Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

aansprakelijk gebreken woning als verkoper

[Gesteld op: 15-08-2011]

Toelichting:
7 weken geleden hebben wij ons huis verkocht. inmiddels zijn de kopers aan het verbouwen, en hebben waterschade nadat ze een gat hadden geboord in het dak/vloer van het dakterras.Er zat water tussen het oude en nieuwe dak, waar wij nooit vanaf wisten. nu willen ze ons aansprakelijk stellen voor de geleden schade.
Antwoord:

Er is een gebrek aan de woning, waarbij uw vraag is gericht op de aansprakelijkheidsstelling voor het gebrek en de gevolgschade veroorzaakt door het gebrek.

Indien u een standaard model koopovereenkomst gebruikt heeft bij de verkoop, is de kans groot dat de verkoper - in beginsel - niet aansprakelijk gesteld kan worden. Ik verwijs u hierbij naar uw contract; de kans is groot dat hierin is opgenomen dat de koper de woning zal kopen met alle “zichtbare en onzichtbare gebreken”. Hier zijn twee uitzonderingen op.  

Uitzondering 1: de verkoper voldoet niet aan zijn mededelingsplicht
Bij de verkoop van de woning is de verkoper verplicht om gebreken aan het object, welke een normaal gebruik van de woning in de weg kunnen staan, te melden. Wanneer dit is nagelaten en de koper na de koop met het gebrek geconfronteerd wordt, kan het schenden van deze mededelingsplicht er toe leiden dat de verkoper toch aansprakelijk is. Dat er in het contract een uitsluiting van aansprakelijkheid is opgenomen doet hier niet aan af. De koper is in dit geval niet geheel gevrijwaard; op hem rust een onderzoeksplicht. De koper dient zichzelf op actieve wijze een beeld te kunnen vormen van de staat van de woning. Alvorens de koper de verkoper aansprakelijk kan stellen op grond van het schenden van deze mededelingsplicht, zal de koper dus moeten aantonen dat hij het gebrek bij inspectie niet redelijkerwijs kon vaststellen.

Uitzondering 2: het verborgen gebrek dat het normale gebruik van de woning in de weg staat
Bij de verkoop van een huis kunnen er achteraf wel eens gebreken ontdekt worden, welke bij geen van partijen bekend was ten tijde van de koop. Dit wordt ook wel een verborgen gebrek genoemd. Een verborgen gebrek is een gebrek aan de woning welke niet ‘redelijkerwijs zichtbaar’was voor de oplevering van het huis. Wanneer dit verborgen gebrek het normale gebruik van de woning in de weg staat, zal ook deze situatie een uitzondering op een contractueel afgesproken uitsluiting van aansprakelijkheid vormen. Hoewel de vraag of het normale gebruik gehinderd wordt afhankelijk is van veel factoren,  is er een grote kans dat deze situatie een verhindering van het normale gebruik met zich meebrengt.
Indien bewezen kan worden dat het normale gebruik gehinderd wordt, zal er sprake zijn van een non-conformiteit van de woning; de woning beantwoordt niet aan dat wat overeengekomen is. In de wet (artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 7) is dit als volgt opgenomen: “zij bezit niet de eigenschappen die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten”, alsmede “de koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen”. Bij een non-conformiteit kan de koper op grond van artikel 21, eerste lid, sub b, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 7 herstel van de afgeleverde zaak eisen. De koper kan u in dat geval voor het verborgen gebrek aansprakelijk stellen. Hier van kan niet contractueel worden afgeweken; de wettelijke regeling omtrent non-conformiteit is van dwingend recht (artikel 6 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 6). Ook hier is dus sprake van een uitzondering op het standaard model koopovereenkomst voor woningkoop.

Tot Slot
U stelt dat u niets wist over de waterophoping tussen de twee daken. Helaas bestaat er toch een kans dat u hiervoor verantwoordelijk kan worden geacht. Indien de koper bij een uitvoering van zijn onderzoeksplicht niet op de hoogte van het gebrek had kunnen komen, zult u (waarschijnlijk met succes) aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het gebrek en de geleden schade. Ik raad u dan ook aan om, indien een aansprakelijkheidsstelling volgt, contact op te nemen met een advocaat.

 

Tot uw dienst,

M. van’t Woudt (LLB)

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan aansprakelijk gebreken woning als verkoper:

Is gehorigheid een verborgen gebrek aan een huis.
      [Gesteld in Recht]
2007-02-05 22:54:37
Water in de kruipruimte aangekochte woning
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2007-12-18 23:38:37
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
mag verkoper (mondelinge) acceptatie bod intrekken
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-11-14 21:38:11
Is er aansprakelijkheid? Wat met brief advocaat?
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2012-02-17 09:41:59

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+