Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Zeeland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Zeeland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Zeeland

Zelf een vraag over Belastingen-Zeeland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Zeeland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Zeeland:
Naam: L. Hulzebos
Bedrijf: Hulzebos administraties en belastingen
Reactiesnelheid: 148 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over L. Hulzebos vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-ZeelandVragen over Belastingen-Zeeland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Zeeland op jouw website?Vragen over Belastingen-Zeeland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-ZeelandVragen over Belastingen-Zeeland via E-mail. Klik hier.

Geachte, Overname door een buitenlands bedrijf

[Gesteld op: 03-06-2011]

Toelichting:
Werkzaam voor een Amerikaans bedrijf met een afdeling in Engeland en een kantoor in NL.
Wij worden overgenomen door de concurent, ook een Amerikaans bedrijf met een vestiging in Engeland, maar geen kantoor in NL.
Ik vertegenwoordig de speelautomaten voor heel Europa en bezoek per vliegtuig de diverse landen en verder werk ik vanuit huis waar ik een kamer heb ingericht als kantoor.
Ik viel altijd onder de NL sociale wetgeving vanwege het kantoor in NL, maar de nieuwe werkgever heeft geen kantoor in NL.
Wat zijn de mogelijkheden om toch onder de NL sociale wetgeving te blijven werken?
Antwoord:

  

Misschien heeft u hier iets aan  

  

Nederlands vangnet in het buitenland


Werknemers grijpen vaak hun kans wanneer ze de mogelijkheid krijgen om tijdelijk in het buitenland te werken. Zo’n detachering is naast een buitenkans ook een enorme klus. Het is mogelijk om gewoon in Nederland verzekerd te blijven, zodat een heikel punt al weer van het lijstje geschrapt kan worden. Voor deze optie heb je een detacheringsverklaring nodig.

Terwijl in Nederland voor werknemers nagenoeg alles van A tot Z is geregeld, geldt dat in de regel minder voor werknemers die in het buitenland aan het werk gaan. Ook verschilt het nogal of je voor je Nederlandse werkgever naar een dochtervestiging in Frankrijk (Europese Unie), China (niet-verdragsland) of de Verenigde Staten (verdragsland) wordt uitgezonden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de opbouw van de AOW of, hoe sterk sta je als je tijdens de uitzending bij de betreffende dochtervestiging wordt ontslagen of ziek wordt?
De algemene regel is dat een werknemer sociaal verzekerd is in het land waar hij of zij werkt. Dit wil zeggen dat indien de werknemer tijdelijk naar bijvoorbeeld Frankrijk wordt uitgezonden, hij of zij is onderworpen aan de sociale verzekeringswetgeving in Frankrijk. Om daar verzekerd te zijn moeten er in Frankrijk sociale premies worden betaald.

Werkland
Het is ook mogelijk om de Nederlandse sociale verzekeringswetgeving op de werknemer van toepassing te laten blijven gedurende de termijn van werk en verblijf in het werkland. Dit heeft onder andere als voordeel dat er geen breuk ontstaat in het AOW pensioen en dat de werknemer eventueel een beroep kan doen op een Nederlandse sociale verzekeringsuitkering. Bovendien hoeven werknemer en werkgever zich niet te verdiepen in de sociale verzekeringswetgeving van het betreffende werkland.
Om in het werkland aan te tonen dat de werknemer in Nederland verzekerd blijft en sociale premies afdraagt, heeft de werknemer een zogenoemde detacheringsverklaring nodig. Deze detacheringsverklaring, ook wel E101-verklaring genoemd, is een verklaring die betrekking heeft op de toepasselijke sociale verzekeringswetgeving, die door de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank wordt uitgegeven.

Een E101-verklaring wordt aangevraagd voor de periode van detachering. Indien het vanaf aanvang van uitzending duidelijk is dat de detachering langer dan een jaar gaat duren, kan een verklaring worden aangevraagd voor die langere periode. Verlenging van de verklaring is mogelijk, tot een maximum van vijf jaar in totaal. Blijft de werknemer na de maximale detacheringsperiode van vijf jaar in het werkland werken, dan valt hij of zij behalve in uitzonderingsgevallen, onder de sociale verzekeringswetgeving van dat land.
Indien op basis van een detacheringsverklaring in het buitenland wordt gewerkt, wordt normaliter loonbelasting in het werkland afgedragen, de premies volksverzekeringen en werknemersverzekeringen worden middels een schaduwboekhouding die in Nederland bij de uitzendende werkgever draait, in Nederland afgedragen.

Voordelen om in Nederland verzekerd te blijven:

 • wanneer nodig kan een beroep worden gedaan op de Nederlandse sociale zekerheid;
 • geen breuk in opbouw AOW;
 • geen tijd en moeite kwijt zijn met het verdiepen in de sociale zekerheidsregelingen van het werkland (het land waarnaar de werknemer wordt uitgezonden).

