Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Nieuws & Media » Verkeer
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Verkeer en krijg online een antwoord van de specialist in Verkeer

Zelf een vraag over Verkeer? Klik hier.
Meer vragen over Verkeer.

Beheerder worden?

De rubriek Verkeer heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Verkeer Klik hier.

RSS over VerkeerVragen over Verkeer via RSS. Klik hier.
RSS over Verkeer op jouw website?Vragen over Verkeer op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VerkeerVragen over Verkeer via E-mail. Klik hier.

bijkomend: prioritaire voertuigen...gevaar?

[Gesteld op: 27-05-2011]

Toelichting:
Eens stond ik stil voor een rood licht. Achter mij stond een ambulancewagen met loeiende sirene en voortdurend naar mij te klaxoneren ondanks er geen plaats was. Uiteindelijk ben ik door het rood gereden en heb gelukkig een nietsvermoedende automobilist die van links kwam kunnen ontwijken. Is dit normaal?

Hetzelfde weer heb ik meegemaakt maar met een brandweerwagen, die ook constant claxoneerde en ik deed hetzelfde als in de vorige situatie, waarbij er gelukkig geen accident veroorzaakt werd.
Vind u beide situaties, ondanks de handelswijze van beiden prioritaire voertuigen gerechtvaardigd? Welke tips geeft u hierbij in deze "speciale situatie", bij wijze van uitzondering op wat u eerder hierover uitgelegd hebt?
Antwoord:

Allereerst is weer het meest van belang dat u er alles aan doet het betreffende voertuig tijdig waar te nemen; Op het moment dat u stil staat voor het rode verkeerslicht rijd ander verkeer, waaronder dergelijke voertuigen, gewoon door. Hierom is het dat het van belang blijft dat u gebruik blijft maken van uw spiegels.

Daarnaast is het goed om voor ogen te houden dat deze voertuigen niet zelden onderweg zijn om mensen te redden: Hier in Nederland zijn daar diverse programma's van te zien op televisie, en kan me voorstellen dat u in België hetzelfde wellicht kunt zien. Deze voertuigen hebben dus enige vorm van haast, en het komt ook niet zelden voor dat andere weggebruikers zich geen raad weten; immers word in voorkomend geval van u verwacht dat u snel aan de kant gaat, maar dat niet kunt vanwege ander verkeer, en dan staat zo'n voertuig te flitsen en lawaai te maken, kort achter u. De meeste mensen reageren dan in paniek.

Alvorens u de kruising op gaat, het rode licht dus negerende, kijkt u eerst of er ander verkeer aan komt waar u mee in conflict kunt raken. U heeft dat zelf al ervaren. Let ook op hen; reageert men door te remmen/stoppen? Of rijdt men onverminderdt door? In dat eerste geval kunt u verder rijden, in dat laatste geval daarintegen zult u nog even moeten wachten, of wellicht is er de mogelijkheid iets verder te rijden, maar niet direct de kruising helemaal over te steken; belangrijkste is in dat geval is dat het prio-voertuig door kan. Dat u op een 'vreemde' plek tot stilstand moet komen is dan maar zo; belangrijkste is en blijft uw veiligheid. U ziet dat zodadelijk in een filmpje!

Tot slot het claxoneren van het priovoertuig; Deze tracht enkel uw aandacht te trekken. Zolang u niets doet (dus stil blijft staan), vermoedt men dat u hen niet heeft waargenomen en zal men alles doen om uw aandacht te krijgen. Ondanks dat; blijf kalm, denk in eerste instantie aan uw veiligheid en zorg dat het voertuig ver kan gaan. Doe dat snel, maar niet roekeloos.

Ervaring is overigens iets wat anderen op dit punt vaak ook niet hebben. Als u mee zou rijden met een prio-voertuig zou u zien dat veel meer mensen raar handelen. Sommigen trappen vol in de rem zodat het prio-voertuig bijna of zelfs helemaal deelneemt aan een kop-staartaanrijding, anderen gaan met gierende banden proberen uit stilstand weg te komen zodat ze amper vooruit komen. Voorkom paniek door te blijven kijken in de spiegels, zoals eerder gezegt.

Tot slot nog een filpje met daarin een voorbeeld van drie mensen die perfect reageren. Van dit soort filmpjes staan er vast meer op youtube, maar deze biedt het ultime voorbeeld. Ik geef even een korte toelichting op het geheel vanaf 2:15 en verder;

De eerste kruising: Mensen blijven massaal staan. De meest linker rijstook is immers vrij, als men daar naartoe zou bewegen zou men die blokkeren, naar rechts kan niet (geen ruimte). Het voertuig passeert zonder problemen.

Vanaf 2:30 komt een kruising in beeldt waar men op de volledige breedte van de rijbaan staat. Men let op (eventueel kan men de aandacht van anderen trekken door te claxoneren) en maakt ruimte; de achterste kan naar rechts zonder zelf in problemen te geraken. De twee die voor hem stonden rijden iets door, maar raken niet op het kruisingsvlak. Die twee staan vervolgens op een voetgangersoversteekplaats stil, en komen zo dus niet in conflict met eventueel kruisend verkeer, behalve eventueel de voetgangers die dan zullen moeten blijven staan.

Als het brandweervoertuig gepasseerd is kunnen zij het beste zo blijven staan (voetgangers kunnen er wel om heen) en wacht tot zij van hun achterligger(s) een teken krijgen om door te rijden als men het licht zelf niet meer kan zien.

Bij deze het adres van het filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=KQipLPwFZXw&feature=related

Owj a; en tot slot nog een ding: GA NOOIT SNEL VOOR EEN VOERUIG UIT RIJDEN! Door rood rijden zal in dergelijk situaties gedoogd worden, maar te snel rijden brengt meer risico's met zich mee!!!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Verkeer:
Snelheidscontroles


Gerelateerde vragen aan bijkomend: prioritaire voertuigen...gevaar?:

welke taken heeft de brandweer allemaal
      [Gesteld in Brandweer]
2008-11-07 16:38:36
gas terrasverwarming
      [Gesteld in Brandweer]
2009-03-28 14:02:23
kan u iets over de brandweerauto vertellen
      [Gesteld in Brandweer]
2009-11-08 14:10:21
geen IND stamp,werk,huis .wel schulden.en nu?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-05-22 08:04:44
schade aan auto vergoed door fietser?
      [Gesteld in Verkeersrecht]
2010-06-02 10:29:58

Gemiddelde score Verkeer: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+