Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Freelance » Zelfstandig Met En Zonder VAR
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zelfstandig met en zonder VAR en krijg online een antwoord van de specialist in Zelfstandig met en zonder VAR

Zelf een vraag over Zelfstandig met en zonder VAR? Klik hier.
Meer vragen over Zelfstandig met en zonder VAR.
De huidige beheerder van de rubriek Zelfstandig met en zonder VAR:
Naam: Piet de Bondt
Bedrijf: Uniforce group
Reactiesnelheid: 21 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over Piet de Bondt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zelfstandig met en zonder VARVragen over Zelfstandig met en zonder VAR via RSS. Klik hier.
RSS over Zelfstandig met en zonder VAR op jouw website?Vragen over Zelfstandig met en zonder VAR op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zelfstandig met en zonder VARVragen over Zelfstandig met en zonder VAR via E-mail. Klik hier.

VAR uit overige werkzaamheden.

[Gesteld op: 03-07-2011]

Toelichting:
Heb zelf een wuo en werkte altijd met uitzendburo. Laatste jaar steeds andere zzp ingehuurd soms wuo of bovenstaand ( wist het niet en heb niet opgelet ) zijn vaak buitenlandse mannen die gewoon Nederlands praten. Heb ze de laatste tijd gevraagd naar hun gedrag met de fiscus en kan geen rare dingen ondekken. Ook ge sprekken met hun boekhouders geeft me een gevoel dat het goed zit. Alleen is dat juist een probleem, het gevoel is goed maar er zijn geen garanties. waarom is dat " vot " in omloop? Immers is werken met mensen die niet de WUO hebben een gok en dat doe je niet als ondernemer. Mijn keuze destijds om te werken met die mannen ipv uitzend buro's was het gegeven dat het geld nu werd verdiend door het persoon die er recht op heeft en niet de uitzender.

mijn vraag, hoe dom of slim is het en wat kan ik doen om meer zekerheid te verkrijgen inzake fiscus en Var uit overige werkzaamheden?

dank, John
Antwoord:

Hallo John,

sorry voor de wat late reactie, maar ik genoot van mijn vakantie.

Een VAR ROW geeft aan dat de betrokken zzp'er door de Belastingdienst niet als zelfstandige wordt gezien, maar ook niet direct als werknemer. Deze mensen mogen geen gebruik maken van de fiscale ondernemersvoordelen zoals ondernemersaftrek e.d. en moeten hun inkomsten daaruit aangeven als resultaat uit overige werkzaamheden. Daarnaast geeft de VAR ROW geen enkele garantie aan de opdrachtgever, sterker nog, als opdrachtgever weet je dan dat je zelf verantwoordelijk bent voor het vaststellen van de arbeidsrelatie. Als de klassieke elementen gezag, arbeid en loon daar zijn, ben je werkgever en moet je loonheffingen afdragen. Als je kunt werken met een overeenkomst van opdracht, omdat één van de elementen ontbreekt, dan hoeft dat niet, maar de VAR ROW geeft geen enkele rechtszekerheid aan de opdrachtgever.

De hele VAR-regelgeving is opgezet om duidelijkheid te bieden aan de opdrachtgevers van de "echte" zelfstandigen. Dat zijn kort door de bocht mensen die zelfstandig kunnen bepalen of ze zelf de opdracht uitvoeren of daarvoor de overbuurvrouw inschakelen zonder dat de opdrachtgever daar iets van mag zeggen. Zij nemen een werk aan voor een vast bedrag en wie het uiteindelijk uitvoert, daar mag de opdrachtgever niets over te zeggen hebben. Als je iemand inhuurt voor zijn persoonlijke kennis, dan mag die zich niet zomaar laten vervangen door iemand die de opdrachtgever niet kent en dan wordt het "persoonlijke arbeid". Juist aan deze situatie van persoonlijke arbeid is ons sociale stelsel opgehangen en als daarvan afgeweken wordt, dan komt dat hele stelsel op losse schroeven te staan. In onze wetgeving is de werkgever feitelijk de enig verantwoordelijk uitvoerder van het sociale stelsel en daar ligt dan ook de kern van het juridische probleem. De VAR is in het leven geroepen om het grijze gebied tussen zelfstandig zijn en werknemer zijn op te lossen. Helaas is er door het gebrek aan juiste informatie, controle/handhaving het idee ontstaan dat iedereen die meerdere opdrachtgevers heeft wel zelfstandig zal zijn en lopen er zelfs heel veel mensen rond met een verkeerde VAR, omdat zij ander werk doen, dan dat waarvoor zij de VAR hebben aangevraagd. Deze mensen lopen het risico dat zij bij controle alle ondernemersvoordelen moeten terugbetalen en niet verzekerd zijn omdat ze ook bij de verzekeraar onjuiste informatie hebben gegeven. Het is bekend dat mensen met een VAR ROW toch vaak gebruik maken van de ondernemersaftrek en ook zij zullen bij een belastingcontrole deze voordelen terug moeten betalen al dan niet met boete.

De politiek is op dit moment aan het uitzoeken of er één VAR kan komen voor zelfstandigen, maar wanneer dat er door komt is bij mij nog niet bekend. Voor opdrachtgevers is alleen de VAR WUO, de VAR DGA en de Verklaring Uniforce Registratie (VUR) een vrijwaring dat geen premies en belastingen hoeven te worden ingehouden.

hartelijke groet

Piet de Bondt

 

 
Reactie vraagsteller:
Dag Piet, bedankt voor je reakie.
 
Antwoord Beheerder:
Graag gedaan!
Beantwoord door:
Piet de Bondt
profielpagina


Gerelateerde vragen aan VAR uit overige werkzaamheden.:

verplicht werken met behoud van uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-01-18 09:36:46
Client wil restbedrag van factuur niet betalen
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2009-03-13 22:59:49
deeltelijke wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2014-11-24 18:06:56
Bijverdienen. Inkomsten uit onderneming?
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2008-10-13 12:57:27
moet een rapport cos 4400 een conclusie hebben
      [Gesteld in Accountancy]
2009-06-18 16:37:55

Gemiddelde score Zelfstandig met en zonder VAR: 9.0 (21x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+