Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Leningen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Leningen en krijg online een antwoord van de specialist in Leningen

Zelf een vraag over Leningen? Klik hier.
Meer vragen over Leningen.
De huidige beheerder van de rubriek Leningen:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over LeningenVragen over Leningen via RSS. Klik hier.
RSS over Leningen op jouw website?Vragen over Leningen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LeningenVragen over Leningen via E-mail. Klik hier.

mee afbetalen lening huis van vriend?

[Gesteld op: 22-06-2011]

Toelichting:
Ik en mijn vriend zijn nu ongeveer 9 maand samen.Hij heeft al een zoontje van vorige relatie. Hij heeft besloten om een eigen huis te kopen, hij alleen. In het begin was ik akkoord om 1/3 mee te betalen voor de lening, maar ben hier beginnen over na te denken en stel mij hier nu wel vragen over.
Uiteindelijk betaal ik voor een huis dat nooit van mij zal zijn, ik begrijp zijn reactie ook als hij zegt, je moet nu voor je huurhuis meer betalen dan als je bij mij zou komen wonen. Ik zou ook de helft van de vaste kosten betalen zoals elektriciteit en water en internet...Veel mensen zeggen dat ik dit niet mag doen, want als hij mij buiten zet, heb ik niets meer.
Ik had ook gevraagd om een document op te stellen, waarin staat dat bij het beindigen van de relatie ik het betaalde bedrag zou terug krijgen, maar dit wil hij ook niet omdat ik gezegd had dat ik akkoord ging.
Wat doe ik nu het beste?
Alvast bedankt
Antwoord:

Ik begrijp dat hij nog wat huiverig is om na 9 maanden relatie samen een huis te kopen. Daarvoor is het misschien nog wat pril. Ik snap ook dat hij, als jij bij hem intrekt graag ziet dat jij meebetaald aan de kosten. Maar ik vind het ook goed van jou dat je je vraagtekens zet bij de uitkomst ervan.

Hij is als enig eigenaar bezig met het opbouwen van kapitaal. Dit doet hij enerzijds omdat zijn woning in de loop van de jaren meer waard zal worden (naar verwachting) en anderzijds doordat hij maandelijks een bedrag betaald als inleg op een spaarrekening, spaarverzekering, beleggingspolis of levensverzekering. Deze kapitaalopbouw moet ervoor zorgen dat hij aan het eind van de looptijd van de hypotheek (een deel van) de schuld kan terugbetalen.

Als je nu niets met hem regelt zie jij daar in het slechtste geval niets van terug. De meest juiste oplossing is mijns inziens tweeledig. Jullie bepalen nu samen wat de woning waard is. Dit is niet moeilijk, want je kan de aankoopprijs als uitgangspunt nemen. Mocht de relatie over bijvoorbeeld 5 jaar over gaan, laat je een taxateur bepalen wat de waarde van de woning op dat moment is. Is die waarde hoger dan de schuld die er op de woning zit, heb jij recht op de helft van die overwaarde.

Daarnaast is het eerlijk om af te spreken dat de helft van de kapitaalopbouw (ongeacht hoe die opbouw plaatsvindt) aan jou toekomt bij een eventuele scheiding.

Voor de beeldvorming even een cijfermatig voorbeeld: 
Aankoop woning nu: 200.000
Totale hypotheek nu: 220.000
Waarde woning over 5 jaar: 225.000
Waarde in kapitaalpolis over 5 jaar: 8.000

De woning is 5.000 meer waard dan de lening die erop rust. Dat betekent dat je recht zou hebben op 2.500. Daarnaast heb je meebetaald aan de kapitaalopbouw van 8.000. Ook daarvan komt de helft aan jou toe = 4.000. Jou totale vordering op hem zou dan 6.500 moeten zijn.

Elke verdeling die jullie maken (50 - 50 of 75 - 25 o.i.d.) is goed, zolang er maar over gesproken is en er overeenstemming is. Maak deze afspraak niet alleen mondeling, maar laat het bijvoorbeeld ook vastleggen in een samenlevingscontract bij de notaris.  

Als hij een dergelijke regeling niet ziet zitten, vraag ik me af of hij wel met de jusite intenties met je wil gaan samenwonen en hoe zeker hij is van een gezamelijke toekomst..

