Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 8 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

zie toelichting

[Gesteld op: 24-07-2011]

Toelichting:
In het testament van vader is een uitsluitingsclausule opgenomen dat al hetgeen wordt nagelaten niet zullen vallen in enige huwelijksgemeenschap of enige gemeenschap op grond van geregistreerd partnerschap, noch betrokken zullen worden in enige afrekening te zake van een bij huwelijksvoorwaarden dan wel partnerschap voorwaarden gemaakt verekenings beding.

Mijn vader is in 1998 overleden en zijn nalatenschap van de kinderen is in vruchtgebruik aan onze moeder overgedragen. Onze moeder is op 4-11-2010 is overleden.

In 2002 en 2007 zijn 2 broes van mij overleden. Nu hebben volgens de notaris de weduwe en de 3 pleegkinderen van deze broers recht op de vordering uit de nalatenschap van vader, terwijl mijn vader een uitzonderingsclausule in zijn testament had opgenomen. Deze clausule omvatte dat al hetgeen aan ons is nagelaten niet zal vallen in enig huwelijkse gemeenschap of gemeenschap op grond van geregistreerd partnerschap, Nog betrokken zullen worden in enige afrekening ter zake bij een huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschap voorwaarden gemaakt verekeningsbeding.

De broer met de pleegkinderen heeft in zijn testament zijn nalatenschap aan zijn pleegkinderen achtergelaten. Van de weduwe is mij dit onbekend maar is er volgens de notaris een testament waaruit dit zou blijken.

Volgens mij is de uitleg van de uitzonderingsclausule als volgt:
De erfenis van mijn vader zal in het privé bezit blijven van de erfgenamen en bij diens overlijden zal de erfenis toekomen aan de erfgenamen in de directe lijn (kinderen van overleden broer en overige broers zen zussen)

Wat is uw uitleg van deze uitzonderingsclausule of het recht van de weduwe en pleegkinderen op de vordering uit de nalatenschap van mijn vader.

Ik zie uw reactie graag tegemoet,
Antwoord:

In een vruchtgebruik-testament is geregeld dat de kinderen eigenaar worden van hun deel van de erfenis (bijvoorbeeld het huis), maar dat de partner (de langstlevende) het mag blijven gebruiken. De kinderen hebben dus eigenlijk niets aan hun eigendom. Daarom noem je het een bloot eigendom.

Wat ik niet begrijp is dat Uw notaris kan zeggen als er duidelijke uitsluitingsclausules zijn opgenomen in het testament van Uw vader dat de weduwe en de drie pleegkinderen mee zullen erven. Dit is niet juist, als de weduwe niet wordt genoemd in het testament krijgt zij niets. De drie pleegkinderen krijgen ook geen deel van de erfenis omdat ze geen bloedverwanten zijn.

Het testament van U overleden broer staat hier los van. Hij mag iedereen erfgenaam maken.

 
Reactie vraagsteller:
De uitleg die ik van de notaris ontvang was:
Toen uw vader overleed, waren uw broers nog in leven. Op dat moment hadden uw broers een vordering uit de nalatenschap van vader jegens moeder (schuldvordering). Deze vordering viel in het vermogen van uw broers en niet in het gezamenlijk vermogen van de huwelijkse gemeenschap waarin zij getrouwd waren (privé-eigendom). Toen uw broers overleden, ontstonden er twee nieuwe nalatenschappen waarin de vordering jegens uw moeder zat. Deze nalatenschappen zijn destijds verdeeld en bijvoorbeeld op basis van een testament toegekend aan de partner en/of pleegkinderen.

Ik vond het merkwaardig dat een testament bij een overlijden kan worden overruled door het testament van erfgenaam. Uw reactie lijkt op mijn eigen reactie maar laten we duidelijk blijven, het gaat om de vordering op de erfenis van vader door de erfgenamen van mijn 2 overleden broers. Hebben zij recht op deze vordering? (zijn zij schuldeisers?) 
Antwoord Beheerder:

Toch kan ik me niet van de indruk onttrekken dat in het verhaal van de notaris iets niet helemaal klopt. Ik denk dat de notaris een denkfout maakt.

Helaas ken ik de inhoud van het testament van Uw vader niet, anders zou ik U zeker uitsluitsel kunnen geven.

willem.versteegen@hotmail.com

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gemiddelde score Erfrecht: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+