijk wordt is dat wij in een grofstoffelijke wereld leven. Dus materie is verdicht, w.s. door iets als bewustzijn( dit wordt heden ten dage onderschreven door de kwantummechanica) Wij ervaren dus ons fysieke lichaam met zintuigen en benoemen dit als echt of solide. Wanneer je droomt ervaar je jezelf, je kan vaak je lichaam zien of voelen, je hebt echter niet de fysieke beperkingen, dus kun je door muren vliegen of in 1 tel aan de ander zijde van de wereld komen. best handig. Ok deze toestand ervaar je met je bewustzijn, alleen niet grofstoffelijk, zo ook is er een toestand waar je leeft als een god, waar je geen fysiek lichaam hoeft te hebben. Goden zijn wezens die uit overmatige trots (denk Amerikanen) worden wedergeboren.
Ze denken vervolgens onsterfelijk te zijn (pijnlijke vergissing) en er is er zelfs 1tje die een gereïncarneerde in de goden wereld heeft verteld dat ie dacht aan iets als de aarde en toen ie zag dat de aarde gerealiseerd werd dat hij hem geschapen had, (hoezo overmatige trots?) Toen de betreffende "zoon" later op aarde als mens reincarneerde en zich vlagen van gesprekken met deze Brama(god) herinnerde zei hij: Mijn vader heeft de wereld geschapen..in 7 dagen etc.etc.,  daarmee voorbijgaand aan de natuurwet van Karma...oorzaak en gevolg, zoals ook darwin ontdekte. Je ziet het onderwerp is oneindig groot. Geloof niets maar onderzoek, want zoals ik zijn er meer. Goed bedoelende mensen die je proberen iets te leren , maar we zijn zelf ook allemaal student. Dalai lama beschouw ik zelf als behoorlijk betrouwbaar, maar ook hij is nog niet verlicht. Wanneer je een Tibetaans dodenboek leest, wordt je geleerd dat al je handelingen (bijna fysiek?) in je lichaam worden opgeslagen in bolletjes ter grootte van een erwt, welke half rood, half wit zijn.
Wanneer je sterft gaan langs je energiebanen welke van je kruin tot aan je topje penis of klitoris lopen een voor een de chakra's open en daar komt deze opgeslagen handeling/intentie vrij, als laatste je hart chakra waar de 3 energiebanen een driedubbele draai(knoop ) maken.
En de kleur van je karakter, of je Karma, of de optelsom van al je handelingen tijdens je leven verweven met de intenties van deze handelingen, geven een bepaalde kleur aan je Karma.
Okee...dus bij Adolf H. iets heel erg gemeens en zwartgallig en vol haat, haha.
Bij moeder Theresa iets prachtig liefdevol vol van goede wensen voor anderen.
Deze kleur is uiteraard bepalend voor welk bestaansrijk je binnentreedt tijdens de visioenen die je krijgt na het sterven.
Was het trots? (Amerikaan? dan wordt je misschien een god, Was je afgunstig? bankdirecteur? dan wellicht een halfgod. Was je erg onwetend? dan het dierenrijk? Hoofdemotie begeerte? dan wordt je zeker een mens, etc. 6 bestaansrijken waarbij je het best een mens kan zijn, daar wij een scherpe geest hebben die inziet dat het leven eindig is. Dit is uniek in de bestaansrijken.
Nu stop ik maar weer eens, ik zou zeggen verdiep je erin, oefen in compassie en wens anderen het beste, lees boeken, vertel mij wanneer je een machtig interessant boek vindt, want het is zo groot, en evt onthoud de term diamantweg boeddhisme als zijnde een school welke ultiem helder in uitleg wil zijn. Dit is karma Kagyu 1 van de 4 belangrijke Tib scholen welke de dalai Lama hebben onderricht.
Groetjes en fijne zaterdagm Roger de Wit
Beantwoord door:
Roger de Wit
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Boeddhisme:
TibetaansVipassanaZen


Gerelateerde vragen aan Kan een boeddha zijn vorige levens herinneren?:

Wat is mijn vorige leven? Hoe ben ik zo geworden?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2009-12-02 17:44:36
Wat of wie ben ik geweest in een vorig leven?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2009-12-05 19:25:00
Ik heb geen trauma's of problemen
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-02-14 22:09:43
Kan geen specifieke vraag formuleren...
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-10-21 00:50:52
Mijn vorig leven en hedendaagse problemen?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2011-06-20 08:22:27

Gemiddelde score Boeddhisme: 9.0 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258131
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+