Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Relaties
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Relaties en krijg online een antwoord van de specialist in Relaties

Zelf een vraag over Relaties? Klik hier.
Meer vragen over Relaties.
De huidige beheerder van de rubriek Relaties:
Naam: Thijs van den Brink
Bedrijf: Nvs-automatisering
Reactiesnelheid: 39 uur
Waardering: 6.2 (van max. 10)
Meer informatie over Thijs van den Brink vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RelatiesVragen over Relaties via RSS. Klik hier.
RSS over Relaties op jouw website?Vragen over Relaties op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RelatiesVragen over Relaties via E-mail. Klik hier.

5 jaar belogen

[Gesteld op: 18-06-2011]

Toelichting:
Mijn man en ik zijn ruim 10 jaar bij elkaar, waarvan 5 jaar getrouwd. In de eerste 5 jaar heeft hij een flink aantal keren gelogen. Hij keek stiekem sex sites, had geheime afspraken met een vriendin (dus geen minnares) en is enkele keren stiekem gaan doorroken terwijl hij zei dat hij gestopt was. Telkens als zijn leugens uitkwamen was er fikse ruzie, maar uiteindelijk vergeving en maakte hij mooie beloftes. Tijdens deze hevige periodes, maar sowieso als mens ben ik altijd heel fel tegen leugens geweest. Ik ben een open persoon, alles is bespreekbaar. Mijn man weet dat, mijn hele omgeving weet dit van mij.

1 1/2 week geleden kwam ik erachter dat hij weer stiekem rookt. Ik ben ontploft. Niet omdat hij rookt, maar ivm de leugen.... hij rookt alweer 5 jaar. Betrapt als het spreekwoordelijke kind met de vinger in de suikerpot. Ik voel me zo bedrogen, het fundament van mijn relatie is er niet. Ik voel me tot het bod gekwetst. Na een week boosheid heb ik gezegd dat hij nog 1 kans krijg, maar dat heb ik al 5/6 keer gezegd en dat voelt ook fout. Mijn voorwaarde is dat hij in therapie gaat. Niet ivm het roken, maar ivm het stelselmatig stiekeme gedrag, het liegen. De huisarts vindt het een relatieprobleem en dat we samen in therapie moeten. Ik vind dat hij in therapie moet maar ik zal heus meegaan bij een consult als de psycholoog die voorstelt.
Mijn man is niet iemand die zijn verantwoordelijkheden oppakt in onze relatie en altijd terugwijst naar mij bij problemen. Zoals kinderen reageren: \"ja maar jij....\". Hij duikt graag in een slachtofferrol. Ook nu vind hij dat ik hem heb laten liegen omdat hij bang is voor mijn reactie. Dat ik dus schuld heb. Terwijl ik vind dat hij keuze heeft gehad: waarheid vertellen of liegen en hij koos liegen. Wederom. Het is zeker zo dat ik fel tegen roken ben, maar ik heb het hem nooit verboden. Hij heeft gezegd dat hij is gestopt en ik heb dat geloofd. In de 5 jaar van het zogenaamd gestopt zijn heb ik mijn twijfels gehad en die geuit, maar hij heeft toen ook gekozen om door te liegen. De complimenten die ik hem gaf omdat hij gestopt was, heeft hij niet tegengesproken. Ik heb mij diep geschaamd omdat ik een keer in zijn auto op zoek ging naar sigaretten omdat ik het niet vertrouwde. Ik vond ze niet, ik voelde me daar schuldig over omdat ik mijn man niet vertrouwde. En achteraf had ik gelijk, ik vind het afschuwelijk!
Wij zijn een gezin met 4 jonge kinderen, de consequenties zijn enorm. Ik weet niet wat ik moet doen.
Antwoord:
Beste Anoniem,

Na het lezen van je verhaal kreeg ik meer een indruk over jou dan over je man.
Ikzelf ben ook een man, maar ook mijn vrouw heeft even meegelezen, en is nog wat scherper dan ik.

