Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Personeelsmanagement-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeelsmanagement-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Personeelsmanagement-Gelderland

Zelf een vraag over Personeelsmanagement-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Personeelsmanagement-Gelderland.

Beheerder worden?

De rubriek Personeelsmanagement-Gelderland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Personeelsmanagement-Gelderland Klik hier.

RSS over Personeelsmanagement-GelderlandVragen over Personeelsmanagement-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Personeelsmanagement-Gelderland op jouw website?Vragen over Personeelsmanagement-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeelsmanagement-GelderlandVragen over Personeelsmanagement-Gelderland via E-mail. Klik hier.

zorgverlof voor parttimers

[Gesteld op: 04-08-2011]

Toelichting:
Voor een ziekenhuisonderzoek van mijn dochtertje (waar ik van het ziekenhuis de gehele dag verplicht bij moet zijn) heb ik enkele maanden van te voren zorgverlof aangevraagd. Ik werk parttime 16 uur in de week op dinsdag en donderdag, het onderzoek in het ziekenhuis kan alleen op donderdagen. Nu zegt mijn werkgever dat ik maar op een andere dag moet gaan werken zodat ik geen zorgverlof op hoef te nemen. Kan mijn werkgever van mij verwachten dat ik op een andere dag in de week ga werken zodat ik geen zorgverlof hoef op te nemen? Op deze wijze kan je als parttimer toch nooit gebruik maken van deze wetgeving?
Antwoord:

Kortdurend zorgverlof

Werknemers hebben recht op betaald zorgverlof. De maximale duur van het verlof is jaarlijks twee keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Dit betekent dat een werknemer die fulltime werkt, jaarlijks recht heeft op maximaal tien dagen zorgverlof. Een werknemer die in deeltijd werkt, krijgt minder dagen verlof. Iemand die bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, heeft recht op acht dagen verlof (64 uur).

Kenmerken kortdurend zorgverlof

 • Dit verlof geldt voor de verzorging van thuiswonende zieke kinderen, pleegkinderen of de partner en voor de verzorging van zieke ouders.
 • De werknemer kan alleen voor verlof in aanmerking komen zolang de zorg noodzakelijk is. Bovendien geldt dat alleen hij of zij de zieke kan verzorgen. De werknemer krijgt dus geen verlof als bijvoorbeeld de partner de zorg ook op zich kan nemen.
 • Voor de eerste noodmaatregelen die moeten worden getroffen, kan een werknemer calamiteitenverlof opnemen (in dit geval maximaal één dag).
 • Lukt het niet om voor de verdere zorg een goede oplossing te vinden, dan kan onder de eerdergenoemde voorwaarden gebruik worden gemaakt van het tiendaags zorgverlof.
 • Werknemers die kortdurend zorgverlof opnemen, krijgen 70% van het loon doorbetaald. De werkgever is voor de helft van de kosten gecompenseerd door een algemene lastenverlichting.
 • In principe heeft iedere werknemer in dienstverband recht op kortdurend zorgverlof en moet u, als werkgever een verzoek om kortdurend verlof dat voldoet aan de voorwaarden, altijd toekennen. Alleen op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang kunt u zich tegen het opnemen van het verlof verzetten.
 • Het is mogelijk om in de cao andere afspraken te maken over het recht op verlof, de duur en de betaling. Bij afwezigheid van een cao of het ontbreken van een specifieke afspraak over dit onderwerp in de cao mag u afwijkende afspraken maken met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging.
 
Reactie vraagsteller:
Beste heer Verhoeven,
Bedankt voor uw reactie, maar het beantwoord niet echt mijn vraag. De regels omtrent zorgverlof zijn mij wel duidelijk en staan ook niet ter discussie. Mijn werkgever vindt echter dat, omdat ik parttime werk, ik maar op een andere dag moet gaan werken zodat ik geen aanspraak hoef te maken op zorgverlof. De vraag is dus; kan de werkgever van een parttimer verlangen van werkdag te wisselen om zo te voorkomen dat er zorgverlof wordt opgenomen?
 
Antwoord Beheerder:
In principe moet u zich flexibel opstellen en mag van u verwacht worden dat u (eenmalig) op een andere dag werkt. Of u tijdig wordt gevraagd speelt mee, maar ook (in mindere mate) het belang van de werkgever. Ik zelf zie weinig aanknopingspunten voor u om te weigeren op een andere dag te gaan werken (eenmalig). Succes.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan zorgverlof voor parttimers:

zorgverlof voor kind na operatie
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Utrecht]
2007-11-07 12:43:54
vergoeding mantelzorg?
      [Gesteld in Mantelzorg]
2010-02-16 11:56:43
heb ik recht op zorgverlof
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Groningen]
2010-07-01 09:56:37
Bedrijfsreglement wijzigen ivm zorgverlof
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2011-04-11 12:15:02
wat doet zorgverlof met mijn salaris
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2015-08-13 20:00:01

Gemiddelde score Personeelsmanagement-Gelderland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+