Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

1e Bijbod: 3 SA

[Gesteld op: 06-07-2011]

Toelichting:
Als er geopend wordt in een hoge kleur en zelf heb ik geen vierkaart in een hoge kleuren, maar wel 12 plus punten dan heb ik geleerd dat je direct 3 SA moet bieden. Ik vraag mij echter af of dat juist is omdat er niet bij verteld is dat je een SA verdeling moet hebben. Als de tegenpartij gepast heeft en je in een kleur lage kaarten hebt dan lijkt het mij eveneens niet juist een SA contract te gaan spelen. Tevens is het ook mogelijk dat als ik bv 2 schoppen heb en mijn partner met 1 schoppen geopend heeft hij in het geval van 6 schoppen in de tweede ronde zijn kleur zal herhalen, zodat wij een fit in schoppen hebben die je mist bij het direct bieden van 3 SA.
Wat is wijsheid?

Al vast bedankt voor het antwoord
Hans
Antwoord:

Meestal is "lange halen snel thuis" geen slimme optie. Ik weet niet waar u geleerd heeft dat u meteen 3 SA moet bieden, maar ik ken geen lesboekje waar dat aanbevolen wordt.

Het principe is, dat hoe meer punten je samen hebt, hoe meer kansen je moet nemen om de kaart zo goed mogelijk te omschrijven. Als uw partner op 1 hoogte opent en u antwoordt op 1 hoogte, belooft u 6+ punten. Die + kan ook 20 punten zijn: Uw partner mag niet passen.

Als u na een 1 harten opening van partner bijvoorbeeld 2 klaveren biedt, belooft u minstens 4 klaveren en 10+ punten. Die 10+ kunnen er ook 20 zijn en wederom mag partner hier niet op passen.

Stel uw partner biedt na uw 2 klaveren nu 2 ruiten: dan belooft hij een vijfkaart harten en een 4+ kaart ruiten. Met 3 harten mee, kan u meteen 4 harten bieden. Pas als er echt geen fit in de hoge kleuren is en u bent redelijk gedekt in alle kleuren (zeker als de tegenstander zich in de strijd mengt) kan u alsnog naar 3SA en als u de kleur van de tegenstander niet verdraagt, heeft u inmiddels wel ontdekt wat de fit in de lage kleuren is en kunt u daarheen uitwijken.

Of stel dat uw partner een mooie 6-kaart klaveren heeft en een punt of 17. Als u toevallig ook klaveren mee hebt, zit er misschien 6 klaveren in. Daar kom je na een direct 3SA bod nooit meer achter. Door na 1 in een kleur meteen naar 3SA te springen, slaat u al deze mogelijkheden over en laat u dus een hoop kansen liggen.

Misschien moet u uw lesgeld terugvragen ;-)

Succes!

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer Jedema,

Bedankt voor uw snelle antwoord. In deel 2 van Leer Bridge met Berry Westra heb een voorbeeld gevonden dat bijna overeenkomt met hetgeen ik bedoel. Het staat in het tweede hoofdstuk: Bieden na een in een kleur: het eerste bijbod bij de oefeningen op pagina 25. Bij oefening 2 B wordt gevraagd: Uw partner opent met 1 K Wat is uw antwoord? De getoonde kaarten zijn: Schoppen: A en V, harten: H, B ,10, ruiten V, B, 2 en klaveren V, 7 6 4 3. Het antwoord staat op pagina 26 en luidt: Op 3 K (limietbod) mag partner passen en dat wil je natuurlijk niet. Bied 3 SA, de meest aantrekkelijke manche met een fit in een lage kleur.

Vriendelijke groet
Hans
 
Antwoord Beheerder:

In een biedsysteem wat zoveel mogelijk situaties goed moet afhandelen, kan je niet alle mogelijkheden aan. Bij juist dit voorbeeld valt elk bod buiten de boot en is er een kans dat je in de verkeerde kleur of onder de manche eindigt.

Omdat er geen ander behoorlijk alternatief is, is 3SA het enige middel om nog in de manche te eindigen, maar dat is natuurlijk een heel andere boodschap dan dat je met 12 punten en geen vierkaart hoog meteen 3SA moet bieden. Meestal is er wel een andere vierkaart die je gewoon kan bieden.

Groet,
Ron.

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan 1e Bijbod: 3 SA:

wat is herbied. v. openaar 2kl, 23 pnt en 5kr ru
      [Gesteld in Bridge]
2010-07-14 13:02:59
Biedplicht na herbieding
      [Gesteld in Bridge]
2013-11-08 19:57:51
preŰmptieve opening, bijbod
      [Gesteld in Bridge]
2014-06-12 10:55:32
Spelen 5 hoog. Opening 1 Harten volgbod 1 Schoppen
      [Gesteld in Bridge]
2016-02-07 12:42:17
Reactie van partner na 1SA en een kleurvolgbod
      [Gesteld in Bridge]
2018-05-31 12:31:27

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1171x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+