Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Dood » Zelfdoding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zelfdoding en krijg online een antwoord van de specialist in Zelfdoding

Zelf een vraag over Zelfdoding? Klik hier.
Meer vragen over Zelfdoding.
De huidige beheerder van de rubriek Zelfdoding:
Naam: Roy Smit
Bedrijf: gz instelling
Reactiesnelheid: 16 uur
Waardering: 6.8 (van max. 10)
Meer informatie over Roy Smit vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ZelfdodingVragen over Zelfdoding via RSS. Klik hier.
RSS over Zelfdoding op jouw website?Vragen over Zelfdoding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ZelfdodingVragen over Zelfdoding via E-mail. Klik hier.

Waar blijft je overlevingsinstinct ?

[Gesteld op: 15-01-2008]

Toelichting:
Mijn beste vriend heeft afgelopen week zichzelf van het leven beroofd.
Hij heeft niet laten merken dat het slecht ging.
Domderslag bij heldere hemel. Ik will zo graag begrijpen wat er op dat moment door hem heen ging. Of wat er met mensen gebeurt wanneer zij deze stap zetten. Blij, verdrietig, pijn ? Ik wil het zo graag begrijpen. Waarom geen afscheid, brief of hulp gevraagd.
Antwoord:
Gecondoleerd met het verlies van je vriend. Wat verschrikkelijk voor je. Neem de tijd om te rouwen. Geef je verdriet, boosheid en alles wat je nog meer voelt alsjeblieft vrij gaan. Zoek een plek om je verhaal te delen. Vertel het aan vrienden, deel het eventueel met een huisarts. Dit is niet makkelijk voor je.

Waarom je vriend zelfmoord heeft gepleegd kan ik uiteraard niet zeggen. Ik heb hem niet gekend. Ik weet ook niet precies wat er door hem heen ging. Ik kan wel in het algemeen iets hier over vertellen. Misschien dat je daar iets aan hebt.

Ik begrijp dat je vriend een man was. Het is bekend dat mannen veel moeilijker hulp zoeken en praten over hun gevoelens dan vrouwen. Het komt dan ook vaker voor dat het voor de omgeving als een donderslag bij heldere hemel komt als de persoon een man was. Dit heeft te maken met de houding van de maatschappij. Mannen horen sterker en meer macho te zijn. Praten over gevoel wordt vaak opgevat als "mieterig" gedrag. Zo groeien de meeste jongens al op.

Als je dan in problemen raakt dan is uitkomen voor het feit dat je lijdt al niet makkelijk. En dat hoeft lang niet altijd aan de omgeving te liggen. Ook al staat de omgeving volledig open voor die persoon, vaak wordt er dan nog niet gepraat. Dus verwijt jezelf alsjeblieft niet dat je geen signalen hebt opgepikt.

Er zijn mensen die heel lang nadenken over het eindmoment en daar maandenlang, of zelfs jarenlang, op voorbereiden. Ook zijn er mensen die heel impulsief een eind aan hun leven maken. Vaak zaten ze dan al best moeilijk en was er een laatste druppel die hem over de rand heeft geduwd. Ik weet niet welke van de twee van toepassing was op jouw vriend. Heel soms is het ook een ongelukje. Dan hebben ze net teveel medicijnen genomen. Dit gebeurd regelmatig bij mensen die ernstige psychiatrische stoornissen hebben en veel medicatie gebruiken. Bijvoorbeeld bij de borderline persoonlijkheidsstoornis.

Hij heeft geen brief achtergelaten. Waarom hij dit niet gedaan heeft is moeilijk te zeggen. Het is wel lastiger voor de mensen die hij achterlaat om rust te krijgen met de beslissing die de persoon genomen heeft. De "waarom" vraag zal nog wel een tijd blijven hangen. En vaak is het niet mogelijk om ooit een bevredigend antwoord daarop te krijgen.

Wat gaat er door de mens heen op het moment dat hij het leven verlaat om deze manier. Dat hangt ook heel erg van de reden af dat diegene uit het het leven stapt. Vaak is er eerst een gevoel van heel veel gevoel bij diegene. Verwarring, verdriet, boosheid, enz, enz. Dit gebeurd vaak al maanden van te voren. Vaak is dan wel te merken dat het niet helemaal goed gaat met diegene. Soms wordt dit opgepikt door de omgeving en kan er een opening zijn om te praten. Maar als de persoon gesloten is er er niet over wil praten dan kan diegene dat vaak erg goed weghouden. En merkt de omgeving niet zo veel. Vooral bij mannen merk je dit vaak. Meestal onstaat in die tijd de gedachte al om het leven uit te stappen.

Als die beslissing genomen is dan zie je vaak dat er een vrede in die persoon komt. Een rustig gevoel dat het einde in zicht is. Voor de buitenwereld lijkt het dan dat het weer goed gaat met diegene en men neemt het leven weer op.

De dagen voordat iemand het leven verlaat zie je vaak dat men toch afscheid neemt van mensen. Of door langs te gaan en gewoon even te praten. Soms door brieven te schrijven. Soms door bepaalde plekken te bezoeken waar ze herinneringen aan hebben. In deze periode heeft men het over het algemeen niet meer over het gevoel. De beslissing is immers al genomen en men voelt zich daar goed bij. Vaak komt men dan best nog wel vrolijk en onbezorgd over.

De dag zelf sluit de persoon zich meestal af. Zowel van de wereld als van zichzelf. En alles gebeurd meer in een soort roes. Als automatisch. Alsof ze zelf niet echt meer bij de dag zijn. Het moment zelf zie je vaak dat men erg helder is. Bijna lucide. Het handelen gaat zeker en vast. Maar het gevoel is vaak uitgeschakeld. Als men echt zeker is van de stap die ze nemen zie je vaak een rust en vrede aan het einde en men geeft zich over aan de dood. Soms is er inderdaad nog ergens een overlevingsinstint waardoor men op het laatste moment nog wat onrust en paniek kan voelen. Vooral als de eerste handelingen al verricht zijn en men niet meer terug kan. Maar als men wegzakt of aan het overlijden is zie je vaak die rust en vrede weer terugkeren.

Dit is een algemeen verhaal. Ik kan niet zeggen of dit verhaal ook van toepassing is op uw vriend. Het hangt ook een beetje af van de wijze van zelfmoord en de persoonlijkheid van de persoon zelf.

Ik hoop dat u iets kunt met dit antwoord. Ik wens u heel heel veel sterkte en kracht toe deze tijd. Mijn gedachten zijn bij u.

Warme groet, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Zelfdoding:
Automutileren


Gerelateerde vragen aan Waar blijft je overlevingsinstinct ?:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Sinds een dikke week luistert Happy niet!
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-17 13:09:19
Huwelijkse voorwaarden toch hypotheek op beiden
      [Gesteld in Notaris]
2010-03-15 18:38:28
Aftrek hypo.rente als sprake is van 50% eigendo
      [Gesteld in Belastingen-Friesland]
2010-11-24 16:58:38

Gemiddelde score Zelfdoding: 6.8 (41x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+