Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

hertrouwd en expartner wordt werkloos

[Gesteld op: 08-07-2011]

Toelichting:
Ik ga hertrouwen maar wat gebeurt er wanneer mijn ex werkloos wordt? wordt er dan bij mij aangeklopt om hem te onderhouden? Zijn huwlijkse voorwaarden dan een optie?

Tijdens mijn huwlijk is mijn moeder overleden, heeft mijn ex ook nog aanspraak op een evt erfenis wanneer mijn vader komt te overlijden?
Antwoord:

Vraagt de ene ex-partner bij de scheiding of enige tijd na de scheiding een bijstandsuitkering aan, dan gaat de Gemeentelijke Sociale Dienst na in hoeverre de andere ex-partner onderhoudsplichtig is en of uitgekeerde bijstand op hem of haar kan worden verhaald. De Gemeentelijke Sociale Dienst vraagt daarvoor de ex-partner op wie verhaald kan worden om alle financiële gegevens te verstrekken die nodig zijn voor de beoordeling. Daarna stelt de Gemeentelijke Sociale Dienst vast welk bedrag verhaald gaat worden en vraagt dat bedrag binnen 30 dagen te betalen. Als de ex-partner op wie wordt of gaat worden verhaald het daar niet mee eens is en niet betaalt, vraagt de Gemeentelijke Sociale Dienst aan de rechter bij de rechtbank om de betaling dwingend op te leggen. Dit kan de Gemeentelijke Sociale Dienst ook doen, als de situatie van de betalende ex-partner zo is gewijzigd, dat op hem of haar een groter deel van de uitgekeerde bijstand zou kunnen worden verhaald.

Na een echtscheiding of scheiding van tafel en bed kunnen ex-echtgenoten geen aanspraak meer maken op een (deel van een) erfenis die de ex-partner ontvangt, tenzij daar expliciet afspraken over zijn gemaakt. Gemeenschap van goederen wordt bij een scheiding en scheiding van tafel en bed beëindigd. Alles wat ex-partners daarna ontvangen aan vermogen blijft dus van degene die het vermogen krijgt. Dit geldt niet alleen voor een erfenis, maar bijvoorbeeld ook voor schulden die worden gemaakt na de scheiding.

Erven tijdens echtscheidingsprocedure
Hoewel het zuur is, kan een partner tijdens de echtscheidingsprocedure wel aanspraak maken op een op dat moment opengevallen erfenis. De reden is dat de gemeenschap van goederen op dat moment nog bestaat. In principe wordt deze gemeenschap pas definitief opgeheven door inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand. Pas op dat moment is de echtscheiding officieel definitief.

Testament
Wel is het mogelijk dat er specifieke afspraken zijn gemaakt over erven, die los staan van een eventuele echtscheiding. Zo kan een (ex)schoonouder bij testament bepaald hebben dat de (ex)partner iets uit de erfenis ontvangt. In zo’n geval kan er wel aanspraak op gemaakt worden.

Erven in het echtscheidingsconvenant
Daarnaast kunnen er in het echtscheidingsconvenant afspraken zijn gemaakt over eventueel erven van elkaar na scheiding. Dit komt niet vaak voor, maar het is juridisch gezien zeker mogelijk. De ex-partners bepalen in dat geval zelf wat ze elkaar na scheiding nog willen geven uit een vrijkomende erfenis. 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan hertrouwd en expartner wordt werkloos:

recht op ww
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 09:36:12
ww uitkering stopt per februari 2009
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 20:05:41
heb ik als aandeelhouder recht op ww-uitkering ?
      [Gesteld in Overheid]
2009-06-29 11:39:31
Heb ik recht op mijn oude Dagloongarantie na 01-07
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2015-06-16 20:57:23
Herleving w.w. rechten na periode van zzp
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2017-02-09 15:24:08

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+