Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Urinewegaandoeningen » Nierziekten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nierziekten en krijg online een antwoord van de specialist in Nierziekten

Zelf een vraag over Nierziekten? Klik hier.
Meer vragen over Nierziekten.
De huidige beheerder van de rubriek Nierziekten:
Naam: Prof. Dr. Johan Rosman
Bedrijf: Royal perth hospital
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Prof. Dr. Johan Rosman vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NierziektenVragen over Nierziekten via RSS. Klik hier.
RSS over Nierziekten op jouw website?Vragen over Nierziekten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NierziektenVragen over Nierziekten via E-mail. Klik hier.

man heeft nierziekte henoch schonlein

[Gesteld op: 24-05-2011]

Toelichting:
Hoi,

Zo'n 9 jaar geleden is er bij mijn man de ziekte van henoch schonlein ondekt. tot 7 jaar geleden is hij onder controle geweest bij een internist. In die tijd is de medicatie (prednison en lisinopril) afgebouwd. Onlangs zijn we er bij toeval achter gokomen dat zijn bloeddruk veel te hoog was ( 234/157) hij mocht dus ineens niet meer naar huis...

Hij is toen opgenomen geweest en met med is het wat gezakt. Hij is nu teruggeweest naar de interist en nu bleek in vergelijking met 7 jaar geleden zijn kreatine?? waarde van 92 naar 189 gestegen te zijn, dit was blijkbaar best schokkend want hij had het ook al over dialyse als de waarde nog een keer zou verdubbelen.
Inmiddels is ijn bloeddruk wel stabiel maar nog te hoog ( ongeveer 196/143) Hij slikt nu voor de bloeddruk adolat en daarbij weer lisinopril. Zijn lichaam moest nog even wennen aan de med en zou dus de volgende keer ober 6 weken moeten werken. Ik maak me toch wel zorgen zeker nu er over dialyse is gesproken. Kunnen wij hier zelf nog iets aan doen om die waarde niet te laten stijgen??
Hoe groot is de kans dat het zover komt dat er gedialyseerd?? moet worden. Ik zit best in onzekerheid nu en hoop van U wat antwoorden en zekerheden (zowel positief als negatief) te krijgen..

MVG Diana
Antwoord:
hallo Diana, dit is een heel dramatisch verloop van een heel raadselachtige en gemene ziekte. dat de bloeddruk nu zo hoog is heeft er direct mee te maken. Slechte nierfunctie veroorzaakt hoge bloeddruk en hoge bloeddruk veroorzaakt een slechte nierfunctie. laten we van het beste scenario uitgaan en dat is dat de nierfunctie een klein beetje verslechterde, en daar op de bloeddruk volledig uit de hand liep en daardoor weer de nierfucntie sterk verslechterde. in dat geval zal met goede medicatie (en dat kunnen best 5 verschillende soorten tabletten voor de bloeddruk worden) de nierfunctie weer verbeteren, alhoewel waarschijnlijk niet tot de uitgangswaarde. Het andere scenario: de nierfunctie verslechtert omdat de ziekte weer actief is geworden en nu is de bloeddruk slecht controleerbaar en de nieren gaan voortdurend achteruit. dan is er een weg ontstaan die kan leiden tot dialysebehoefte.
Om te onderscheiden is het misschien beter een nierbiopsie te doen zodra de bloeddruk onder controle is en indien de nierfucntie niet vebeterd.
Dus volgende dingen kunnen gebeuren:
1) Bloeddruk met medicatie beter onder controle, nierfunctie verbeterd weer
2) Bloeddruk wordt beter, maar nierfunctie slechter
3) Bloeddruk blijkt niet onder de knie te krijgen en nierfunctie verbeterd niet. In dat geval is het nodig te kijken waarom de bloeddruk zo hoog is (speciale roentgenfotos om een vernauwing van de nierarterien uit te sluiten).

De vraag wanneer dialyse is moeilijk te beantwoorden omdat ik uw man niet ken, maar grofweg wordt nodig met creatinines tussen 500 en 800.

Het is uitermate belangrijk de bloeddruk onder controle te krijgen. Een waarde nu nog steeds van 196/143 is nauwelijks verbeterd !! Zeer bedreigend. Mijn advies aan patienten met dit is vaak om een bloeddrukmeter te kopen (niet die polsmeters, koop een met een manchet om de arm) niet te duur bijv bij Kijkshop. Hou dan in een boekje bij zodat uw arts kan zien hoe de bloeddruk thuis is, want bij de arts is de bloeddruk vaak hoger dan thuis. Wees ook voorzichtig met zout, maar ik denk dat U dat wel weet.
Sterkte.
Beantwoord door:
Prof. Dr. Johan Rosman
profielpagina


Gerelateerde vragen aan man heeft nierziekte henoch schonlein:

hoe groot is de kans dat ik een nierprobleem heb?
      [Gesteld in Nierziekten]
2009-08-26 22:51:52
Hoe groot is kans op nierprobleem?
      [Gesteld in Nierziekten]
2009-08-28 16:59:57
Ben bang voor een nierziekte.
      [Gesteld in Nierziekten]
2009-09-21 21:00:17
Vraag over hoge bloeddruk.
      [Gesteld in Nierziekten]
2009-11-05 15:21:14
hallo
      [Gesteld in Nierziekten]
2011-01-30 00:52:29

Gemiddelde score Nierziekten: 8.9 (169x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+