Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Onjuiste arbeidsvoorwaarden, hoe aanpakken?

[Gesteld op: 15-07-2011]

Toelichting:
Mijn baas heeft mondeling een aantal vreemde arbeidsvoorwaarden verstrekt. Zoals elke ochtend verplicht om 7.45 uur beginnen maar in contract staat 8.00 uur als starttijd en dat kwartier krijg ik ook niet betaald. In de pauze mag ik wel eten maar moet wel telefoontjes aannemen, ik vind dit geen pauze en dit zou dus eigenlijk doorbetaald moeten worden. Verder heb ik verplicht extra dagen moeten werken om met feestdagen vrij te zijn, want op die feestdagen zijn we dicht maar betaalt hij niet door. Ik heb eerder juridisch advies ingewonnen en mij is verteld dat al deze dingen niet kloppen en dus betaald moeten worden.

Mijn vraag is alleen, hoe ga ik het bewijzen, want het is allemaal mondeling toegezegd. Het contract op papier is minimaal.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Uw baas houdt er een rare vorm van personeelsbeleid op na. Het, door uw werkgever, eenzijdig veranderen van arbeidsvoorwaarden is in principe niet toegestaan. Het veranderen van de werktijd kan hij alleen doorvoeren met toestemming van de medewerkers waarvoor dit geldt. Uw werkgever moet dus met u in overleg treden om zodoende uw toestemming voor bovenstaande te verkrijgen.

Volgens de Arbeidstijdenwet heeft een werknemer na 5,5 uur werktijd recht op een pauze van minimaal 30 minuten.  Daar de pauze niet doorbetaald wordt valt dit onder de eigen tijd van u als werknemer en behoeft u geen werkzaamheden ten behoeve van het bedrijf uit te voeren. Wil u werkgever dat u tijdens uw pauze b.v. de telefoon aanneemt dan is deze tijd aan te rekenen als werktijd en zal uw werkgever u deze tijd dan ook als zodanig moeten compenseren.

Op erkende feestdagen is uw werkgever wettelijk verplicht om u vrij te geven en het loon door te betalen. Dat laatste geldt niet als de feestdag op een dag valt dat de u toch niet gewerkt zouden hebben, zoals bij de meeste werknemers op zondag het geval is. Het werken van extra dagen ter compensatie van de erkende feestdagen moet dan ook als overwerk bestempeld worden. Uit uw vraag blijkt niet of er een CAO van kracht is waar uw bedrijf onder valt. Is dit wel het geval dan is er ongetwijfeld een artikel opgenomen welke de regeling omschrijft omtrent feestdagen.

Als eerste wil ik u meegeven alle afspraken die u met uw werkgever maakt schriftelijk op te tekenen en door beide partijen te laten bevestigen. Ten tweede, u heeft uw arbeidscontract als bewijs, waarin expliciet de aanvangstijd staat beschreven. Ten derde, als er een CAO van kracht is dan kunt u deze als bewijs aanvoeren, uw werkgever is verplicht zich te houden aan de regels die hierin gesteld staan.

Wellicht is het een idee om samen met uw collega's, die ongetwijfeld in het zelfde schuitje zitten, in overleg te treden met uw werkgever en zo te trachten om tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen. Ook hier geldt dat hiervan een schriftelijk een verslag gemaakt zal moeten worden welke eventueel als bewijs kan dienen.

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Onjuiste arbeidsvoorwaarden, hoe aanpakken?:

Terugzetten in functie
      [Gesteld in Personeel & Organisatie-Gelderland]
2009-02-17 23:37:26
heb ik recht op ATV-dgn bij bedrijfsovername?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Limburg]
2011-01-06 15:16:19
Herziening arbeidsvoorwaarden
      [Gesteld in Arbeidsrecht Utrecht]
2013-01-03 20:50:22
Moet je de nieuwe arbeidsvoorwaarden accepteren
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-05-13 13:30:12
ALGEMEEN ARBEIDSVOORWAARDEN REGLEMENT
      [Gesteld in Salarisadministratie]
2009-04-07 22:56:12

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+