Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Ben ik aansprakelijk voor rest schuld ex?

[Gesteld op: 11-06-2011]

Toelichting:
Enige jaren geleden zijn mijn ex en ik gescheiden, oude huis verkocht en 2 goedkopere huizen gekocht. Ex huis op eigen naam en naam van zijn vriendin en mijn huis (alleen hypotheek) op beide namen, dit omdat mijn salaris niet toereikend was om de hypotheek volledig op mijn naam te krijgen. In de hypotheekakte heb ik getekend dat ik verantwoordelijk ben voor de schulden van mijn ex die hij eventueel in de toekomst zal maken,met mijn huis als onderpand.
Ex kreeg finacielle problemen waardoor hij zijn hypotheek op zijn huis niet meer kon betalen en uiteindelijk heeft de bank zijn huis verkocht. Ex nu in de schuldsanering. Mag de bank nu bij mij komen voor de schuld van mijn ex op zijn huis terwijl hij in de schuldsanering zit? En in hoeverre is zijn vriendin, van toen, die ook getekend heeft voor hun hypotheek verantwoordelijk?
Antwoord:

Als uw ex en zijn vriendin gezamenlijk een huis hebben gekocht, dan hebben zij ook een gezamenlijke hypotheek, waardoor ze beiden verantwoordelijk zijn voor betaling van de hypotheek. Nu ze dat niet meer kunnen betalen, is het huis verkocht, en blijft er kennelijk nog een restschuld over. Beiden zijn hoofdelijk verantwoordelijk voor betaling van deze restschuld. Dat betekent dat als uw ex niet kan betalen omdat hij in de schuldsanering zit, dat ze deze schuld eventueel volledig bij zijn vriendin kunnen opeisen.

Wat uw woning betreft: het is mij duidelijk dat u uw woning volledig als onderpand heeft gegeven, en dat daarbij uw ex zich mede-aansprakelijk heeft gesteld voor betaling van uw hypotheeklasten. Althans, zo zou het moeten zijn, maar u beschrijft het andersom, namelijk dat u verantwoordelijk bent voor betaling van zijn schulden, met uw huis als onderpand. Als dit waar is, dan heeft u hierbij een onnodig risico genomen, en daar gaat u nu de gevolgen van ondervinden. Als uw ex zijn schuld niet kan betalen, en zijn vriendin wordt er op aangesproken, maar kan ook niet betalen, dan is het mogelijk dat de bank de claim bij u legt. U bent echter niet verantwoordelijk voor het deel dat is toe te rekenen aan zijn vriendin, maar dit kan nog wel juridisch haarkloverij betekenen, omdat beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn voro de hele schuld, en daarom ook de volledige schuld bij u kan worden geclaimd.

In de eerste plaats raad ik u aan na te gaan of u inderdaad heeft getekend voor de aansprakelijkheid van de schulden van uw ex, en niet andersom. De reden daarvoor ontgaat mij, en als iemand u dat heeft geadviseerd raad ik u aan dit met die persoon te bespreken. Als er sprake is van een onjuist advies kan u die persoon wellicht aansprakelijk stellen.

In de tweede plaats raad ik u aan uw zorgen kenbaar te maken bij de bewindvoerder die de zaken van uw ex behartigt, en daarbij de vraag stellen of de bankschuld in de schuldsanering is meegenomen. Als dat het geval is is er misschien een ontsnappingsmogelijkheid voor u, omdat na de schuldsanering de restschuld wettelijk moet worden kwijtgescholden. Hij kan u daar wellicht over informeren.

Als u feitelijk door de bank aansprakelijk wordt gesteld kan u tenslotte met de bank overleggen omdat dit een juridisch moeilijke situatie is, en u kan proberen een deal met de bank af te sluiten, om e.e.a. af te kopen. 

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor u snelle reactie.
Heb inmiddels de bewindvoerder van mijn ex gesproken en hij zei dat de volledige schuld van de bank meegenomen is in de sanering. Na de sanering zal er zeker nog een restschuld overblijven.
Mag de bank dan alsnog bij mij komen om deze te innen?
 
Antwoord Beheerder:
Na afloop van de schuldsaneringsregeling moet het restant van de schuld wettelijk worden kwijtgescholden. Of de bank vervolgens de geleden schade op u kan verhalen hangt af van de feitelijke situatie. Ik had u aangeraden deze vraag aan de bewindvoerder voor te leggen, omdat hij de exacte gevolgen van de schuldsaneringsregeling kent. Ik herhaal hierbij dit advies.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Ben ik aansprakelijk voor rest schuld ex?:

wat doen bij beneficair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2009-06-22 18:11:11
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Status topsportrt
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-04-26 15:37:55
kan iemand me helpen
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-06-11 01:58:38
Kunnen particuliren ook failliet laten verklaren.
      [Gesteld in wsnp bewindvoerder]
2011-10-14 16:14:25

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+