Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Is het normaal dat je een boete krijgt?

[Gesteld op: 04-07-2011]

Toelichting:
Ik had lingerie in mijn tas die ik nog niet betaald had en was per toeval opgepakt. Ik heb de goederen teruggegeven. Ik ben op staande voet ontslagen. Ze laten mij een boete betalen van 650 euro. Is dat normaal? Ik moet het snel betalen want anders wordt het verhoogd.
Antwoord:

U bent betrapt met lingerie in uw tas, welke nog niet afgerekend was. Ik ga er hierbij van uit dat u in een winkel liep, maar wel al voorbij de kassa was op het moment dat u staande gehouden bent.
U vertelt dat u een boete voor de diefstal gekregen heeft. Ik ga er hierbij van uit dat deze boete u opgelegd is door het Openbaar Ministerie, bij wijze van een OM – Strafbeschikking.

Diefstal
Alvorens het Openbaar Ministerie over gaat tot het opleggen van de strafbeschikking, zullen zij moeten bewijzen dat u “enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort” weggenomen heeft “met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen” (artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht). Dat de lingerie niet van u was, heeft u zelf al aangegeven. Wanneer u het opzet bezat om de lingerie voor u zelf te houden, bent u schuldig aan diefstal. Hierbij zal wel “opzet” door het Openbaar Ministerie bewezen moeten worden. Wanneer u al voorbij de kassa gelopen was, wordt aangenomen dat u het opzet bezat om het goed wederrechtelijk toe te eigenen.

Indien bewezen is dat u schuldig bent aan diefstal, kunt u volgens de wet gestraft worden met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie. De “geldboete van de vierde categorie” bedraagt een bedrag tot aan € 19.000,- (artikel 23 van het Wetboek van Strafrecht). U begrijpt dat een boete van deze hoogte misplaatst is voor een winkeldiefstal. Het Openbaar Ministerie zal daarom ook nooit een boete van deze hoogte van u vorderen, wanneer het een winkeldiefstal betreft.

Berekening aan de hand van BOS-Polaris
Voor de hoogte van de geldboete richt het Openbaar Ministerie zich op het zogeheten Bos (Beslissing Ondersteunings Systeem) Polaris systeem, waarbij de hoogte berekend wordt aan de hand van een aantal toe te bedelen punten. Elk toebedeeld punt staat voor een boete van € 29,-. Voor een eenvoudige diefstal worden 6 punten gegeven. Hier komen 4 punten bij wanneer het gestolen goed een waarde boven de € 50,- heeft. U zit dus al snel op een boete van € 290,-. Indien de waarde van het gestolen goed hoger is dan € 120,-, zal voor elke euro boven dit bedrag gelden dat deze door 60 gedeeld moet worden. Bijvoorbeeld: De waarde van het gestolen goed is € 240,-. Voor de eerste €120,- geldt een puntenaantal van 10. Voor de overige (€240 - €120 =) € 120,- geldt dat deze door 60 gedeeld dient te worden. 120 / 60 is 2. In dit geval heeft u een puntenaantal van 12 en dus een boete van (12 X 29=) € 348,-.

Afwijken van BOS-Polaris
Aan de bovenstaande berekening hoeft een Officier van Justitie, bij de berekening van de OM-Strafbeschikking, niet vast te houden. Hoewel in de BOS-Polaris richtlijnen zoveel mogelijk de objectieve factoren zijn beschreven welke de ernst van het misdrijf kunnen bepalen (en derhalve de hoogte van de straf kunnen bepalen), worden er echter geen subjectieve factoren in de berekening meegenomen. De bovenstaande berekening levert dus een eerste uitgangspunt op voor een passende strafmaat. De Officier kan afwijken van de berekening wanneer er naar zijn mening factoren meespelen welke tot een andere hoogte van de strafeis. Wanneer een verdachte werkzaam is bij de winkel waar hij gestolen zou hebben, levert dit een extra factor op welke meegenomen kan worden bij de afweging van de strafmaat.
De Officier van Justitie moet wel motiveren waarom hij van de BOS-Polaris richtlijn afwijkt.

Ontslag op staande voet
Indien u werkzaam was in de winkel alwaar bewezen is dat u zich schuldig gemaakt heeft aan diefstal, is het niet vreemd dat uw werkgever de arbeidsovereenkomst per direct opgezegd heeft. Diefstal is in dat geval een gerechtvaardigde grond voor ontslag op staande voet.

Tot uw dienst,

M.van’t Woudt (LLB)

 
Reactie vraagsteller:
Heel hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg. Ik kan mij nu goed voorstellen hoe Officier van Justitie bij de hoogte komt van het bedrag. Ik weet niet wat mij mankeerde om het ook te doen. Die handeling, het stelen is helemaal niks voor mij. Het kwam door een collega die het ook deed en in plaats van om haar tegen te houden had ik het ook gedaan. Echt heel erg van mij. Er komt ineens iets slechts in je waardoor je vals gaat denken. Ik heb er echt spijt van. Nu sta ik geregistreerd en stel dat ik weer in een winkel wil werken, ook al is het bij Kwantum dan kom ik misschien niet aan de bak omdat ik geregistreerd sta. Is dat ook zo? Ik zoek heel hard een baan maar het valt echt niet mee.

Ik heb geen inkomen en mijn vaste lasten gaan gewoon door. Nu kom ik in de prob lemen. Ik woon samen dus heb recht op niks. Ik blijf hard zoeken naar werk. Hartelijk dank voor uw tijd en moeite.

Met vriendelijke groet,

Stier
 
Antwoord Beheerder:

Beste Stier,

Het leven stelt ons soms voor lastige situaties, waarbij wij zelf moeten proberen om de voor ons en onze omgeving meest juiste keuze te maken. Dit is niet altijd even makkelijk.

Indien u aangehouden bent voor diefstal en de zaak wordt afgedaan bij wijze van een OM-strafbeschikking, zult u inderdaad in een bestand – ten behoeve van justitie - worden opgenomen. Daarnaast kunnen detailhandels zelf wellicht ook een bestand bij houden, welke zij onderling uitwisselen. Of dit laatste ook het geval is, kan ik hierbij niet zeggen. Wel zult u, indien u solliciteert bij een andere winkel, referenties moeten opgeven. Er bestaat dus een kans dat uw vorige werkgever de informatie doorspeelt indien een potentiële nieuwe werkgever contact met hem opneemt.

Indien een potentiële nieuwe werkgever u hier een vraag over stelt, raad ik u aan om niet te liegen. Het is in dat opzicht lastig om een nieuwe baan te vinden, maar het is niet onmogelijk! Beste Stier, geef niet op!

Tot uw dienst,

M. van’t Woudt (LLB)

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Is het normaal dat je een boete krijgt?:

oznur
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-13 23:37:04
Rechten Freelancer
      [Gesteld in Freelance]
2009-12-09 23:28:06
€ 4000 schuld door niet betalen ziekenfondspremie.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-04-12 13:09:47
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
Stelt de belasting een maximum aan de boeterente?
      [Gesteld in Hypotheken]
2014-05-09 18:18:13

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+