Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Psychiatrie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychiatrie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychiatrie

Zelf een vraag over Psychiatrie? Klik hier.
Meer vragen over Psychiatrie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychiatrie:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŰel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychiatrie op jouw website?Vragen over Psychiatrie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via E-mail. Klik hier.

Wat kan ik doen. weet het echt niet meer.

[Gesteld op: 22-06-2011]

Toelichting:
Een vriendin heeft 10 jaar geleden de diagnose ms gekegen. Sindsdien is zij ms. Ze doet niks meer, kan niks meer,ook geen leuke dingen.Belt altijd af,heeft altijd klachten. elke 8 weken een predkuur.Ze belt naar de neoroloog met klachten, hij stuurt dan de thuiszorg die een infuus aanbrengt zonder haar te zien.3 jaar geleden was ze halfzijdig verlamd, maar kon wel zelf naar de wc lopen.Als er n verpleegster kwam kon ze dat niet.Ze was verlamd en kon niks bewegen.Na 6 weken revalidatie ging ze lopend de kliniek uit en vertelde iedereen dat ze verlamd was en niks meer kon.Toen ik haar vroeg waarom ze zegt dat ze verlamd is, zei ze, ach het komt er toch wel van dus kunnen ze er vast maar aan wennen.Ze zit nu 3 jaar in de rolstoel.ze heeft geen kracht om ook maar iets te doen,ligt hele dagen op bed,en maar klagen,Ze kan geen vork of beker optillen,maar als ze er even niet aan denkt valt ze uit dr rol en gaat t wel Als je tegen haar zegt dat het beter gaat,dan kan ze t niet,en laat acuut dr vork vallen.Zo vertelt ze dat ze suiker heb laten vallen en haar hele woonkamer gestofzuigd en gedweild heb.(kan nog 100 voorbeelden geven maar dat gaat hier niet).Nu ligt ze aan de sonde voeding in het ziekenhuis.Ze kan niet meer eten. De afgelopen dagen ben ik elke dag bij haar geweest en heb haar vanalles zien eten en drinken.dat was geen enkel probleem.De dag van opname is ze naar de markt geweest en heeft 2 broodjes makreel naar binnen zitten werken.Knap als je niks eten kan.Ze woont in n focuswoning, piept t ene moment voor toilethulp want ze kan niet op haar benen staan. 1 uur later stapt ze zelf op haar scootmobiel om de hond uit te laten.daarna belt ze weer omdat staan niet gaat. Ik zit al 3 jaar met schuldgevoelens,slaap slecht, lig uren te piekeren omdat ik me telkens afvroeg: zie ik t goed,is t wel zo.Ze heeft tenslotte ms.En voel me ook enorm gebruikt omdat ik (en ik niet alleen) haar met alles geholpen en gesteund heb.En gelukkig voor mij, ben ik niet de enige vriendin die het ziet.Ze heeft al heel wat mensen verloren hierdoor.Heb sinds haar opname ook geen kontakt meer met haar.Dit was voor mij de druppel. Kan het niet meer aan,en ga er zelf aan onderdoor.Maar zou wel heel graag willen weten wat ik kan doen om haar te helpen.Ik weet niet of ze schreeuwd om hulp, of dat ze per ongeluk uit haar rol valt.Hoop dat u een antwoord heb. Bedankt alvast.
Antwoord:

Hallo,

Het gedrag wat je vriendin is uiteraard zeer irritant, maar aan de andere kant roept zij ook zorg en ‘medelijden’ op. Waarschijnlijk kan ze erg moeilijk met emotionele ondersteuning om gaan. Dat wil zeggen te aandacht te vragen en te delen over wat werkelijk beleefd aan haar toestand en ziekte. MS is een hele nare ziekte, maar het lijkt erop dat je vriendin haar onmacht wil verstoppen door er op wel heel vreemde’ manier mee om te gaan. Wat denk je dat haar ziektewinst is? Waar heeft ze het voor nodig om op deze wijze met haar ziekte om te gaan? Wat is haar intelligentieniveau? Heb je een idee? Een mens met redelijk sociaal inzicht en vermogen om te kunnen kijken naar eigen gedrag zou zich niet snel zo gedragen als jou vriendin dat doet. Heeft je vriendin enig  inzicht in het effect van haar gedrag op anderen? Denk je dat dit met haar bespreekbaar is als je haar zou confronteren met  haar vreemde en onnavolgbare gedrag?

Hoe kun je hier mee omgaan is je vraag.

Het is de kunst om het probleem van je vriendin bij haar te laten en het niet een probleem van jou te maken. Ik merk dat je erg voorzichtig bent om eerlijk te zijn tegen je vriendin. Ik bedoel om jouw waarnemingen en tegenstrijdigheden die je bij je vriend signaleert aan haar voor te leggen en jouw verontwaardiging erover uit te spreken. Wat je kunt doen (als je durft) is te vragen of zij bereid is een serieus gesprek met jou te hebben. Zo ja, zeg dat je haar heel graag wit helpen waar nodig, maar dat je niets begrijpt van haar tegenstrijdige gedrag (geef voorbeelden van je feitelijk waarnemingen en gevoelens daarover) en dat je om die reden onvoldoende in staat bent iets voor haar te betekenen maar dat ook onder deze omstandigheden niet wilt. Vraag haar wat ze werkelijk van je wil, vul de hulpvraag niet zelf in, maar laat zij het zelf aangeven. Hoe denk je dat ze zal reageren?

