Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Een nieuwe VOF: wel of geen licentieovereenkomst?

[Gesteld op: 12-06-2011]

Toelichting:
Wij willen met 2 personen (ieder al een eigen onderneming) samen een vof gaan starten. Doel: trainingsbureau. Mijn inbreng: een trainingsprogramma waar ik een jaar aan gewerkt heb. Mijn collega zal zich voornamelijk bezighouden met de verkoop. Op dit moment zitten we in de fase van onderhandelen en contract opstellen.
Mijn collega wil dat ik het trainingsprogramma inbreng zodat de vof hiervan eigenaar wordt. Hij wil voorkomen dat hij met lege handen staat als ik bijvoorbeeld besluit om er mee te stoppen en dus het programma met me meeneem. Ik op mijn beurt wil voorkomen dat ik het programma kwijtraak als ik om wat voor reden dan ook genoodzaakt ben met de vof te stoppen, en dat anderen winst kunnen gaan maken met hetgeen ik bedacht en ontwikkeld heb.
Ik zou een licentieovereenkomst willen afsluiten, met daarin bijvoorbeeld opgenomen dat ook na mijn vertrek de vof nog een periode de gebruiksrechten heeft en er ook een mogelijkheid tot overname is.
Mijn collega wil daar echter niet van weten.
Hoe kunnen we ervoor zorgen toch op 1 lijn te komen? Hoe kunnen we zorgen dat we allebei voldoende zekerheid hebben? Welke mogelijkheden zijn er?
Antwoord:

Als ik dieze vraag lees dan constateer ik dat jullie tegengestelde uitgangspunten hebben; Als de VOF eindigt wilt u het trainingsprogramma meenemen, en uw collega wil hier zelf mee verder gaan. Uw suggestie dat hij dan tijdelijk zou blijven werken onder licentie zou dan de enige oplossing kunnen zijn, maar het is slechts een tijdelijke oplossing, en daarna resteert nog steeds hetzelfde probleem. U ziet echter beiden iets over het hoofd:
Als t.z.t. iemand wil stoppen met de VOF, dan houdt de VOF automatisch op te bestaan. Op dat moment moet een slotbalans worden opgesteld, waarna de bezittingen van de VOF moeten worden verdeeld over beide vennoten. naar rato van ieders ondernemingsvermogen.
Het kan zijn dat gezamenlijk wordt besloten dat 1 van beiden verder gaat met de onderneming (bijvoorbeeld in de vorm van een eenmanszaak) Het gevolg daarvan is dat hij de ander zijn vermogen moet uitbetalen, verhoogd met een bedrag voor goodwill.
Ook kan de onderneming aan een derde worden verkocht, waarbij de opbrengst valt in de te verdelen pot. De onderneming kan ook worden gestaakt, en dan moeten de bezittingen worden verdeeld. Een bezitting is bijvoorbeeld het trainingsprogramma.
Ik bedoel hiermee te zeggen dat het veel te vroeg is om nu al vast te leggen wat er met het trainingsprogramma moet gebeuren, dat komt t.z.t. wel als wordt bepaald wat er met de onderneming gaat gebeuren. Het wordt overigens nog gecompliceerder als de VOF t.z.t. wordt uitgebreid met een 3e vennoot.

U heeft nu echter al afgesproken dat u uw trainingsprogramma inbrengt in de onderneming. Dit programma heeft een waarde, en u kan uw ondernemingsvermogen bij de start van de VOF dan ook laten verhogen met deze waarde. Feitelijk betekent dit dat u daarmee wordt betaald voor dat programma, en dat u het geld t.z.t. krijgt. U moet dan nu wel het idee loslaten dat het uw eigen trainingsprogramma is, want met die insteek kan er van een samenwerking op gelijk niveau geen sprake zijn. Dan lijkt het zeker dat de VOF geen lang leven is beschoren, en kan u er bet er niet aan beginnen.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw verhelderende antwoord. Hier komen we zeker mee verder.
Het roept nog ÚÚn vraagje bij me op: stel dat er in de loop van de tijd een derde vennoot bijkomt en 1 van ons drieŰn besluit te stoppen, houdt de VOF dan ook op te bestaan? Maw: worden in zo'n situatie ook de beziittingen verdeeld onder de 3 vennoten, waarna de 2 overgebleven vennoten met een nieuwe VOF verder kunnen gaan? Of blijft de oude VOF bestaan en wordt de vertrekkende vennoot uitgekocht?
 
Antwoord Beheerder:

Een VOF is een samenwerkingsverband van 2 of meer met name genoemde personen. Dat betekent dat als 1 van de genoemde personen uittreed, de samenwerking eindigt, en de VOF ook. Ook betekent dit dat als er later een 3e persoon toetreed, dat er een nieuwe samenwerking ontstaat, en een nieuwe VOF. In de praktijk gaat dit meestal vloeiend, en betaalt de 3e vennoot een inkoopbedrag, waarna hij mee mag doen aan de bestaande VOF, maar strikt juridisch is er sprake van verschillende VOF's. Dat is van belang omdat de nieuwe vennoot bijvoorbeeld niet aansprakelijk gesteld kan worden voor schulden van de oude VOF.

Het is nu dus nog te voreg om u zorgen te maken over wat later gebeurt bij toetreding van een nieuwe vennoot, want tegen die tijd moet er door de 3 vennoten een nieuw contract worden opgesteld. In dat nieuwe contract kan u dan afspreken wat er met de onderneming moet gebeuren als 1 van de vennoten uitstapt. Als deze afspraken niet zouden worden gemaakt kan er t.z.t. een probleem ontstaan, want iedere vennoot heeft evenveel rechten, en als meerdere personen los van elkaar de onderneming willen voortzetten ontstaat er een patstelling. Als men het echter eens wordt dat 2 vennoten samen verder gaan, dan moeten zij de 3e vennoot een uitkoopbedrag betalen. Als niemand de onderneming voort wil zetten, dan kan er gekozen voor verkoop van de onderneming aan een derde, of voor liquidatie met verdeling van de bezittingen.
Nogmaals, het is raadzaam om de afspraken vooraf in het VOF-contract vast te leggen om de uittreding t.z.t. soepeler te laten lopen. Een model voor een goed contract kunt u overigens gratis downloaden op de website www.kvk.nl

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Een nieuwe VOF: wel of geen licentieovereenkomst?:

Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
In eigen tijd gids voor werkgever gemaakt Rechten?
      [Gesteld in Auteursrecht]
2007-08-09 13:26:42
gebruik handelsnaam bij licentie verkregen
      [Gesteld in Handelsnaam & Merknaam]
2010-02-01 17:06:19
gebruik overeenstemmende handelsnaam
      [Gesteld in Handelsnaam & Merknaam]
2010-04-07 13:09:28
Flight Simulator videos als promotie
      [Gesteld in Intellectuele Eigendom]
2011-03-01 14:02:52

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+