Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Zuid Holland

Zelf een vraag over Interieur-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Zuid HollandVragen over Interieur-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Zuid HollandVragen over Interieur-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Wat zijn goede kleurcombinaties in kleine ruimtes?

[Gesteld op: 14-01-2008]

Toelichting:
Ik heb zojuist de sleutels gekregen van mijn nieuwe huis(je) en heb wat vragen over de kamers op de begane grond.
Het gaat om een kamer op het noorden van 4.20 bij 4.10m en een aangrenzende eetkamer van 2.20 bij 2.40m op het Zuiden. Beide ruimtes hebben een eikenhouten planken vloer. Ik zou graag op 1 muur in de woonkamer licht bamboebehang doen (maar is dat wel mooi met de vloer?) en wellicht een muur in de eetkamer turqoise/azuur maar ik denk bv. ook aan een grijzige muur. Kunt u aangeven welke kleuren oa bij het bamboebehang goed zouden passen (muren/assecoires) zodat wellicht de ruimtes wat groter of in ieder geval niet kleiner ogen. Is het bv. slim om alle overige muren in dezelfde kleur te verven? Ik wil graag een natuurlijke, relaxte en beetje trendy sfeer in huis creeeren maar hou ook van kleur (geen roze of geel). Het zou heel fijn zijn als u mij wat avies zou kunnen geven. Alvast erg bedankt.
Antwoord:
Ik kan zonder het gezien te hebben, niet goed beoordelen of het bamboe behang mooi staat bij de eikenhouten vloer. Het hangt af van de precieze kleur van de eiken vloer en het behang. De stalen eiken en bamboe die ik hier heb, verschillen wat kleur betreft niet zo veel van elkaar. Ik vind het geen erg mooie combinatie. Mooier is het als er een duidelijk verschil in lichtsterkte is tussen de eiken vloer en de bamboekleurige muur. U kunt dit zelf beoordelen door een monster van het behang tegen de wand te houden bij de vloer. Vindt u de combinatie mooi, rustig en/of spannend? Zo nee, dan wordt het dat ook niet als u de hele muur behangt. Het bamboe behang en de eikenvloer contrasteren dan vermoed ik te weinig. Misschien kunt u de vloer een vergrijst (en donkerder) uiterlijk geven. Dan zal de lichte bamboewand mooier uitkomen.

Bij bamboebehang passen veel kleuren. Ik ben geneigd om er (warm) groen aan toe te voegen (een rustgevende kleur, een ‘natuurkleur’) Grijs in een warme variant lijkt me ook prachtig. Verder past turkooizen (groenblauw) en blauw mooi bij bamboe, maar het zijn wel koele kleuren en in grote oppervlakken te koel voor een kamer op het noorden. Accessoires of kleine oppervlakken (bijvoorbeeld een lampenkap) in één van deze kleuren passen natuurlijk wel heel mooi. Misschien een combinatie van een lichte groene tint op de muur die mooi past bij turkooizen of blauwe accessoires? Maar een licht groene muur en verder lichtere en donkerdere tinten groen, samen met wit is ook prachtig bij bamboe.

Wel moet u, vooral in kleine ruimtes, rekening houden met de ruimtelijke werking van kleuren.
Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, en lichte tinten hebben een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, groen) daarentegen lijkt te wijken. De muur lijkt verder weg te staan. Groene kleuren zijn er overigens zowel in warme (de groengele kleuren) als in koele tinten.

Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste.
Een kleine ruimte lijkt juist groter, als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben.

Houdt u er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

Welke wanden u een donkere kleur geeft en welke u lichter houdt, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als u de lange wanden donker schildert. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkere kleur. In uw geval zijn de kamers nagenoeg vierkant, dus speelt dit probleem niet. Maar ik vermeld het toch, omdat andere ruimtes mogelijk wel langwerpig van formaat zijn.

Het plafond kunt u het beste wit schilderen, tenzij uw kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee verlaagt u het plafond voor het zicht. Wilt u het plafond hoger laten lijken, schilder dan een rand van ongeveer vijftien centimeter op de muur in de kleur van het plafond (wit).

Als u de kozijnen in de kleur van de wand schildert, vallen ze niet op. Dat is vaak wel zo rustig.

Veel succes met de inrichting van uw nieuwe huis.

Vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 - 5269002
e info@havenaarinterieurs.nl
www.havenaarinterieurs.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat zijn goede kleurcombinaties in kleine ruimtes?:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
Mijn dochter slaapt 's nachts minder goed door.
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-07-23 18:07:36
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Hoe kan ik mijn woonkamer het beste inrichten?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-03-22 11:34:44
goedendag IK ga binnenkort verhuizen naar een
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-19 09:10:43

Gemiddelde score Interieur-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+