Mannen willen nu eenmaal sex. hebben ze het niet, dan praten of denken ze eraan. de een wat minder, of stiekemer dan de ander. Als je niet wilt dat hij stiekem sex-sites bekijkt, sta het dan toe, dan hoeft het ook niet meer stiekem. Hij is net zo belangrijk als jij, dus als jij het niet wilt, en hij wel, win jij dan automatisch?

geheime afspraken met een vriendin is niet goed van hem. maar waarom verzwijgt hij het? bang voor jouw, in zijn ogen, onterechte reactie?
Stiekem roken is erg knap, want die lucht ruik je toch wel door de luchtverfrisser heen.

Leuk dat je fel tegen roken en leugens bent, en dat heel de wereld weet dat je open bent en alles bespreekbaar is, maar bedoel je niet dat jij alles bespreekt, en hij maar heeft te luisteren? En als je door deze opmerking boos wordt, is het waarschijnlijk waar.

Je man houdt van roken en sex, zoveel zelfs, dat hij erover tegen je liegt. Waarom geef je hem die vrijheid niet? hij een sex-site, jij een rustige nacht, hij een paar sigaretten (en een kauwgommetje), jij een relaxte echtgenoot.

Als je door dit stiekeme gedoe je tot op het bot gekwetst voelt, en relatiefundament, en een hele week boos... waar ben je boos over? het roken, het liegen, of misschien het feit dat meneer doet waar hij zelf zin in heeft, en niet doet wat jij wil?

en jouw voorwaarde is dat hij in therapie gaat. dat is niet open, en zeker niet bespreekbaar van jouw kant, dat is een harde eis, en hij heeft maar te luisteren.

Jouw huisarts, die heeft erg lang gestudeerd, en heel veel stellen voorbij zien komen met relatieproblemen, zegt dat jullie allebei een relatietherapie nodig hebben, luister naar die man. jij loopt daar ook niet weg met een zware bronchitis, terwijl je "flauwekul" mompelt.
"heus wel meegaan" is niet voldoende, je moet meegaan, want iedereen weet dat jij een open persoon bent, en alles bespreekbaar is. ga er dus in, met als mogelijkheid dat ook jij niet perfect bent, en zult moeten veranderen als je nog lang en gelukkig getrouwd wilt zijn.

En reageert je man kinderachtig? Stop dan met hem te behandelen als een kind.
Hij is bang voor je reactie, dat is een hint.

en... 4 jonge kinderen.... dan lijkt me de zaak duidelijk.

jij en je man gaan er samen, dus niet alleen hij, voor zorgen dat jullie huwelijk nog lang en gelukkig wordt, en als je dat niet doet, zullen je kinderen ook niet gelukkig worden.
Behandel je man als gelijke, en niet als kind, en ga samen naar die therapie, en stel je allebei open op.

En als laatste, je verhaal geeft ons een beeld van de vrouw die je bent, en deze vrouw duldt geen tegenspraak, waardoor dus ook niemand je de ongezouten kritiek/advies durft te geven die wij je nu geven, zeker je man niet, maar ook je vrienden en kennissen niet.
Als je nu denk dat wij er niets van hebben begrepen, en je het ons flink uit wilt leggen, hebben we meteen al gelijk. ;-)

Groet, T, en zijn vrouw.

Beantwoord door:
Thijs van den Brink
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Relaties:
Alleenstaanden
Bemiddeling
Dating
Familie
Gezinstherapie
Huwelijk
Partnertherapie
Relatieproblemen
Relatietherapie
Gerelateerde vragen aan 5 jaar belogen:

Wat is Scientology?
      [Gesteld in Scientology]
2006-12-14 16:42:07
hoe het vertrouwen terug van mijn moeder ?
      [Gesteld in Psychologie]
2012-07-18 22:13:03
hoe het vertrouwen terug van mijn moeder ?
      [Gesteld in Psychologie]
2012-07-18 22:13:06
hoe het vertrouwen terug van mijn moeder ?
      [Gesteld in Psychologie]
2012-07-18 22:13:07
Mag zij in Nederland blijven ?
      [Gesteld in Vreemdelingenrecht]
2016-06-27 14:57:24

Gemiddelde score Relaties: 6.7 (334x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+