De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding: Naam: Anoek Binnerts-Brouwer Bedrijf: Duwtje in de rug Reactiesnelheid: 43 uur Waardering: 8.6 (van max. 10) Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.
Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Vragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.
Mag ik stiefzoon 9 confronteren met eigen gedrag?
[Gesteld op: 08-08-2011]
Toelichting: Hij praat negatief over gedrag van vriendjes,(roddelen) en hij doet het later zelf. Mag ik hem daar mee confronteren, of is het de leeftijd? Hij praat wel over-positief over vriendjes die ver weg wonen/zijn.
Hij is alleen om 't weekend en vakantie's bij ons, verder thuis bij moeder zus en broer.
Antwoord: Afhankelijk van hoe jullie relatie is, kun je je stiefzoon best aanspreken op gedrag waar hij zelf een hekel aan heeft. De uitdaging is dan, om het op zó'n manier te doen, dat hij er ook iets mee zal gaan doen. Belangrijk hierbij is, dat je eventuele irritatie die er is, even ergens wegzet en oprecht geinteresseerd naar je stiefzoon luistert. Probeer je in te leven in zijn ergenis. Dit maakt het makkelijk om hem te begrijpen en in zijn gevoel te erkennen (hoewel je het niet met hem eens hoeft te zijn!)
Een voorbeeld van zo'n gesprek kan dan zijn: Hij: "X. deed vandaag weer zó stom! Hij zei gewoon dat Y. een lelijke fiets heeft!" Jij: "Dat vind je stom, he, dat X dat zei? Wat vind je daar zo stom aan?" Hij: "Nou, Y. is er hartstikke blij mee. Dan is het toch niet leuk om te zeggen dat 'ie lelijk is!" Jij: "Nee, dat is niet aardig." Hij: "Volgens mij is X. gewoon jaloers!" Jij: "Ja, denk je dat hij gewoon jaloers is?" Hij: "Ja!" Jij: "Wat zou jij eigenlijk doen als je hem was?" Hij: ".... Ik zou het gewoon zeggen dat ik ook zo'n fiets zou willen!" Jij: "Jij zou het gewoon zeggen, he. Wauw, dat is eigenlijk best knap!" enz.
Wanneer je stiefzoon nu zelf negatief gedrag vertoont, kun je hem aan dit gesprek herinneren. Zonder te beschuldigen (en oprecht uit interesse, NIET met stiekem toch onderhuidse irritatie!), kun je hem vragen: "Goh, dus jij vindt die broek van Z. lelijk en dat heb je ook geroepen. Weet je nog dat we het over X en Y hadden? Kun je aan mij uitleggen wat nu precies het verschil is? Voelt het prettig? Zou je het ook op een andere manier willen doen?"
Bovenstaand onderwerp is natuurlijk puur fictief, maar de bottomline is dat je
de woorden van je stiefzoon herhaalt (hiermee zeg je "Ik heb je gehoord en ik luister naar je"),
Begrip toont voor zijn eigen gevoel en dit erkent (want het is ook niet leuk als hij het gevoel heeft dat...) (ook al voelt het voor jou misschien anders),
Soms gewoon luistert naar wat hij zegt, zonder daar meteen een oplossing voor aan te dragen of een oordeel op te hebben,
Met respect samen kijkt naar wat een andere manier zou kunnen zijn.
Het allerbelangrijkst is: Zie het als een uitdaging in plaats van een probleem, want het past ook inderdaad heel erg bij zijn leeftijd (pre-puberteit, zien en laten zien wat je waard bent in combinatie met de twijfel of anderen je wel wat vinden) en jullie zijn zijn grote voorbeeld. Wanneer je hem op een negatieve manier aanspreekt op zijn gedrag, doe je eigenlijk hetzelfde als hij. Doe hem maar voor wat wél een fijne manier is!