Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Familierecht

Zelf een vraag over Familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Familierecht Klik hier.

RSS over FamilierechtVragen over Familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Familierecht op jouw website?Vragen over Familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FamilierechtVragen over Familierecht via E-mail. Klik hier.

weigeren nalatenschap

[Gesteld op: 07-07-2011]

Toelichting:
Mijn vader heeft privéschuld ad ca. eur 45.000,-- aan zijn Holding(=BV). Belastingdienst wil dat hij jaarlijks aangifte doet en dus blijft bestaan zodat hij de schuld niet hoeft te voldoen aan de belastingdienst. Dit kan hij ook niet want hij heeft allleen nog maar AOW uitkering maandelijks.
Hij is verzekerd voor begrafenis/crematiekstn.
Heeft geen waardevolle bezittingen behalve een auto met daarop nog een restantschuld aan mij.
Wat gebeurd er indien ik en mijn broer, welke in het buitenland woont, de nalatenschap weiger? Kan ik dan wel aanspraak maken op de begrafenis/crematieverzekering voor de te maken kosten hiervoor? Wat gebeurd er met zijn privé-eigendommen welke voor mij een grote emotionele waarde hebben en hoe wordt de boedel dan "weggehaald"? Mag ik dan bijvoorbeeld niet meer in het huis (geen eigendom) om zaken te regelen? Ik hoor ontzettend graag van U.
Antwoord:

Een erfenis kan uit schulden bestaan. Als de schulden groter zijn dan de baten (goederen en geld) spreekt men van een negatieve boedel. De erfgenamen moeten die schulden dan betalen, behalve als ze de erfenis weigeren.
Vlak na het overlijden is vaak nog niet duidelijk of de boedel positief of negatief is. De erfgenamen kunnen de erfenis dan beneficiair aanvaarden (voorrecht van boedelbeschrijving). Een andere mogelijkheid is om de erfenis direct te verwerpen.

Bij beneficiair aanvaarden worden eventuele schulden betaald uit de opbrengst van de erfenis. Mocht er nog geld overblijven nadat de schulden zijn betaald, dan gaat dat alsnog naar de erfgenamen. Mochten de schulden hoger zijn dan hoeven de erfgenamen niet bij te betalen. Zij ontvangen ook niets omdat met het geld uit de erfenis zoveel mogelijk de schulden worden betaald.

De erfgenamen kunnen de nalatenschap ook verwerpen, dan kunnen schuldeisers geen geld van hen eisen. De erfgenamen hebben dan geen enkel recht meer op de erfenis. Het weigeren van een nalatenschap gaat gepaard met enkele formaliteiten bij de rechtbank. De notaris kan dit regelen.

Erfgenamen die nog niet weten of ze de erfenis willen aanvaarden of verwerpen moeten zeer voorzichtig met de nalatenschap omspringen en zich niet als erfgenaam gedragen. Dus: geen spullen meenemen (zelfs geen foto's), niet in de auto van de overledene rijden, niet met de andere erfgenamen praten over bijvoorbeeld de verdeling.
Iedere erfgenaam is overigens vrij te aanvaarden of te verwerpen. Dat hangt niet af van wat de andere erfgenamen doen.

Om een erfenis beneficiair te aanvaarden leggen de erfgenamen een verklaring af. Deze verklaring kunt u zelf opstellen, maar u kunt het ook door een notaris laten doen. De notaris is verplicht als er minderjarige erfgenamen zijn. Als één erfgenaam beneficiair aanvaardt, moet de hele erfenis beneficiair worden afgewikkeld.

U geeft de verklaring af bij de griffie (het secretariaat) van de rechtbank in het gebied waar de overledene woonde. Hiervoor betaalt u griffierechten. De verklaring kan van meer erfgenamen tegelijk zijn, dan betaalt u toch maar één keer griffierechten. 

Bij het beneficiair aanvaarden van een erfenis is het belangrijk dat de erfgenamen zich niet als erfgenaam gedragen, anders kan dat worden opgevat als het accepteren van de hele erfenis. U kunt dan alsnog aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schulden. U gedraagt u als erfgenaam als u bijvoorbeeld spullen uit het huis van de overledene meeneemt (ook dingen die geen materiële waarde hebben zoals fotoboeken) of als u in de auto van de overledene rijdt.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Familierecht:
AlimentatierechtJeugdrecht


Gerelateerde vragen aan weigeren nalatenschap:

wat doen bij beneficair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2009-06-22 18:11:11
Wat is de procedure bij schulden van overledene?
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-04-19 12:41:39
Vereffeningsprocedure overnemen/uitvoeren?
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-10-21 14:00:43
verwerpen nalatenschap broer
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-11-01 12:16:09
executeur/vruchtgebruiker nalatenschap
      [Gesteld in Suriname]
2014-07-27 23:40:18

Gemiddelde score Familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+