Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Hypotheken » Hypotheken-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken-Gelderland

Zelf een vraag over Hypotheken-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken-Gelderland.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken-Gelderland:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hypotheken-GelderlandVragen over Hypotheken-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken-Gelderland op jouw website?Vragen over Hypotheken-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hypotheken-GelderlandVragen over Hypotheken-Gelderland via E-mail. Klik hier.

van koopwoning ouders naar nieuwbouw voor zoon?

[Gesteld op: 10-07-2011]

Toelichting:
Zijn er mogelijkheden om mijn bestaande koopwoning in Gelderland in te ruilen voor een nieuwbouwkoopwoning in Brabant voor
mijn zoon? en welke voor- en nadelen zijn hieraan verbonden?
Antwoord:

De aankoop van een (nieuwbouw-)woning wordt getoetst aan inkomen en onderpand. U geeft aan dat u uw eigen woning wilt 'ruilen' voor een eigen woning voor uw zoon. Betekent dat ook dat de nieuwbouwwoning op uw inkomen gefinancierd wordt? En dat u die woning vervolgens aan uw zoon beschikbaar stelt? Of wordt er gefinancierd op basis van het inkomen van uw zoon en tekent u mee?

Ik heb meer informatie nodig om hier een passend antwoord op te kunnen geven. Kunt u wat specifieker aangeven wat precies de bedoeling is?

Met vriendelijke groet,

M. Maris

 
Reactie vraagsteller:
Beste, wij willen van koop naar huurwoning en onze zoon een kans geven om een woning te kopen. Hij heeft een vast inkomen. De grote schenking voor zijn 33e jaar is van toepassing. Wij ruilen onze oude woning in voor een nieuwbouw-woning. De nieuwe woning wordt op zijn inkomen gefinancieerd, minus de schenking. Kan dit? Wat houdt in als wij de woning kopen en die aan hem beschikbaar stellen? Kunnen wij meetekenen als de hypotheek voor hem niet haalbaar is? M vr gr
 
Antwoord Beheerder:

Goedemiddag,

De door u voorgestelde financiering is inderdaad mogelijk. Het huis wordt op het inkomen van uw zoon geregeld en er wordt daarbij rekening gehouden met een bedrag van €50.000,- wat hij aan eigen geld gaat meenemen. Dat die uit een schenking beschikbaar zijn gekomen doet daarbij niet ter zake.

Wat u ook zou kunnen overwegen is om de 'familiebank'-constructie in te zetten. Als jullie naast het bedrag van de schenking over andere (substantiele) eigen middelen beschikken kunnen jullie zelf voor bank spelen. Uw zoon leent zeg 100.000 bij jullie tegen een rente van bijvoorbeeld 7,5%. Omdat u dat veel te veel vindt schenkt u hem 4,5% terug. U houdt zelf dus 3% over, wat veel meer is dan u op een (internet-)spaarrekening krijgt op dit moment en uw zoon kan wel 7,5% aftrekken. Van de belastingdienst krijgt hij dan 42% van 7,5% terug. Dat is 3,15%. Per saldo betaald hij dus niets (7,5% -/- 4,5% -/- 3,15%) terwijl hij wel 100.000 geleend heeft. Hij houdt hiermee zijn woonlast kunstmatig (erg) laag. Deze constructie staat of valt met het beschikbaar zijn van middelen bij u en het bestaan van de hypotheekrenteaftrek.

Uiteraard kunt u ook de woning op uw eigen inkomen financieren en aan hem beschikbaar stellen, maar dat is eigenlijk voor alle partijen niet heel voordelig. Immers, het is niet uw eigen woning (want u woont er niet zelf) dus deze woning moet u opgeven in box 3 (geen renteaftrek, wel vermogen). Uw zoon heeft ook geen renteaftrek, want de hypotheek staat niet op zijn naam.

Mocht zijn inkomen niet toereikend zijn, zijn er nog maar beperkt banken die een constructie kennen waarbij de ouders mee kunnen tekenen. Ik weet dat Rabobank een dergelijke lening kent. ABN heeft hem eind vorig jaar uit het assortiment gehaald. Grondig onderzoek zal wel meer verstrekkers opleveren, maar de spoeling is dun.

Mocht u aanvullende vragen hebben, kunt u mij bereiken via info@plusplanner.nl

Met vriendelijke groet,

M. Maris

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan van koopwoning ouders naar nieuwbouw voor zoon?:

Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
zorgrecht vader tegen over zorgrecht grootouders
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2013-10-20 02:03:42

Gemiddelde score Hypotheken-Gelderland: 8.8 (24x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+