Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Geschiedenis
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geschiedenis en krijg online een antwoord van de specialist in Geschiedenis

Zelf een vraag over Geschiedenis? Klik hier.
Meer vragen over Geschiedenis.
De huidige beheerder van de rubriek Geschiedenis:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via RSS. Klik hier.
RSS over Geschiedenis op jouw website?Vragen over Geschiedenis op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via E-mail. Klik hier.

tactieken die gebruikt werden voor vietnamoorlog??

[Gesteld op: 15-06-2011]

Toelichting:
dit is ook voor school, voor het vak geschiedenis
Antwoord:
Beste meneer, mevrouw,

een compleet overzicht van alle tactieken die tijdens de Vietnam Oorlog gehanteerd werden zouden gemakkelijk een hele bibliotheek kunnen vullen. Gezien de aard van uw opdracht zal ik daarom enkel kort de grote lijnen schetsen, en dan vooral de sterk verschillende aanpak van de Amerikanen aan de ene kant, en de Vietcong aan de andere zijde. Voor meer informatie kunt u daar dan op verder zoeken.

Vietcong
De Vietcong, of Noord-Vietnamese strijdkrachten hanteerden een drie stappen plan om  de Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen te verslaan. Allereerst waren zij er op gericht om een groot netwerk van strijdkrachten op te bouwen, niet alleen zichtbare troepen maar ook veel sympathisanten onder de bevolking. Hiervoor gebruikten zij veel propaganda uitingen waarmee de kracht van het communisme werd opgehemeld en de Amerikanen als imperialisten werden afgeschetst.

Nu had men daarmee wel de mankracht, maar niet de wapens of de training om de Amerikaanse/Zuid-Vietnamese troepen in open veld te kunnen verslaan. Om die reden ging men in de tweede fase over op een zogenaamde guerilla-strijd. Hierbij lag de nadruk op korte, maar hevige precisie aanvallen op slecht verdedigde doelen. De Vietcong viel uit het niets een belangrijk doelwit aan, maar wanneer dit veroverd of verwoest was trok men zich ook weer terug. De nadruk ligt hierbij vooral op mobiliteit, verrassingseffect en terrorisme.

In de derde en laatste fase zou het volledige netwerk onder de bevolking zich dan samen met het Noord-Vietnamese leger in een korte tijd massaal tegen de Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen keren, en deze dan in één keer wegvagen. Dit was mogelijk omdat deze legers al sterk verzwakt waren door de guerilla-aanvallen. Het was deze samenwerking tussen enerzijds guerrilla-troepen en anderzijds een conventioneel leger dat zo kenmerkend is aan de tactiek van de Vietcong.

Amerika en Zuid-Vietnam
Toen Amerika (ter ondersteuning van Zuid-Vietnam) in de Vietnam Oorlog betrokken raakte was het met diens training en bewapening vooral toegespitst op een offensieve oorlog, waarbij het leger met veel vuur- en mankracht probeerde de hele regio onder controle te krijgen. Deze tactiek was bijzonder slecht gekozen voor dit conflict, en is ook voor het overgrote deel verantwoordelijk dat de Amerikanen uiteindelijk de strijd moesten opgeven.

Zware bombardementen en artillerie veranderden hele steden in ruïnes, zonder dat de vijand hierdoor echt werd getroffen. Deze tactiek leidde echter ook tot veel burgerslachtoffers en veel verwoesting, waardoor de bevolking erg negatief ten opzichte van de Amerikanen kwam te staan, en juist de Vietcong ging steunen. Omdat deze offensieve tactieken in een land zo groot en moeilijk begaanbaar als Vietnam ook gigantisch veel soldaten vereist werd het leger heel dun verspreid. Hierdoor waren de Amerikanen vaak niet in staat om de Vietcong hard te raken wanneer deze kans zich voordeed. Ook waren de dun uitgezaaide troepen gemakkelijke doelwitten voor de guerrilla-strijders. Dit werd nog eens versterkt doordat ook de Amerikaanse logistiek erg bemoeilijkt werd door de uitgestrektheid en de moeilijk begaanbare wegen door de jungle. Veel wapens en materieel kon hierdoor worden gestolen of verwoest voordat het bij de Amerikaanse troepen aankwam.

Ik hoop dat dit je vraag in grote lijnen beantwoord, of in ieder geval aanknopingspunten biedt voor verder onderzoek. Mocht je nog specifieke vragen hebben dan hoor ik het natuurlijk graag.

Met vriendelijke groet,

Henry van der Burgt

Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geschiedenis:
Levende Geschiedenis


Gerelateerde vragen aan tactieken die gebruikt werden voor vietnamoorlog??:

waar komt vuurwerk vandaan?
      [Gesteld in Vuurwerk]
2007-12-13 12:11:45
waar wordt vuurwerk gemaakt?
      [Gesteld in Vuurwerk]
2009-01-14 15:33:47
Hoe wordt vuurwerk gemaakt?
      [Gesteld in Vuurwerk]
2008-12-09 09:28:16
waarom wordt vuurwerk gebruikt en gemaakt?
      [Gesteld in Vuurwerk]
2008-12-17 12:26:41
Wie maakt siervuurwerk?
      [Gesteld in Vuurwerk]
2009-01-11 11:10:42

Gemiddelde score Geschiedenis: 6.0 (237x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+