Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Heeft mijn vriend bindingsangst?

[Gesteld op: 21-05-2011]

Toelichting:
Ik ben nu een half jaar samen met mijn vriend. Hij is ontzettend lief, attent, zorgzaam en een grote steun. We kunnen erg goed praten en lachen over vrijwel alles en we staan erg op 1 lijn over de meeste dingen. Enkel kan ik toch merken dat hij erg lang alleen is geweest. Zeker 6 jaar woonde hij op zichzelf na een lange relatie waarin hij zichzelf had verloren en zijn eigen dingen (hobbys) had opgegeven. Hij is erg happy met hoe hij nu zijn leven leidt en soms voel ik me even te veel. Als we samen zijn is alles goed, hoewel hij moeite heeft met zeggen dat hij van me houdt (zegt dit wel terug als ik het voortouw neem), hij zegt zich vrij en op zijn gemak te voelen bij me. De klik en de chemie is er ook... Enkel hebben we beide nogal wat tegenslagen doorgemaakt (ik nog wat meer dan hij) en dat vind vooral hij erg moeilijk te verkroppen. Hij heeft al tot 3x toe een weekend samen gecancelled, terwijl we vanwege afstand alleen weekenden samen hebben, omdat hij ruimte wilde. 1x snap ik, 2x ook nog wel maar een 3e x en dan ook zo in een dip zitten dat ik schuld krijg van vanalles waar ik geen invloed op heb, hij heeft dan veel twijfels etc. Maar dan zijn we weer samen en is alles weer goed. Nu heb ik een moeilijke week gehad en ben ik wat labieler en geef ik aan hem juist even nodig te hebben, dat ik even (telefonisch) wil horen dat alles goed zit. En dan drukt hij zich... Zegt hij dat hij even druk is etc. Kan merken dat ik hem dan teveel ben. Over toekomst praten is er ook niet echt bij, nu hoeft het van mij niet zo snel, maar was het meer een peiling om te zien hoe hij erin staat... En dan krijg ik ontwijkende antwoorden, waar ik ook al bang voor was... Ik heb een moeilijke tijd momenteel en heb vooral stabiliteit nodig, nu heb ik dit voor een groot deel zelf in de hand, maar wil ik ook de stabiliteit in de relatie. Maar dat gaat aan zijn kant van links naar rechts en ik hou teveel rekening met hem waardoor ik mezelf soms even wegcijfer. We zijn echt gek op elkaar en er is zeker geen ander in het spel o.i.d. Maar hij kan zich toch niet dusdanig aan me binden om me die bevestiging/zekerheid te geven. Als donderklap uit heldere hemel slaat bij hem soms de twijfels toe of trekt zich terug... Hoe ga ik hier mee om? Heeft hij binding/verlatingsangst?
Antwoord:
Beste,misschien kun u hier iets mee?Wat is bindingsangst Kort samengevat is bindingsangst dat je bang bent om je te binden. Je bent bang om een relatie te hebben met iemand. Mensen met bindingsangst houden heel veel van hun eigen vrijheid en zijn bang dat ze hun vrijheid kwijt raken door een relatie. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze bindingsangst hebben, maar anderen komen er tijdens hun relatie achter. Ze krijgen het benauwd bij het idee om altijd samen met iemand te moeten zijn en denken aan alle dingen die ze dan zullen missen. Lees hieronder alles over bindingsangst. Waaraan herken je bindingsangst bij jezelf
 • Er zijn een paar duidelijke kenmerken van bindingsangst. Hieronder een overzicht.
 • Je houdt veel van je vrijheid
 • Je hebt nog nooit een echt lange of serieuze relatie gehad
 • Je bent liever bij je vrienden dan bij je partner.
 • Je blijft twijfelen tussen je partner of je vrijgezellen leven
 • Je wilt je partner niet te vaak zien
 • Je vindt het moeilijk om intiem te worden.
 • Je wilt liever niet teveel aan de toekomst denken.
 • Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen en trouwen en dergelijke.
 • Je mist al snel de spanning in je relatie.
 • Deze spanning blijf je opzoeken, desnoods bij een ander of door bijvoorbeeld ruzie te maken met je partner.
Waaraan herken je bindingsangst bij je partner Wanneer je een partner hebt met bindingsangst hebt, is dat heel vervelend. Je kan heel erg aan jezelf gaan twijfelen of je wel goed genoeg bent. Maar het ligt niet aan jezelf dat iemand bindingsangst heeft. Heb je een partner die aan de volgende punten voldoet heeft hij of zij misschien wel bindingsangst
 • Terwijl jij het liefst iedere dag bij je partner bent, vind hij één keer in de week genoeg.
 • Je partner vindt dat je hem of haar teveel claimt. Iedere dag bellen of smsen is echt niet nodig
