Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Is een holding in deze situatie een oplossing?

[Gesteld op: 30-05-2011]

Toelichting:
Ik heb een eenmanszaak (restaurant). Ik wil graag verder ondernemen met 2 andere personen. Deze 2 personen zijn ook in het bezit van een restaurant (vof vorm). Wij zouden graag fuseren en allemaal 1/3 eigenaar worden van beide zaken. Omdat voor beide zaken nog een aflossing loopt bij de bank willen zij dit niet hebben. Zij eisen een winst van 30.000 p.p. per jaar per restaurant en beide restaurants halen dit bij lange na niet. (circa 40.000 per jaar). Nu kwamen we op het idee om de rechtsvormen zo te houden en om een holding b.v. op te richten met daaraan eventueel weer werk b.v's. Dit mede omdat we direct een 3de restaurant willen openen en de vastgoed e.d. in de b.v. willen onderbrengen. Nu is mijn vraag of dit uberhaupt wettelijk en belastingtechnisch wel mogelijk is?
Antwoord:

Nee, het is juridisch en belastingtechnisch niet mogelijk om de eenmanszaak en VOF als zodanig voort te zetten, en daar boven B.V.'s te plaatsen. Een eenmanszaak betekent namelijk per definitie dat er 1 eigenaar is, en dat bent u. Als u dit eigendom voor een deel overdraagt aan een B.V. wordt het een VOF tussen de BV en u.
Als u het eigendom volledig overdraagt aan de B.V., dan houdt de eenmanszaak op te bestaan, en wordt de onderneming in de BV gedreven.

Maar u hoeft niet zo ingewikkeld te denken; als beiden een winst van € 30.000 p.p. per jaar willen hebben, en beide restaurants halen dit niet, dan betekent dit dat hun eis onmogelijk is, en dat er van een samenwerking geen sprake kan zijn. Het maakt daarbij niets uit welke rechtsvorm er wordt gebruikt, er wordt gewoon te weinig winst gemaakt.
Het openen van een 3e restaurant lijkt mij dan ook onverstandig, omdat de resultaten laag zijn, en de risico's hoog. Bedenk wel dat als een restaurant het financieel niet haalt, dat dit gevolgen kan hebben voor de exploitatie van de andere restaurants. Om deze reden zou het wel wenselijk zijn om ieder restaurant in een aparte BV te exploiteren, maar bovendien mag er dan van onderlinge financiering geen sprake zijn, en mag er dan ook bijvoorbeeld geen gezamenlijke financieringsovereenkomst met de bank worden afgesloten.

 
Reactie vraagsteller:
Als eerst bedankt voor uw reactie.

Volgens mij begreep u mij verkeerd wat betreft de 30.000 p.p. Dit is namelijk een eis van de bank en niet van de andere ondernemers. We zijn jonge ondernemers en hebben privé lage kosten, zodoende kunnen we prima leven en bouwen we wel een stuk bezit op. De bank heeft hier geen boodschap aan en eist de 30.000 winst p.p. anders kan de rechtsvorm niet veranderd worden totdat de lening is afgelost (over 2 jaar). De reden dat wij de zaken over 3 personen willen verdelen is omdat we duidelijke afspraken op papier hebben staan mocht er ooit iets gebeuren na het openen van de 3de zaak. Weet u een mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen? misschien door middel van een onderliggend contract o.i.d.
 
Antwoord Beheerder:

De eis van de bank is niet vreemd; € 30.000 per jaar is nog onder modaal, dus dat is zeker geen vetpot. Het risico is aanwezig dat als u prive iets minder zuinig gaat leven, dat de onderneming dan in de financiele problemen komt. Ook moet de winst zodanig hoog zijn dat als de omzet iets zakt, dat dat geen probleem is voro de financien. Als een ondernemer mij zou vragen of het verstandig zou zijn om een restaurant met een winst van € 30.000 over te nemen, dan zou ik dat zeker afraden. Daarmee wil ik dus niet zeggen dat u het slecht doet, maar ik bedoel hiermee dat de risico's te groot zijn; er zijn teveel restaurants die het financieel niet halen.

Als u desondanks wil doorzetten, dan kan u 2 dingen doen; u kan 2 jaar wachten, of u kan bij een andere bank een financiering aanvragen waarmee u de huidige lening aflost.

Overigens voelt u zich met de gemaakte afspraken wellicht veilig om het 3e restaurant te openen, maar afspraken zijn niets waard als de tegenpartij geen geld heeft. Als de anderen niet zo zuinig leven als u zal u wellicht toch met de meeste schade zitten. Bovendien is het de vraag of de overeenkomsten inderdaad juridisch zo goed in elkaar zitten dat u inderdaad veilig bent.
Ik raad u zeker aan om bij uw plannen een adviseur te betrekken, die u goed kan begeleiden in het proces. Hij kan ook beoordelen of er voldoende is vastgelegd in de contracten.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Is een holding in deze situatie een oplossing?:

mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind
      [Gesteld in NLP]
2008-06-29 13:33:00
Ontbinding VOF en doorstart met minder firmanten
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-01-09 13:58:12
verkoop werkBV en openstaande posities met holding
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2016-03-30 14:49:18
Hoe kan ik dit het beste aanleren ?
      [Gesteld in NLP]
2012-09-22 18:40:10
Hoe krijg ik een betere relatie met mijn moeder
      [Gesteld in NLP]
2009-02-25 09:41:02

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+