Succes in elk geval!

Met vriendelijke groet,

M. Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
bedankt voor de reactie.
Dit helpt mij al een heel stuk verder en ga dan ook een afspraak maken bij de notaris voor informatie. Deze wil hij wel eens bekijken zegt hij.
Nu hebben we er al verder over gepraat en zei hij dat ik dan niet moet betalen, alleen vaste kosten.
Maar dan is er weer het probleem dat hij met een sociale lening zit en dat als ik bij hem kom wonen deze word herbekeken en berekend word op zijn inkomen + het mijne, dus moet hij op de maand meer betalen door dat ik bij hem kom wonen. En dit vind ik natuurlijk dan ook weer niet eerlijk voor hem.
Ik zal dit mss ook gewoon is voorleggen bij een notaris.
Hij heeft vooral schrik dat wanneer we uit elkaar zouden gaan na aantal jaren, dat hij mij moet betalen en dat hij dat geld niet gaat hebben.
Ik hoop dat we eruit geraken.
Ik heb momenteel een huurhuis en hij woont thuis.
Heb ook al gevraagd om bij mij te komen wonen tot het huis klaar is (veel verbouwingen), maar dat wil hij niet omwille van zijn zoontje.
Maar ik ben bijna altijd bij hem thuis, maar voor mij is dat niet meer leefbaar met zijn ouders.
Ik wil een eigen leven met hem en zijn zoontje, niet met zijn ouders.
Het zou zoveel aangenamer zijn met ons drie en veel beter voor onze relatie, maar hij wil het niet. Ik heb hier zoveel plaats in dit huis. ik begrijp hem niet.
Hij denkt ook dat hij er na 6 maand gaat wonen in zijn huis, maar heb hem ook gezegd dat de kans groot is dat dat niet lukt, ik werk in de bouw en meestal duren verbouwingen langer dan je denkt. Ik hou deze situatie niet vol. Ook is hij kwaad als ik is in mijn huisje wil blijven, dan zie ik hem niet graag zegt hij. Maar hier kan ik wat ontspannen en ik heb hier ook 3 honden zitten die ik dan steeds alleen laat.
Weet niet goed wat ik hier moet mee doen?
 
Antwoord Beheerder:
In reactie op jouw verhaal heb ik nog de volgende aanvullingen:
* Je zegt dat hij een sociale lening heeft. In de regel is dat (bij lange na) niet voldoende inkomen om een hypotheeklening op aan te gaan. Hoe denkt hij dan alleen een eigen woning aan te schaffen? Eigen middelen? Lening bij ouders o.i.d.?
* Hij heeft schrik dat hij jou moet betalen als het mis gaat. Nog even los van het feit dat hij dus rekening houdt met een relatiebreuk hoeft hij jou zoals eerder voorgerekend alleen te betalen als er een overwaarde op de woning is gerealiseerd. Daarnaast zal het kapitaal dat is opgebouwd in de polis verdeeld moeten worden. En ja, daar zal hij eventueel een oplossing voor moeten vinden. Maar dat is niet meer dan normaal.
* Voor wat betreft de tijdelijke verblijfkeuze kan ik je niet helpen / adviseren. Daar zullen jullie samen uit moeten komen.

Je verhaal lezende lijkt het er wel op dat jij meer bereid bent om consessies te doen dan hij. Ik vraag me dan af of jullie wel helemaal gelijkwaardig zijn in de relatie. Maargoed, dat weet je (jullie) beter dan ik.

Mocht je nu willen weten of hij uberhaupt in aanmerking komt voor een hypotheeklening vul dan even een aanvraagformulier in zoals dat bij downloads op de website www.plusplanner.nl te vinden is onder het kopje 'hypotheken' en mail dat aan me door (info@plusplanner.nl)

Ik wens je er in ieder geval veel succes bij!

Met vriendelijke groet,

M. Maris, PlusPlanner
Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan mee afbetalen lening huis van vriend?:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Is het terecht dat ik me blijf schamen?
      [Gesteld in Mensen]
2011-05-10 16:56:25
hoe krijg ik mijn beste vriend terug?
      [Gesteld in Relaties]
2012-05-31 23:39:36
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Leningen: 8.2 (31x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+