Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Zuid Holland

Zelf een vraag over Belastingen-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Zuid Holland:
Naam: L. Hulzebos
Bedrijf: Hulzebos administraties en belastingen
Reactiesnelheid: 149 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over L. Hulzebos vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-Zuid HollandVragen over Belastingen-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Belastingen-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-Zuid HollandVragen over Belastingen-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

erfbelasting kindsdelen bij vruchtgebruik

[Gesteld op: 05-07-2011]

Toelichting:
In 2001 overleed mijn vader. Moeder kreeg vruchtgebruik (inclusief van kindsdelen vader).
Er is toen successie(vanaf 2010 erfbelasting genoemd)betaald. Hoe moet de afdracht van die belasting in 2001 gezien worden binnen de vruchtgebruikstatus. Nu 10 jaar later is moeder inmiddels overleden en blijkt er tussen de kinderen onderling verschil in perceptie te zijn aangaande de kwestie uit welke (persoonsgebonden) portemonnee de erfbelasting over de kindsdelen vader in 2001 werd betaald d.w.z. vanuit welk soort juridische en/of fiscale status behorend bij vruchtgebruik"vermogen". Is het nu zo dat door het feit dat de kinderen het kindsdeel ook niet zelf in handen kregen toen, moeder deze belasting heeft betaald en dat je daarom niet kunt stellen dat de kinderen deze belasting hebben betaald Voor de belasting is toch het criterium dat degenen die het geld in handen heeft ook de erfbelasting betaald. Een deel van de erfgenamen (eigen kinderen moeder) claimen nu moeder is overleden, dat vadersdeel (in de vorm van kindsdelen nu belastingvrij te verkrijgen is) en dat er alleen over moeder deel nog erfbelasting betaald moet worden. Ik kan dit niet helemaal rijmen omdat er voor mijn gevoel na 10 jaar sprake is van een andere juridische en belastingtechnische situatie .
hoe kan bv vastgesteld worden welk deel van het resterende bedrag van vader was en welk deel van moederwas/is? Kortom: hoe gaat de fiscus anno 2010/2011 om, met dit al of niet realistische onderscheid (?),dus tussen vaders deel (kindsdelen) uit 2001 en moeders nalatenschap in 2010? Ik hoop dat mijn vraagstelling of poging het probleem te duiden voldoende duidelijk is. met vriendelijke groeten,
Antwoord:

De belangrijkste verworvenheid van het erfrecht van 2003 is dat de langstlevende echtgenoot ongestoord mag voortleven. Met andere woorden: is er geen testament, dan krijgt deze partner de beschikking over de hele erfenis.
De kinderen krijgen een vordering op de erfenis. Dat betekent dat zij moeten wachten tot beide ouders zijn overleden voordat zij de erfenis daadwerkelijk in handen krijgen.

Vroeger moesten kinderen nog afstand doen van hun erfdeel ten gunste van de langstlevende. Deden zij dat niet, dan kon dat er bijvoorbeeld toe leiden dat de langstlevende ouder de woning noodgedwongen moest verkopen om de erfenis te kunnen verdelen onder de kinderen. Nu erven de kinderen een vordering op de langstlevende ouder ter grootte van de waarde van hun erfdeel.

Als minderjarige kinderen erfgenaam zijn, schrijft de wet voor dat er een boedelbeschrijving moet worden gemaakt. Dat is een beschrijving van de verschillende onderdelen van de nalatenschap. Als de kinderen meerderjarig zijn, is deze verplichting er niet en is een schatting voldoende. Met het oog op de verschuldigde successierechten (ofwel belasting) moet de waarde wel reëel zijn. Als u moeilijkheden verwacht met andere erfgenamen, is een boedelbeschrijving ook aan te raden.

De langstlevende kan binnen drie maanden na het overlijden van de partner afzien van zijn of haar rechten. Dit moet bij de notaris worden vastgelegd in een notariële akte. Dit afzien kan alleen voor de gehele erfenis, dus niet voor delen. Als de langstlevende afziet van de wettelijke rechten, dan erft hij of zij slechts een kindsdeel. De andere kindsdelen moeten worden uitgekeerd aan de kinderen

De langstlevende echtgenoot moet de schulden in de erfenis direct voldoen. Dit wil niet zeggen dat hij of zij er alleen verantwoordelijk voor is. De schulden worden namelijk over alle erfgenamen verdeeld. De erfenis wordt daardoor kleiner. De langstlevende mag de schulden betalen uit het bestaande vermogen.
Als er alleen schulden zijn, kunnen de erfgenamen ook afstand doen van hun erfenis en hebben schuldeisers het nakijken.

De langstlevende moet ook de successierechten over de erfenis van de kinderen betalen. Dit bedrag mag in mindering worden gebracht op de vordering van de kinderen.

U heeft aangegeven dat belasting voor de kindsdelen reeds betaald is, dan kan voor het successierecht geen belasting meer worden geheven. (ook al is dit in het verleden geschied) Mocht dit antwoord niet duidelijk zijn, adviseer ik u eens te praten met een notaris.

mvg

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan erfbelasting kindsdelen bij vruchtgebruik:

Vruchtgebruik
      [Gesteld in Suriname]
2008-09-26 20:47:53
Eigendom en vruchtgebruik
      [Gesteld in Suriname]
2013-08-27 11:13:34
kan een vruchtgebruiker de eigenaar doen verhuizen
      [Gesteld in Suriname]
2009-02-04 17:39:24
Afkoop vruchtgebruik + kosten erfenis
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2009-04-24 10:26:17
plichten en rechten van een vruchtgebruiker
      [Gesteld in Suriname]
2012-03-23 15:56:51

Gemiddelde score Belastingen-Zuid Holland: 9.1 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+