Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Limburg

Zelf een vraag over Advocaten-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Limburg.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Limburg:
Naam: Advocatenkantoor Exaten
Bedrijf: Advocatenkantoor exaten
Reactiesnelheid: 22 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Advocatenkantoor Exaten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Limburg op jouw website?Vragen over Advocaten-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via E-mail. Klik hier.

tekst een onderhandse lening aan vriend dochter

[Gesteld op: 09-06-2011]

Toelichting:
mijn dochter heeft kennis aan een jongen die al een woning heeft gekocht en is deze aan het verbouwen.Het geld is op en wij kunnen bijspringen middels een ondergandse lening.
Ik wil de vriend een lening geven waarbij zijn vader borg staat.
Als mijn dochter gaat samenwonen dan zullen ze een samenlevingscontract opstellen waarbij tevens geregeld moet worden wellk deel van de woning van mijn dochter is.Nu ben ik op zoek naar de juiste tekst om een contract op te stellen waarbij ik de zaak juridisch ook dichtspijker. Kunt u mij daarmee helpen?
Ik werk zelf bij een bank en heb al op internet gezocht maar kan geen passend contract vinden.
Antwoord:
Als u zelf een onderhandse lening wilt formuleren dan kunt u doorgaans het beste precies op papier zetten wat u wilt afspreken, in gewone taal. Dus:
A leent van B bedrag X
C, als vader van B, staat borg voor X
De rente bedraagt X per X
De aflossingen dienen als volgt plaats te vinden: xxx
Een exemplaar voor iedere partij, op alle pagina's paraferen en dateren en dan ondertekenen. Wat u niet opneemt, valt terug onder de wettelijke regelingen en die zijn voor veel (kleinere) onderhandse leningen goed bruikbaar. Bij bijvoorbeeld een borgstelling moet daarbij wel goed worden opgelet wanneer deze mag worden aangesproken. Alleen "borgstellen" is niet voldoende, er moet ook worden bepaald hoe en wanneer deze borg aansprakelijk wordt.

Als u bij een bank werkt dan bent ook ook bekend met de verschillende variaties die bij leningen aangebracht kunnen worden, bijvoorbeeld op de interest, aflossing, voorwaarden voor opeisbaarheid ineens bij ingebrekeblijven of bijvoorbeeld bij einde relatie., het verhogen van de borg en de mogelijkheid de lening tussentijds te verhogen, de wijze waarop incassokosten worden verhaald, overschrijdingsprovisie, aanvullende zekerheden door lener of borg in de vorm van pandrechten, en al wat al niet meer kan worden overeengekomen.

Hoewel niet al het bovenstaande noodzakelijk is in uw geval, zijn dit soort regelingen  maatwerk. Het opstellen van een overeenkomst waarin dergelijke bepalingen zijn opgenomen en ook al wordt geanticipeerd op bijvoorbeeld het gevraagde samenlevingscontract of zelfs een eventueel huwelijk, heeft uiteraard juridische voordelen. Bij het maken van een dergelijk concept nemen we wel eens op dat de geldlener de kosten van het opmaken van de lening mee-leent en aflost (in feite vergelijkbaar met hypotheekbepalingen). Het gaat om relatief geringe kosten, die grote rechtzekerheid bieden en doordat ze meelopen in de lening niet direct "uit de beurs" zijn.

Tot slot kan het nog raadzaam zijn om voor zowel u als uw kinderen te kijken naar de mogelijkheid om een lening dusdanig te formuleren dat deze ook IB-technisch voor beide partijen interessant is, dat wil zeggen een aftrekpost voor de kinderen (waarbij eventuele rente wel bij u als inkomen telt), de rente kan eventueel weer worden teruggeschonken aan de lener en/of uw dochter onder het jaarlijks vrijgestelde bedrag. Ook kunnen er bijkomende bepalingen worden opgenomen die schenkingsbevoegdheid aan u toekennen en die bepalen wat er bij overlijden met de lening gebeurd.

Al met al is het maken van een simpele leningsovereenkomst weliswaar makkelijk, maar het maken van een goede lening die met alle facetten (fiscaal, erfrechtelijk, juridisch) rekening houdt, dus vakwerk.


Met vriendelijke groet,
Katja Bouwens
Advocatenkantoor Exaten
http://www.advocatenkantoorexaten.nl

---
Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als advocatenkantoor zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies.
 
Reactie vraagsteller:
Dank u voor uw snelle en deskundige antwoord. Ik heb een overeenkomst opgesteld en heb als schuldeisers mijzelf en mijn echtgenote vernoemd(wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd). Ik neem aandat dat juridisch kan? Dus spreek in de overeenkomst over schuldeisers.
 
Antwoord Beheerder:
Zonder de overeenkomst te hebben gezien kan ik niet met zekerheid zeggen of de door u gehanteerde terminologie correct is toegepast.

Met vriendelijke groet,
Katja Bouwens
Advocatenkantoor Exaten
http://www.advocatenkantoorexaten.nl

---
Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als advocatenkantoor zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies.
Beantwoord door:
Advocatenkantoor Exaten
profielpagina


Gerelateerde vragen aan tekst een onderhandse lening aan vriend dochter:

hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07
Werk v/ 01.10.06 verdind E/12.00 p/uur
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Noord Brabant]
2013-08-28 11:14:02
Is het terecht dat ik me blijf schamen?
      [Gesteld in Mensen]
2011-05-10 16:56:25
Een onderhandse lening omzetten naar 1 persoon?
      [Gesteld in Leningen]
2015-04-11 14:14:03
mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind
      [Gesteld in NLP]
2008-06-29 13:33:00

Gemiddelde score Advocaten-Limburg: 8.4 (231x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+