Een E101-verklaring geldt voor de Nederlandse volksverzekeringen: AOW, Anw, AKW, AWBZ, en voor de Nederlandse werknemersverzekeringen WW, ZW, WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) en de ZVW (zorgverzekeringswet).

Aanvraag en afgifte van een E101-verklaring is enkel mogelijk indien een werknemer wordt uitgezonden naar een EU-land, een EER-land (Europese Economische Ruimte) of naar een land waarmee Nederland een verdrag betreffende de sociale zekerheid heeft afgesloten. Voor detachering naar een verdragsland gelden vaak andere regels dan voor detachering naar een EU of EER land. Met name de geldigheidsduur van de verklaring E101, de mogelijkheid van verlenging daarvan en de voorwaarden voor medeverzekering van gezinsleden verschillen. De verschillen op hoofdlijnen:

EU/EER

 • detachering volgens eenvoudige procedure is maximaal twaalf maanden;maximum van zestig maanden;
 • gezinsleden zijn niet meeverzekerd;
 • werknemer dient EU/EER- nationaliteit te hebben;
 • mogelijk voor werknemers en zelfstandigen.

Verenigde Staten/Canada

 • detachering volgens eenvoudige procedure is maximaal zestig maanden (Canada normaal maximum twee jaar met verlenging, VS initieel maximaal vijf jaar mogelijk);
 • maximum van zestig maanden;
 • gezinsleden zijn wel meeverzekerd;
 • nationaliteit van de werknemer is niet van belang;
 • mogelijk voor werknemers en zelfstandigen.

Gezinsleden
Gezinsleden die met de gedetacheerde naar de VS of Canada meeverhuizen kunnen voor de sociale zekerheid worden geacht in Nederland te blijven wonen. Dat wil zeggen dat ze in Nederland verzekerd kunnen blijven voor volksverzekeringen AOW, Anw, AKW, AWBZ, volgens de Nederlandse sociale verzekeringswetgeving op basis van de E101-verklaring die is afgegeven op de naar de VS of Canada uitgezonden werknemer inclusief de gezinsleden. Als zij echter bijvoorbeeld gaan werken in de VS of Canada zijn zij niet langer meeverzekerd. Zij zijn dan verzekerd in het land waar zij werken en kunnen daarnaast vrijwillig verzekeringen onder de Nederlandse sociale verzekeringswetgeving afsluiten.

Gezinsleden die meeverhuizen naar een EU/EER-land zijn in het algemeen niet meeverzekerd op een detacheringsverklaring. Zij kunnen vrijwillige verzekeringen afsluiten voor onder meer AOW en Anw.

Iemand die wordt uitgezonden naar een niet-EU / niet-EER / niet-verdragsland, bijvoorbeeld China:
Wordt een werknemer uitgezonden naar een land buiten de EU of EER en is door Nederland met dat land geen verdrag inzake sociale zekerheid gesloten, dan bestaat voor de werknemer geen mogelijkheid verzekerd te blijven onder de Nederlandse sociale zekerheid, tenzij

 • de uitzending korter duurt dan drie maanden of
 • de werkzaamheden worden verricht in dienst van een in Nederland wonende of gevestigde werkgever of
 • de werknemer officieel in Nederland blijft wonen.

Bijverzekeren
Wanneer de werknemer wordt uitgezonden naar een niet-verdragsland voor een periode langer dan drie maanden of wanneer bijvoorbeeld de werkzaamheden worden verricht in dienst van een in het buitenland gevestigde werkgever waarbij de werknemer officieel naar het buitenland verhuist, dan is het werkland bevoegd tot heffing van sociale verzekeringspremies. De sociale verzekeringswetgeving van het werkland is dan van toepassing. In dat geval is het mogelijk om zich alsnog vrijwillig te verzekeren volgens de Nederlandse volksverzekeringswetgeving, om de bescherming van het Nederlandse sociale vangnet niet te verliezen.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor de snelle reactie.
Ik ga hier verder mee aan de slag.
 
Antwoord Beheerder:
oke
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Geachte, Overname door een buitenlands bedrijf:

eigen kleding zaak beginnen
      [Gesteld in Detailhandel]
2009-05-04 15:51:43
Kan ik een woining met bedrijfsruimte financieren?
      [Gesteld in Accountancy]
2010-02-14 23:05:49
hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32
zambrano arrest, europese hof
      [Gesteld in Europees recht]
2011-04-12 18:21:39
Contract zonder kennisgeving overgezet
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2015-02-13 11:32:35

Gemiddelde score Belastingen-Zeeland: 10.0 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+