 • Je krijgt zijn familie of vrienden niet te zien, want dat zou het te officieel maken.
 • Gesprekken over de toekomst worden standaard afgekapt.
 • Ook al doe je nog zo je best, je partner geeft je het gevoel dat je toch niet goed genoeg bent.
 • Gaat het in een normale relatie alleen maar vooruit, heb je een relatie met iemand die bindingsangst heeft gaat het voor je gevoel alleen maar achteruit.
Oorzaken bindingsangst Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand bindingsangst krijgt. Bij de meeste mensen die bindingsangst hebben komt dit door het verleden. Mensen met bindingsangst hebben meestal zelf geeneens door dat hun verleden een grote rol speelt in hun huidige relaties.
 • Pesten of afwijzing. Mensen die in hun jeugd zijn gepest, kunnen daardoor erg onzeker zijn geworden. Ze vertrouwen mensen niet en denken dat anderen hun pijn willen doen. Wanneer iemand die gepest een relatie krijgt, kunnen die angstige gevoelens weer bovenkomen. Ze durven geen echte relatie aan te gaan uit angst dat het toch niks zal worden.
 • Verbroken relatie. Er zijn ook mensen die wel een gewone relatie hebben gehad zonder bindingsangst. Maar wanneer deze relatie heel rot is uitgegaan, kan er bindingsangst ontstaan. Iemand heeft zoveel pijn gehad, dat je door bindingsangst daar onbewust voor wordt beschermd.
 • Genetisch. In sommige gevallen is de bindingsangst genetisch bepaald. Het is dan moeilijk om op te lossen.
 Wat kan je tegen bindingsangst doen. Wanneer je zelf bindingsangst hebt, geef je daar het liefst aan toe. Maar wie weet mis je daardoor wel een hele leuke relatie. Hieronder wat tips hoe je om kan gaan met je bindingsangst.
 • Praat er met je partner over. Het is moeilijk om jezelf bloot te geven als je bindingsangst hebt, maar misschien kom je er wel uit door er samen over te praten. Wanneer je aan je partner uitlegt hoe je je voelt, dan kan je partner er begrip voor opbrengen en niet het idee hebben dat het aan hem of haar ligt.
 • Zoek de middenweg. Probeer van tevoren dingen met je partner in te plannen, maar ook afspraken met vrienden. Zo heb je voor jezelf het idee dat je niet alleen maar met je partner bent, maar dat je ook je eigen ding hebt. Wanneer je partner je gaat benauwen heb je nog je vrienden om naar uit te kijken. Op die manier ga je het niet af reageren op je partner.
 • Push jezelf. Ook moet je er niet aan denken om bijvoorbeeld naar je schoonfamilie te gaan of samen een weekend weg, je kan jezelf ook eens pushen om het gewoon te doen. Het is misschien moeilijk, maar als je het stap voor stap doet kom je er misschien wel achter dat het helemaal niet zo erg is.
Hoe ga je met je partners bindingsangst om. Wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst hebt, maakt dat je meestal erg ongelukkig. Maar je wilt je partner ook niet kwijt. Je kan veel ruzie maken met de ander, maar je kan ook een manier vinden om er mee om te gaan. Zeker wanneer je partner aan zijn bindingsangst wilt werken, komen jullie er misschien wel samen uit.
 • Claim je partner niet teveel. Stel geen eisen aan je partner, maar geef hem vooral zijn vrijheid. Ga er niet moeilijk over doen als hij of zij wat met zijn vrienden wilt gaan doen. Zo krijgt je partner het idee dat een relatie inderdaad niet het einde van de wereld is.
 • Verwacht niet teveel van je partner. Als je weet dat je partner bindingsangst heeft, verwacht dan niet teveel van hem of haar. Hij kan dat als benauwend opvatten omdat er immers eisen aan hem worden gesteld. Wanneer je hem de ruimte geeft, durft hij misschien wel intiemer te worden.
 • Praat niet over de toekomst. Wanneer je een relatie hebt, is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen. Iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.
Beantwoord door:
DEVOTAS
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Heeft mijn vriend bindingsangst?:

Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
Heb ik bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-28 17:27:51
mijn vriend heeft adhd .i
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 14:28:05
Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
hoe ga ik om met verlatingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-06-05 00:25:42

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+