Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

BV oprichten tijdens dienstverband

[Gesteld op: 23-06-2011]

Toelichting:
Ik wil volgend jaar een eigen bedrijf starten. Hiervoor wil ik een BV oprichten. Ik ben momenteel echter nog in loondienst (zonder concurrentie- of relatiebeding). Met de BV wil ik totdat ik mijn ontslag indien nog geen commerciele activiteiten ontplooien echter alleen alvast een pand huren en een verzekering afsluiten. Momenteel werk ik bij een distributiebedrijf dat exclusieve contracten heeft met diverse leveranciers. Dit houdt in dat alleen mijn huidige werkgever deze producten in Nederland mag verkopen. Enkele van deze leveranciers willen met mij in zee gaan als hun huidige contract afgelopen is. Als deze weg gaan bij de huidige distributeur (mijn huidige werkgever) blijven daar geen concurrerende/soortgelijke producten achter. Ik ga dus niet rechtstreeks concurreren met mijn huidige werkgever maar neem wel een deel van de omzet mee. Het gebeurt wel vaker dat een leverancier van distributeur veranderd als het contract afgelopen is. Mag ik de BV al oprichten of kan mijn werkgever hier bezwaar tegen maken of bv. na het starten van mijn bedrijf een claim indienen waarin dit een rol speelt?
Antwoord:
U kan zonder problemen een B.V. oprichten, dat kan niemand u tegenhouden. Zolang de B.V. geen activiteiten heeft is er niets aan de hand.
Zodra u echte activiteiten in de B.V. onderneemt, dan kunnen er wel problemen ontstaan. Daar zal u in ieder geval mee moeten wachten totdat u uit dienst bent getreden bij uw werkgever. daarna kan uw werkgever inderdaad proberen u dwars te zitten op basis avn de afgesloten contracten, of simpelweg omdat u zich niet als goed werknemer gedraagt, en uw werkgever schade berokkent. Een jurist kan u daar meer over vertellen.
Overigens is het de vraag of een BV voor u een interessante rechtsvorm is. Een nadeel is dat u verplicht in loondienst van uw BV moet komen, en daarbij minimaal € 41.000 per jaar moet verdienen, ook al wordt er niet zoveel winst gemaakt. U moet daarvoor een loonadministratie bijhouden, en loonbelastingaangiftes indienen. Dit speelt niet als u een eenmanszaak heeft. Daarnaast zijn er verschillen in belastingtarieven, waardoor er bij eenmanszaken bij lagere winsten minder belasting is verschuldigd dan bij een BV.
 
Reactie vraagsteller:
Wat wordt er in bovenstaande precies met "activiteiten" bedoeld? Doelt u hierbij op commerciele / concurrerende activiteiten of ook op het huren van een pand of het afsluiten van een verzekering? Is het zo dat ik alles kan doen in de BV wat mijn werkgever geen schade berokkent?
 
Antwoord Beheerder:
Met "geen activiteiten" bedoel ik letterlijk: "niets doen". 
U wilt natuurlijk een BV oprichten om concurrende activiteiten te verrichten. Zodra de BV bijvoorbeeld een huurcontract afsluit, met het oog op het uitvoeren van deze concurrerende activiteiten, kan uw werkgever al stellen dat u van plan bent hem schade te berokkenen. Op basis van een dergelijke handeling kan hij al juridische maatregelen proberen te nemen, zoals ontslag of schadeclaim.
Omdat ik de inhoud van de betreffende contracten niet ken, kan ik niet zeggen of hem dit ook zal lukken. Om die reden herhaal ik mijn advies om vooraf een jurist te raadplegen. 
Voor de volledigheid: als uw BV hele andere activiteiten gaat ondernemen die niets met uw huidige werkgever te maken hebben, dan kan hij daar natuurlijk niets op tegen hebben (mits het arbeidscontract dit niet verbied).
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan BV oprichten tijdens dienstverband:

Ouderschapsverlof, starten als ZZP, klus werkgever
      [Gesteld in Accountancy]
2013-04-16 15:32:05
Recht op ww als voor ontslag eigen bedrijf start
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2014-04-29 13:24:22
waneer heb ik recht op ww-uitkering in belgie
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Belgie]
2007-10-07 12:04:46
Studieschuld hoger dan salaris bij eindafrekening
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2007-10-18 15:48:34
Na goed ontslag geen salaris
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2008-01-29 18:53:03

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+