Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Gelderland

Zelf een vraag over Notaris-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Gelderland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Gelderland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Gelderland Klik hier.

RSS over Notaris-GelderlandVragen over Notaris-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Gelderland op jouw website?Vragen over Notaris-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-GelderlandVragen over Notaris-Gelderland via E-mail. Klik hier.

Verkrijging gemeentegrond door verjaring?

[Gesteld op: 11-08-2011]

Toelichting:
Ik heb in 1999 mijn huis gekocht. Het is een hoekhuis. We hebben nu bericht gekregen van de gemeente dat de strook grond naast ons huis en het achterste stuk van onze tuin gemeentegrond is en dat ze dit terug willen. Het stuk grond dat de gemeente terug wil werd ten tijde van de koop van het huis al omgeven door een ondoordringbare heg, die om de hele tuin (zijkant en achterkant) staat. Ik heb mij bij de gemeente beroepen op verkrijgende verjaring, omdat ik het stuk grond al meer dan 10 jaar te goeder trouw in bezit heb. De gemeente gaat hiermee niet akkoord, omdat ze zeggen dat ik ten tijde van de koop het kadaster had kunnen (en dus moeten) raadplegen. Uit de inrichting van de tuin was niet af te leiden dat de strook tuin niet tot het gekochte behoorde. Ik heb foto's uit 1999 waar de heg al duidelijk op te zien is en kan dus aantonen dat de heg aanwezig was toen ik het huis kocht.
Mijn vraag is nu: hoe groot is de kans dat ik (via een rechtbank) toch de zaak op basis van verkrijgende verjaring zou winnen?
Antwoord:
Voor verkrijging middels verjaring bij bezit te goeder trouw geldt een termijn van 10 jaar, bij bezit te kwader trouw een termijn van 20 jaar.
Met betrekking tot de goede trouw is in de jurisprudentie bepaald dat het beroep van een verkrijger van een registergoed op goede trouw niet wordt aanvaard, wanneer dit beroep insluit een beroep op onbekendheid met feiten die door raadpleging van de registers zouden zijn gekend.
Indien men weet dat de feitelijke grenzen niet overeenstemmen met de werkelijke grenzen, moet men stellen of doen blijken dat men de registers heeft geraadpleegd en men op grond van de registers mocht aannemen dat de veronderstelling over de grenzen juist was, of tenminste, dat men heeft moeten constateren dat de registers in een dergelijk geval over de begrenzing van de percelen geen uitsluitsel geven aldus de Rechtbank Haarlem in haar uitspraak van 19 februari 1993, NJ 1995, 17.

Slotsom is dan ook dat bij de vraag of iemand door verjaring eigenaar is geworden van een stuk grond, de verkrijger in bijna alle gevallen te kwader trouw is (in het kadaster is immers na te gaan wie de eigenaar van een perceel is) en dus een verjaringstermijn geldt van 20 jaar.

Ik geef je toe, dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen, dus dat het beter is om het officieel vast te laten leggen.

 
Reactie vraagsteller:
Hallo,
Bedankt voor uw antwoord.

In een ander geval van jurisprudentie in een vergelijkbare zaak is de gemeente wel in het ongelijk gesteld: uitspraak van het Hof Leeuwarden, LJN-nr. BB2285, 22 augustus 2007. De uitspraak in deze zaak was als volgt:

Terecht beroep op bezit te goeder trouw als bedoeld in artikel 3:99 BW. Uit de overdrachtsakte had den kopers niet kunnen afleiden dat de strook tuin niet tot hun eigendom behoorde. Voor bezit te goeder trouw is niet vereist dat kopers ook de kadastrale kaarten, waaronder de kadastrale aanwijs, hadden moeten raadplegen. De bezitter te goeder trouw blijft te goeder trouw ook al werd hij op enig moment na de aankoop van het perceel nog gewezen op de juiste kadastrale grens (artikel 3:118 lid 2 BW).

Als het enige argument van de gemeente is dat je het Kadster had kunnen en dus moeten raadplegen, zou dit betekenen dat er nooit iemand te goeder trouw zou kunnen zijn, want dit geldt altijd.
We zijn nog in onderhandeling met de gemeente, dus wachten eerst maar af wat zij zeggen.

Nogmaals bedankt.

Met vriendelijke groet,
Henrie Snijders
 
Antwoord Beheerder:
.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Verkrijging gemeentegrond door verjaring?:

kan iemand me helpen
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-06-11 01:58:38
Erfdienstbaarheid bij verkoop
      [Gesteld in Notaris-Gelderland]
2009-07-15 13:16:56
Is mijn bankschuld verjaard?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-12-10 21:06:56
verjaring ontneminsvordering
      [Gesteld in Advocaten-Overijssel]
2011-05-26 21:09:27
wat is de correcte verjaringvan winkeldiefstal
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2012-02-03 16:46:15

Gemiddelde score Notaris-Gelderland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+