Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Omzetbelasting
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Omzetbelasting en krijg online een antwoord van de specialist in Omzetbelasting

Zelf een vraag over Omzetbelasting? Klik hier.
Meer vragen over Omzetbelasting.
De huidige beheerder van de rubriek Omzetbelasting:
Naam: Mr A.L. J. Hasselman (Toon)
Bedrijf: Lenos c.s. vat & customs
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Mr A.L. J. Hasselman (Toon) vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over OmzetbelastingVragen over Omzetbelasting via RSS. Klik hier.
RSS over Omzetbelasting op jouw website?Vragen over Omzetbelasting op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over OmzetbelastingVragen over Omzetbelasting via E-mail. Klik hier.

Nederlandse website vanuit Turkije?

[Gesteld op: 01-06-2011]

Toelichting:
Ik ben Nederlandse, maar woon en werk (bij een Turks bedrijf) in Turkije. Ik ben uitgeschreven uit Nederland en betaal alleen belasting in Turkije.

Nu wil ik graag naast mijn werk een webwinkel beginnen, gericht op Nederland. De producten (posters, bedrukte T-shirts, bedrukte mokken etc.) zullen in Nederland worden gemaakt en via de Nederlandse website in Nederland worden verkocht. Er dus dus geen sprake van in- of export.

Het is voor mij niet handig om onder de Turkse wetgeving te vallen, omdat ik als buitenlander alleen samen met een Turk een bedrijf mag starten of zelf niet in mijn eigen bedrijf mag werken, maar daarvoor een Turk in dienst moet nemen. Ook ben ik verplicht om een Turk in te huren om de administratie en belastingaangifte te doen. Ik spreek nog geen Turks en het idee is nu juist dat ik van mijn eigen kwaliteiten gebruik kan maken en geen andere mensen in dienst hoef te nemen. Verder mag ik in Turkije pas over 4 jaar als ZZP gaan werken (ik woon nu 1 jaar in Turkije). Daarom zou ik graag onder de Nederlandse wetgeving willen vallen en aan Nederland belasting af willen dragen. Kan dat? En zo ja, hoe?

Van de KvK heb ik begrepen dat ik voor een Nederlands KvK nummer een Nederlands ‘zakenadres’ nodig heb. Ik zou erover kunnen nadenken om een ieniemienie stukje kantoor ergens in Nederland te huren, maar eigenlijk heb ik dat niet nodig, omdat ik vanuit huis in Turkije zal werken (producten ontwerpen voor op de website). Dus als u daarvoor een betere oplossing weet houd ik me ook van harte aanbevolen.

Ik hoop dat u mij advies kunt geven.
Alvast heel hartelijk dank.
Antwoord:

Goede morgen,

Vanuit BTW optiek zul je weinig problemen ondervinden. Ik neem aan dat de goederen verkocht worden aan particulieren en ondernemers en dat deze vervolgens zowel in Nederland en andere EU landen worden afgeleverd.

In die situatie moet je in Nederland BTW aangiften indienen waarin de de inkoop BTW aftrekt en eventueel verschuldigde BTW aangeeft. Bij verkoop aan Nederlandse ondernemers (en aflenvering in NL) is de heffing verlegd naar de afnemer (geen BTW in rekening brengen, wel factuurvereisten), bij verkoop aan particulieren en aflevering aldaar dan maak je afstandsverkopen. Die zijn praktisch gezegd in Nederland belastbaar (dus BTW in rekening brengen) tenzij je voor meer dan zo'n 25.000 Euro aan een bepaalde lidstaat verkoopt. Als je goederen aan buitenlandse ondernemer levert, dan is sprake van een intracommunautaire levering waarvoor weer andere regels gelden.

als je omzet klein is, val je wellicht onder de zgn. kleine ondernemersregels.

Dus in het kort, je hebt geen BTW probleem (anders dan dat je je administratie en verplichtingen goed in kaart moet brengen en aan de regels moet voldoen).

Voor wat betreft de winstbelastingen zal je formeel lijkt mij onder de Turkse wetgeving vallen. Een kantoor zal daar niet veel aan veranderen, je woont en werkt immers vanuit Turkeije.

Ik hoop dat je hiermee een stapje vooruit kan maken. Mocht je nog vragen hebben, bel dan even. De situatie leent zich niet goed voor dit forum, i.e. je zou eigenlijk een goede boekhouder in Nederland moeten vinden die je kan helpen met de praktische kant van je onderneming.

Groet,

Toon Hasselman 

 
Reactie vraagsteller:
Beste Toon,

Heel hartelijk dank voor je reactie. Ik ben er in ieder geval weer een beetje wijzer van geworden. Fijn dat de BTW in ieder geval geen probleem is. Wel jammer dat ik niet ook voor de winstbelasting onder de Nederlandse wetgeving val. Ik kan weer een stapje vooruit. Misschien dat ik u in een later stadium nog een keer bel of Skyp.

Met vriendelijke groet,

Maria
 
Antwoord Beheerder:

Ha Maria,

Formeel val je denk ik gewoon onder de Turkse belastingwetgeving. Je moet dus een opzet bedenken om daar onder uit te komen. Als je dat lukt zal je gelet op je handel al gauw onder de Nederlandse belastingwetgeving gaan vallen. Om je bedrijf in Nederland te vestigen (dus niet meer onder de Turkse wetgeving valt) moet je bedrijf in Nederland gevestigd zijn. Daarvoor heb je substance nodig. Een kantoor huren is niet genoeg. Je bedrijf moet dan ook hier gerund/gemanaged worden. Dat laatste is wat lastiger. In een grotere opzet vestigen bedrijven zich dan via een Trustkantoor in Nederland. Dat is kostbaar voor een kleine onderneming. Als je hier een bedrijfsadres regelt zal je ogenschijnlijk hier je vestigingsplaats krijgen, en zullen de meeste instanties hier in Nederland je als een al hier gevestigde onderneming behandelen. Belastingbetalen in Nederland mag eigenlijk altijd. Je moet je echter realiseren dat je problemen kan krijgen met de Turkse wetgeving en dat is iets waarvan ik de risico's niet kan inschatten.

Succes,

Toon

Beantwoord door:
Mr A.L. J. Hasselman (Toon)
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Nederlandse website vanuit Turkije?:

Turks huwelijk
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2008-03-21 16:17:15
opzetten van veilig & betrouwbaar bedrijfin escor
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-02-19 10:31:29
Ontbinding huwelijk Turkije 2
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-01-28 09:25:14
Inbreng in een VOF
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2011-02-21 17:02:17
Geachte, Overname door een buitenlands bedrijf
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-06-03 16:58:19

Gemiddelde score Omzetbelasting: 8.1 (76x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+