Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Leningen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Leningen en krijg online een antwoord van de specialist in Leningen

Zelf een vraag over Leningen? Klik hier.
Meer vragen over Leningen.
De huidige beheerder van de rubriek Leningen:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over LeningenVragen over Leningen via RSS. Klik hier.
RSS over Leningen op jouw website?Vragen over Leningen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LeningenVragen over Leningen via E-mail. Klik hier.

Tante Agaath lening kwijtschelden?

[Gesteld op: 06-07-2011]

Toelichting:
Wat houdt het in als de lening kan worden afgetrokken als persoonsgebonden aftrek? Dit lees ik op de site vd belastingdienst.
Antwoord:

Goedemorgen,

Ik zal door middel van deze e-mail uw 8 vragen allen tegelijk proberen te beantwoorden. Uw durfkapitaal (de vroegere tante Agaath-regeling) heeft een startende onderneming geholpen die nu failliet gaat (of dreigt te gaan). Als er sprake is van een BV en de eigenaar ervan heeft niet aantoonbaar verwijtbaar gehandeld dan komt de BV ten einde en zal er niets meer te claimen zijn.

Anders is dit als er sprake is van een vordering op de persoon zelf. De persoon kan namelijk niet 'ineens' ophouden te bestaan, dus uw vordering blijft bestaan. Door de wetgever is dit ondervangen door de wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP), die ervoor moet zorgen dat iemand die persoonlijk failliet is gegaan een tweede, schuldenvrije kans krijgt.

U zal zich, net als de andere schuldeisers (mochten die er zijn), moeten melden bij de eigenaar en de curator zal uw claim bij verkoop van de boedel zo goed mogelijk proberen te vereffenen.

Dat deel wat u niet meer terug ziet, kunt u kwijtschelden. De belastingdienst kent daarbij een fiscaal voordeel. Als u binnen 8 jaar van verstrekken van de lening deze kwijtscheld en u heeft een bevestiging van de belastingdienst dat de schuldnemer de lening niet terug kan betalen (de lening móet minimaal een jaar gelopen hebben) mag u het bedrag dat u kwijtscheld aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1. De belastingdienst betaald (al naar gelang uw belastingdruk) behoorlijk mee.

Dat dit een persoonsgebonden aftrek is, betekent dat u deze aftrekpost niet aan uw (fiscaal) partner mag toedelen.

Ik hoop u hiermee wat duidelijkheid gegeven te hebben.

Mvrgr,
M. Maris

 
Reactie vraagsteller:
Goedemiddag,

Het betreft een startende ondernemer die een éénmanszaak heeft. Ik begrijp dan dat de vordering blijft bestaan. Het betreft wel een durfkapitaal waarmee ik hem geholpen heb en volgens mij kom ik achter in de rij te staan bij de vele schuldeisers. Dus met het faillisement met veel schuleisers met hoge bedragen blijft er waarschijnlijk niets over, waarmee mij inverstering in de zaak weer terug komt? Naast het bedrag durfkapitaal heb ik onderhands nog een bedrag uitgeleend á 9100 euro. Dit is nergens vastgelegd, maar heb er wel bankafschriften van. Moet ik nu er nog geen faillissement is uitgesproken ervoor zorgen dat dit schirftelijk wordt vast gelegd in een extra leenovereeneenkomst, zodat de curator weet dat dit bedrag openstaat heb staan. Heeft het zin om dit in een aangetekende brief te sturen naar de ondernemer om dit bedrag af te lossen, zodat de curator wel weet dat ik hem hiervoor aansprakelijk stel mij dit terug te betalen?

Hopelijk kunt u hier mij ook nog antwoord opgeven.

Met vriendelijke groet,

 
Antwoord Beheerder:

Met het faillissement van de eenmanszaak staan de achtergestelde leninggevers inderdaad achteraan in de rij van schuldeisers. Pas als allerlaatste kunt u aanspraak maken op de verkoopopbrengst van de onderneming. U zult zelf kunnen inschatten of daar nog een betaling uit voort zal vloeien. De vordering op de persoon blijft echter wel bestaan. Bij een eenmanszaak is de ondernemer ook in prive aansprakelijk voor de gemaakte schulden. In het slechtste geval verliest zo iemand ook zijn eigen woning, spaargeld en ander vermogen.

Voor wat betreft de onderhandse lening is het inderdaad zaak dit zo gauw mogelijk in een overeenkomst te gieten. Anders volgt er waarschijnlijk een discussie over het bestaan ervan en kunt u ook naar dit geld fluiten. Een aangetekende brief waarin u de vordering ineens opeisbaar stelt kan helpen. Echter, er is geen basis (overeenkomst) waarop u dit baseert. Ik zou in elk geval zorgen dat de overeenkomst op papier komt, zodat het bestaan van de vordering gewaarborgd is.

Nogmaals veel succes gewenst met het oplossen hiervan.

Mvrgr, M. Maris

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Tante Agaath lening kwijtschelden?:

Terugbetaling "lening"
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2018-01-01 15:30:23
Terugbetaling "lening"
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2018-01-01 15:29:46
LENING AANBIEDING
      [Gesteld in Hypotheken]
2013-01-28 10:24:51
Een onderhandse lening omzetten naar 1 persoon?
      [Gesteld in Leningen]
2015-04-11 14:14:03
rente van een schuld eiser
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-03-31 18:53:24

Gemiddelde score Leningen: 8.2 (31x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+