Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Schulden & Inkomen » Schuldadvies & Schuldbegeleiding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding en krijg online een antwoord van de specialist in schuldadvies & schuldbegeleiding

Zelf een vraag over schuldadvies & schuldbegeleiding? Klik hier.
Meer vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding.

Beheerder worden?

De rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding Klik hier.

RSS over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via RSS. Klik hier.
RSS over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website?Vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via E-mail. Klik hier.

gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?

[Gesteld op: 07-07-2011]

Toelichting:
ik zou graag willen vernemen in hoeverre kinderen verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de schulden van hun ouders. mijn moeder heeft onwijs veel schulden en weigert hulp. in hoeverre kan mij dit nu als dochter benadelen, en wat zijn de risico's voor haar kinderen bij een evt. overlijden?
is het mogelijk dat wanneer er bij een ouder "niets te halen valt" een schuldeiser over zou kunnen gaan op inkomen of bezit van kinderen? zelfs als de kinderen er zelf niets mee te maken hebben?
Antwoord:
nee dat is niet mogelijk, tenzij u een geen erfenis accepteerd.Accepteren of weigeren
Een erfenis krijgen kan risico's met zich meebrengen. Namelijk wanneer de erfenis uit schulden bestaat. Bij zuivere aanvaarding of het zuiver aanvaarden, dat wil zeggen onvoorwaardelijk accepteren van de erfenis, neemt de erfgenaam ook het risico van een negatieve erfenis: een erfenis waarvan de schulden groter zijn dan de waarde van de bezittingen. De erfgenaam die zuiver heeft aanvaard kan voor schulden boven de baten ook privé aansprakelijk worden gesteld!

Men is overigens niet verplicht om een erfenis te aanvaarden. Wil men de erfenis niet aanvaarden, dan moet de erfgenaam dit zo spoedig mogelijk kenbaar maken. Het weigeren van een erfenis moet gebeuren bij de rechtbank. Wie eenmaal heeft geaccepteerd kan later niet terug, als blijkt dat de schulden hoger zijn dan de tegoeden. Voor nadere informatie kunt u zich tot de dichtstbijzijnde rechtbank of notaris wenden.


Beneficiair aanvaarden
Als niet duidelijk is waaruit de erfenis bestaat, dan is het mogelijk om voorwaardelijk te aanvaarden. Dit heet beneficiair aanvaarden: het aanvaarden (van de erfenis) onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Dit houdt in dat de erfgenamen de erfenis aanvaarden, wanneer alle schulden zijn vereffend. Tot die tijd mag men geen daden van zuivere aanvaarding hebben verricht: de inboedel hebben verdeeld of zaken tot zich hebben genomen. Zolang er sprake is van beneficiar aanvaarden, mag men zich niet 'gedragen als erfgenaam'. Doet men dat wel, dan loopt men de kans alsnog aansprakelijk te worden gesteld voor de schulden. Dus pas als de erfenis definitief is aanvaard, kunnen foto's en andere spullen meegenomen worden.

Een erfenis kan uit schulden bestaan. Als de schulden groter zijn dan de baten (goederen en geld) spreekt men van een negatieve boedel. De erfgenamen moeten die schulden dan betalen, behalve als ze de erfenis weigeren.
Vlak na het overlijden is vaak nog niet duidelijk of de boedel positief of negatief is. De erfgenamen kunnen de erfenis dan beneficiair aanvaarden (voorrecht van boedelbeschrijving). Een andere mogelijkheid is om de erfenis direct te verwerpen.

Bij beneficiair aanvaarden worden eventuele schulden betaald uit de opbrengst van de erfenis. Mocht er nog geld overblijven nadat de schulden zijn betaald, dan gaat dat alsnog naar de erfgenamen. Mochten de schulden hoger zijn dan hoeven de erfgenamen niet bij te betalen. Zij ontvangen ook niets omdat met het geld uit de erfenis zoveel mogelijk de schulden worden betaald.

De erfgenamen kunnen de nalatenschap ook verwerpen, dan kunnen schuldeisers geen geld van hen eisen. De erfgenamen hebben dan geen enkel recht meer op de erfenis. Het weigeren van een nalatenschap gaat gepaard met enkele formaliteiten bij de rechtbank. De notaris kan dit regelen.

Erfgenamen die nog niet weten of ze de erfenis willen aanvaarden of verwerpen moeten zeer voorzichtig met de nalatenschap omspringen en zich niet als erfgenaam gedragen. Dus: geen spullen meenemen (zelfs geen foto's), niet in de auto van de overledene rijden, niet met de andere erfgenamen praten over bijvoorbeeld de verdeling.
Iedere erfgenaam is overigens vrij te aanvaarden of te verwerpen. Dat hangt niet af van wat de andere erfgenamen doen.datum laatste wijziging: 19 februari 2010

Erfenis onder voorbehoud aanvaarden

Om een erfenis beneficiair te aanvaarden leggen de erfgenamen een verklaring af. Deze verklaring kunt u zelf opstellen, maar u kunt het ook door een notaris laten doen. De notaris is verplicht als er minderjarige erfgenamen zijn. Als één erfgenaam beneficiair aanvaardt, moet de hele erfenis beneficiair worden afgewikkeld.

U geeft de verklaring af bij de griffie (het secretariaat) van de rechtbank in het gebied waar de overledene woonde. Hiervoor betaalt u griffierechten. De verklaring kan van meer erfgenamen tegelijk zijn, dan betaalt u toch maar één keer griffierechten. 

Bij het beneficiair aanvaarden van een erfenis is het belangrijk dat de erfgenamen zich niet als erfgenaam gedragen, anders kan dat worden opgevat als het accepteren van de hele erfenis. U kunt dan alsnog aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schulden. U gedraagt u als erfgenaam als u bijvoorbeeld spullen uit het huis van de overledene meeneemt (ook dingen die geen materiële waarde hebben zoals fotoboeken) of als u in de auto van de overledene rijdt.

bij leven kunnen de schuldeisers nimmer op u verhalen. u bent namelijk niet verbonden met de schuden.

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Voogdij minderjarig kind na overlijden moeder
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-27 15:57:20
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Hoe krijgen we de kinderen terug bij moeder?
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-06-02 00:14:14

Gemiddelde score schuldadvies & schuldbegeleiding: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+