Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Laat ik mijn zoon doorstromen naar groep 3?

[Gesteld op: 06-06-2011]

Toelichting:
Mijn zoon is geboren op 30 november 2005. Op dit moment zit hij in een combinatie klas groep 1-2. Volgens de nieuwe richtlijnen van het basisonderwijs zou hij volgend jaar door kunnen stromen naar groep 3. Vandaag hebben wij een gesprek gehad met de lerares van onze zoon en zij gaf aan dat het advies van school is dat onze zoon volgend jaar nogmaals groep 2 zou moeten doen. Ze gaf zelf wel aan dat ze het heel moeilijk vond maar dacht toch dat het beter voor hem zou zijn. Ze gaf aan dat hij, i.v.m. dislexie van mijn man en mij, ze nu al sommige symptomen bij hem zag zoals het verschil niet weten tussen links en rechts en niet goed rijmen. Daarnaast moet ze onze zoon vaak stimuleren om zijn doewerkjes af te maken en te laten vertellen in de kring. Wij zijn van mening dat hij na nog een jaar kleuteren nog steeds geen zin heeft in zijn doewerkjes. Dat is gewoon niet zijn ding. En het vertellen in de kring vind hij ook echt niet leuk omdat hij zich heel snel voor aap voelt staan. Hij staat absoluut niet graag in de belangstelling. Daarnaast ben ik gaan proberen of hij kan rijmen en op elk woord waarop hij moest rijmen had hij ook een rijmwoord gevonden. Ook is het nog zo dat groep 3 van het volgend jaar een kleine klas is en groep 2 een veel grotere. Mocht hij last hebben van deslexie dan ben ik van mening dat hij in een kleinere klas meer persoonlijke begeleiding zou kunnen krijgen dan in een grote klas. Daarnaast lijkt het ons beter om groep 3 een keertje opnieuw te doen dan de kleuterklas. Voor zijn toetsen dit jaar had hij de eerste keer voor taal een B en nu een hoge C. Voor de andere twee toetsen, volgens mij ordenen en rekenen?? had hij de eerste keer twee A-tjes. De nieuwe uitslag is daar nog niet van bekend. Kunt u mij aangeven wat uw mening hierover is? Wij denken namelijk ook dat het eventueel een geldkwestie kan zijn. Zou dat er ook mee te maken kunnen hebben? Hij is natuurlijk nog jong, dat zie ik ook maar hij speelt alleen met de oudere kindjes in de klas. Daarnaast laat de school alle kindjes die voor 01-01-2006 zijn geboren allemaal nog een keertje groep twee overdoen. Dit zijn er in het totaal 5.
Ze hebben aangegeven dat ze de nieuwe wetgeving van de overheid wat betreft het verleggen van de doorstroomgerens tot 01-10 naar 01-01 dat ze het daar niet mee eens zijn.
Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Paulien der Kindere
Antwoord:
In uw verhaal spelen diverse zaken. Allereerst is het zo dat het weinig zin heeft om kinderen met dyslexie te laten doubleren. Wat dat betreft ben ik het dus niet met de leerkracht eens. Daarnaast heeft uw zoon geen lage scores voor zijn toetsen. Ook op dat punt zie ik dus geen reden om hem in groep 2 te houden. Ook het feit dat groep 3 volgend jaar klein is en groep 2 niet is een reden om uw zoon over te laten gaan.
Aan de ander kant lijkt het erop dat uw zoon sociaal-emotioneel (werkjes afmaken, vertellen in de kring) nog niet toe is aan groep 3. Daarnaast is het juist zo dat een kind beter in groep 2 kan blijven zitten dan in groep 3. Als het in groep 3 niet lukt met leren, loopt uw kind voortdurend tegen teleurstellingen aan. Bij de tweede keer groep 3 kent uw kind al een heleboel lesstof en zal het zich in het begin van het jaar meestal vervelen, waardoor de werkhouding weer negatiever wordt. Langer blijven in groep 2 levert juist tijd op voor extra werkjes en leerstof, waardoor het zelfvertrouwen van een kind juist toeneemt.

Ik vind het een zeer moeilijke beslissing of uw kind moet overgaan of juist niet. De leerkrachten van uw kind kennen hem beter dan ik. Daarom zou ik, denk ik, ook maar het oordeel van de leerkracht volgen. Wel zou ik  vragen om een handelingsplan voor uw zoon. Als hij groep 2 nog eens doet, is het namelijk wel zo dat hij moeilijker werk moet hebben voor de gewone vakken (want daar scoort hij goed op en moet hij dus extra uitgedaagd worden) en hij moet een hulpplan hebben voor de sociaal-emotionele ontwikkeling (waarin staat wat de leerkrachten gaan doen om hem op het gewenste niveau te krijgen).

Ik hoop dat ik u zo een beetje verder heb kunnen helpen.

Met vriendelijke groeten, Tirza van der Meyden

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Laat ik mijn zoon doorstromen naar groep 3?:

wat hebben subculturen in de maatschappij gebracht
      [Gesteld in Subculturen]
2007-04-07 21:23:48
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
blijven zitten
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2009-07-22 10:35:12
groep 0 halve dagen
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2009-08-26 10:34:48
Verstandig zoon naar parallelgroep over te plaatse
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2016-05-20 18:02:29

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+