Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Hoi ik heb 2 zoontjes van 4 en 6 jaar.

[Gesteld op: 16-08-2011]

Toelichting:
ondervind veel problemen met mijn zoontje van 6 zo gauw iets hem niet aan staat, word die boos en schopt en slaat ie mijn andere zoontje heel erg hard ook aan de haren trekken en alles.
heb het hem wel eens uitgelegd en gevraagd waarom ie dat doet en dat dat heel erg pijn doet, hij weet niet waarom ie het doet,maar vervolgens dringt het niet tot hem door en doet ie het de andere dag ook weer,soms ook in het bijzijn van andere waardoor ik m'n eigen dan schaam.Weet even niet meer hoe ik dit op moet lossen en hoe het weer gezellig kan worden in huis.'
Antwoord:
In mijn werk als integratief kindertherapeut ga ik er vanuit dat een kind een reden heeft om te doen zoals hij doet. Een kind van 6 zal die reden echter niet altijd weten of, als hij het wél weet, kunnen verwoorden. Vandaar dat hij geen antwoord kan geven op je vraag waarom hij zijn broertje pijn doet.

Je zoontje kan natuurlijk verschillende redenen hebben; zijn broertje is voor veel dingen nog te klein, waardoor volwassenen wellicht net iets meer geduld met hém hebben dan met je oudste (of hij ervaart dit enkel zo). Ook kan het zijn dat zijn broertje juist vlotter is in dingen. Dat kan frustreren, want hij is immers de oudste en zou het moeten kunnen. Zo zijn er nog veel meer mogelijke redenen, maar ja, welke is nou die van jouw zoon?

Blijkbaar heeft je zoon een voor hem goede reden, ook al weet je die niet. Het is in ieder geval al goed om op de volgende dingen te letten:
  • Stel duidelijke regels, op een moment dat jullie gewoon rustig zijn en er geen ruzie is. Je kunt aangeven dat jullie elkaar geen pijn doen. Wanneer dat wél gebeurt, moet hij even naar de gang (bijvoorbeeld). Bij terugkomst kun je eisen dat er sorry gezegd wordt. Hiermee is het conflict afgerond en kun je weer met een schone lei beginnen.
  • Wanneer het weer goed is, kun je rustig praten over wat er gebeurde. Misschien deed je jongste iets waar je oudste niet van gediend was. Dan nog is slaan niet de oplossing. Je zoon is oud genoeg om hem te vragen wat dan wél een goede oplossing zou zijn geweest. Je kunt afspreken dat je zoon dit de volgende keer ook gaat doen.
  • Erken het gevoel van je zoon. Laat hem vertellen wat hem dwars zit. Er is verschil tussen de vraag "Waarom dóe je dat nou?!" en: "Je bent vast heel boos, dat je zo hard slaat. Waar kwam dat door, wat is er gebeurd?" Op deze manier zal je oudste zich minder 'veroordeeld' voelen en meer open staan voor een gesprek.
  • Blijf zelf respectvol, altijd. Laat gedrag zien dat je graag van je kinderen ziet. Sla zelf niet. Het is lastig uitleggen aan je kind dat hij niet mag slaan, maar blijkbaar soms toch weer wél...
  • Misschien een schrale troost: Tot op zekere hoogte is rivaliteit tussen twee broers gezond. Wanneer je het gevoel hebt dat het niet meer gezellig is thuis, is die grens natuurlijk bereikt, maar wellicht helpt het je om te bedenken dat dit gedrag ook een beetje past bij de leeftijd.
  • Misschien heb je iets aan het boek "How2Talk2Kids, broers en zussen zonder rivaliteit". Ook in eerdere antwoorden binnen deze rubriek vind je wellicht nog tips.
Hopelijk dragen deze tips bij aan een fijnere sfeer thuis.
Veel succes!
Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Hoi ik heb 2 zoontjes van 4 en 6 jaar.:

Hertrouwen en nieuwe baby; wijzigd alimentatie ?
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2009-06-30 14:39:30
Welke club is nu goed en eerlijk
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-06-06 13:50:37
Een vraag over arbeidsplicht en de wspn
      [Gesteld in WSNP]
2012-03-13 08:40:52
Wat zijn mijn rechten als mama ?
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2012-07-01 19:37:31
Kan het weer goedkomen?
      [Gesteld in Relatietherapie]
2013-09-03 14:40:08

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+