Iets anders. Je schrijft dat anderen al zijn afgehaakt. Heb je deze mensen gesproken? Zo ja, zijn jullie heel ernstig en heeft jouw vriendin wellicht meer professionele hulp nodig? Is de huisarts op de hoogte voor zover  je weet? Zou je vriendin psychologische (of vergelijkbare) hulp  hebben?

Wanneer je vriendin jouw initiatieven om tot beter contact te komen blijft afhouden dan moet je misschien de keuze maken om afstand van haar te nemen. Jouw vriendin is ook verantwoordelijk voor zichzelf en haar gedrag,

Tot zover mijn reactie.

Vriendelijke groet
Jan

 
Reactie vraagsteller:
Ik heb meerdere mensen gesproken en ze vertellen allemaal hetzelfde. namelijk dat zij haar ziekte misbruikt voor aandacht en medelijden. Niemand heeft zo erg MS als zij, zegt ze zelf. Veel vrienden hebben in de loop der jaren al het kontakt verbroken. Sommigen van hen komen even terug maar zien dat het erger is geworden en haken weer af. of zij haakt af omdat ze er niet tegen kan dat mensen zeggen dat ze haar leven moet oppakken en leuke dingen moet gaan doen ipv altijd maar op bed liggen en ziek zijn. Dan zegt ze... ze begrijpen mij niet dus dan bok ik ze uit mijn leven.

Ze is de laatste jaren wel eenzaam denk ik. en het enige wat ze doet is bellen. voortdurend bellen.als je niet oppast hang je de hele dag aan de foon. als je dan zegt, ik ga ophangen want ik heb nog meer te doen hangt ze een uur laer weer aan de foon. Als je dan niet opneemt is ze kwaad. Ze is heel claimerig, gunt een ander het licht in de ogen niet. Ik weet alles van iedereen, Zelfs mensen die ik alleen maar van naam ken. De mensen met wie ze nog wel kontakt heb weten ook alles van mij. En dat vond ik wel heel erg om te horen. Dacht dat zij mijn beste vriendin was. Ook ik heb 3 weken geleden het kontakt verbroken. En ik denk niet dat ik deze vriendschap nog voort wil zetten. vraag me nu af of het ooit wel echte vriendschp geweest is.Ik was er altijd voor haar. toen ik steun nodig had ( mijn ouders zijn dit jaar binnen 3maanden overleden) Toen zei ze... ik weet dat het moeilijk is voor je maar ik wil er niks meer over horen, ik weet het nu wel, en dat na 2 weken.Ik heb ms en dat is veel erger.Jij kan nog alles, ik kan niks meer.

Wil haar helpen omdat ze zichzelf vanalles aandoet (denk maar aan medicatie en ziekenhuisopname┤s) maar zij wil geen hulp. ze heeft het niet nodig want ze heeft ms en dat zit niet tussen haar oren. Ze is een paar keer bij een psycholoog geweest op aanraden van de neuroloog maar dat vond ze maar tijdverspilling. En niet noodzakelijk. ook ik heb gedacht om de huisarts of neuroloog te bellen, maar omdat ik geen familie ben, zij totaal geen kontakt heb met haar familie, denk ik dat die artsen mij niet te woord mogen staan. Soms denk... je bekijkt het maar. Het is jou leven Jou keus. En wat je zegt... zij is zelf verantwoordelijk.

 
Antwoord Beheerder:

Hallo,

Dank voor je reactie. Ik denk dat het belangrijk is (als je nog iets voor je vriendin wilt doen) om het kontakt met haar duidelijk te begrenzen. Zij heeft kennelijk behoefte om te spuien. Als je wilt dus, stel of zeg dat ze 1 x per dag mag bellen bijvoorbeeld en duidelijk aangeeft wat ze dan van jou wil. Jij bent geen vuilnisvat waar je alles maar in mag gooien. Jouw vriendin moet weten dat jij er wilt zijn als zij dudielijk kan aangeven wat ze van jouw wil. Laat het niet meer lopen dit contact, maar stel een strcutuur op.

Heb je geen puf meer, dan moet je met deze 'vriendschap'stoppen anders hou je in de eerste plaats jezelf voor de gek, maar je vriendin in wezen ook.

Misschien is het idee om voor jezelf te oefenen aan het beter stellen van grenzen in het contact met anderen. Hier zijn ook trainingen voor. Wellicht is het iets.

Tot zover. Sterkte! en ik hoop dat je er goed uit komt voor jezelf.

Vriendelijke groet

Jan

Beantwoord door:
Jan Duits
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Wat kan ik doen. weet het echt niet meer.:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Psychiatrie: 8.2 (163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+