Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Inrichting
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Inrichting en krijg online een antwoord van de specialist in Inrichting

Zelf een vraag over Inrichting? Klik hier.
Meer vragen over Inrichting.
De huidige beheerder van de rubriek Inrichting:
Naam: Caroline Taal
Bedrijf: Kleurentaal kleur en interieur vormgeving
Reactiesnelheid: 185 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Caroline Taal vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over InrichtingVragen over Inrichting via RSS. Klik hier.
RSS over Inrichting op jouw website?Vragen over Inrichting op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over InrichtingVragen over Inrichting via E-mail. Klik hier.

BSO inrichten ( kinderopvang)

[Gesteld op: 05-01-2008]

Toelichting:
Mijn vraag is ik heb een school opdrcaht daar moet ik een dagverblijf in richten maar, ik weet niet welke kleuren ik zo gebruiken voor het slaap,eetruimte,speelruimte? ik dacht aan groen en oranje kleuren. groen bij het eet ruimte en oranje bij het speel ruimte wat zo ik voor het slaap ruimte moeten kiezen?
Welke kleuren zou u gebruiken als u een dagverblijf zou inrichten
Antwoord:
Als ik een kinderdagverblijf zou moeten inrichten, zou ik er eerst gaan kijken. Hoeveel licht komt er binnen, hoe ligt het gebouw ten opzichte van de zon, hoe zijn de afmetingen van de ruimtes, welke kleuren heeft het nu, wat vinden de gebruikers daarvan, hoe oud zijn de gebruikers, wat voor wensen en ideeën hebben ze over kleurgebruik?

Op basis van die informatie zou ik een kleurenplan maken. Maar misschien moet je een fictief dagverblijf inrichten en kan dat allemaal niet. Toch is heb belangrijk dan te bedenken hoe deze zaken invloed hebben op je kleurenplan.

Verder zou ik de associaties en werking die kleuren hebben laten meespelen in mijn beslissing over het kleurgebruik. Zo zou ik voor slaapvertrekken niet gauw de kleur rood nemen. Rood is een warme kleur die staat voor gevaar, actie, levenskracht en energie, en dat is nou net niet de sfeer die je wilt in een slaapkamer. Slaapkamers vragen eerder om een rustgevende kleur, zoals groen of zacht blauw.

Geel is een zonnige vriendelijke kleur en een goede kleur voor kinderen.
Oranje is een warme kleur, en in combinatie met geel zeer zonnig.

Voor een speelruimte zou ik vrolijke, vriendelijke en warme kleuren kiezen, zoals oranje, geel en rood, of een combinatie van deze drie. Gebruik rood dan in beperkte mate. Deze kleur vraagt veel aandacht.

Ik ben geneigd om de eetruimte dan weer wat neutralere tinten te geven. Ik denk aan grijze en grijsgroene kleuren in verschillende nuances variërend van donker tot licht gecombineerd met fris wit en hier en daar wat feller groen. En vergrijsd hout erbij. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden voor zo’n plek. Groen voor een eetruimte vind ik een goede keus, omdat het de kleur is van veel groentes en een die staat voor gezond en milieuvriendelijk. Groen is bovendien een rustgevende kleur, dus ook prima voor een plek waar rustig gegeten wordt.

Verder moet je er natuurlijk op letten dat alle kleuren van het dagverblijf goed bij elkaar passen. Niet alles hetzelfde, maar toch één geheel.

Overigens ben ik benieuwd waarom je hebt gekozen voor groen en oranje? Dat willen ze op school vast weten! Het is belangrijk dat je kunt uitleggen waarom je voor een bepaalde kleur hebt gekozen.

Er zijn bij het inrichten van ruimtes en het kleurgebruik nog een heleboel zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Ik noem er een aantal.

De ruimtelijke werking van kleuren
Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, lichte tinten hebben een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, groen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste.
Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken.

Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

Een plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de ruimte heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.

Als kozijnen in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat is vaak wel zo rustig.

Kleuren combineren
De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. In dit geval dus één of twee andere kleuren rood. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

Hetzelfde geldt als bij rood andere kleuren worden gekozen. Door kleuren te kiezen die dicht bij rood liggen, zoals roodoranje en roodpaars, wordt het effect rustiger dan een combinatie van rood met kleuren die verder van rood afstaan zoals paars en geeloranje.

En voor actie en spanning kiezen we kleuren die contrasteren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw.

Veel succes met de opdracht.

Vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 - 5269002
e info@havenaarinterieurs.nl
www.havenaarinterieurs.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Inrichting:
Luchtzuivering


Gerelateerde vragen aan BSO inrichten ( kinderopvang):

ziektewet en kinderopvang
      [Gesteld in Belastingen]
2009-09-07 22:11:05
heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
      [Gesteld in Belastingen]
2010-08-24 11:01:04
geen kinderopvangtoeslag door vrijwilligerswerk
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-01-20 15:38:02
Belastingdienst houdt kinderopvangtoeslag in.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2012-04-03 21:11:56
Eigen bijdrage kinderopvang
      [Gesteld in Kinderopvang]
2013-06-27 00:13:45

Gemiddelde score Inrichting: 8.6 (32x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+