Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

E104 formulier nodig als doktorandin in Duitsland?

[Gesteld op: 19-05-2011]

Toelichting:
Ik ben 26 en doctoreer momenteel in Duitsland. Gedurende mijn studententijd in BelgiŽ (ik weet dat er een verschil is tussen BelgiŽ en Nederland maar ik hoop dat het advies sowieso kan helpen) was ik steeds als kind ten laste bij mijn vader verzekerd. Onmiddellijk daarna ben ik als studente vertrokken naar Amerika voor 2 jaren (tussen mijn 23ste en 25ste). Ik was in Amerika als buitenlandse internationale student verzekerd, bleef ook in BelgiŽ nog als kind ten laste verzekerd. In mei 2010 kreeg ik een beurs van Duitsland om daar te doctoreren, in oktober 2010 ben ik dan van Amerika naar Duitsland verhuisd. Ik heb me aangemeld in de stad in Duitsland waar ik woon (mijn secundaire adres is in Duitsland, mijn primaire adres nog steeds in BelgiŽ) en heb een Europese ziekteverzekeringskaart. Ingeschreven blijven als kind ten laste kan men in BelgiŽ enkel tot de leeftijd van 25 jaar (bij mij was dit op 03/01/2010). Daarna bestaat nog een voorziening waarbij er nog een "behoud van recht op tussenkomst voor geneeskundige prestaties" wordt toegekend tot het einde van het jaar volgend op het jaar waarin men 25 geworden is (bij mij is dit tot 31/12/2011). Mijn dossier bij de ziekteverzekering in BelgiŽ is echter afgesloten sinds 3/1/2010 aangezien ik geen inkomen heb in BelgiŽ en er ook nooit gewerkt heb (enkel gestudeerd/als kind ten laste gestaan). Het behoud van recht loopt echter nog door tot eind dit jaar. Aangezien ik nog jaren in Duitsland zal wonen, wil ik me in Duitsland laten verzekeren, kan ik ook op afspraak naar de dokter etc. Ik heb enkel een beurs, geen werknemersinkomen, en de Duitse ziekteverzekering weet niet wat met me aan te vangen. Had ik een Duits inkomen, kon ik me gewoon in Duitsland laten verzekeren, maar die beurs telt niet als dusdanig inkomen (ook al wordt de beurs uitgegeven door een Duitse instantie). Mijn primaire adres is nog steeds in BelgiŽ (zo heb ik tenminste nog dat behoud van recht tot eind dit jaar - Europese ziekteverzekeringskaart). Nu zegt de Duitse ziekteverzekering dat ik door mijn oude Belgische ziekteverzekering formulier E104 moet laten invullen, maar ik voel nu al nattigheid want ik heb nooit gewerkt in BelgiŽ, enkel gestudeerd en als kind ten laste gestaan. Volgens wat ik online gelezen heb, wordt dat E104 formulier ingevuld om dubbele wachttijden te voorkomen. Ik wil me absoluut zo snel mogelijk laten verzekeren zodat ik ook op afspraak naar de dokter kan. Zal dat E104 formulier mij helpen of niet?
Antwoord:

Laat ik voorop stellen dat ieder land zijn eigen regels heeft inzake ziektekostenverzekering. In Nederland moet iedereen vanaf 18 jaar zelfstandig ingeschreven worden bij de verzekering, ongeacht of er inkomsten zijn of niet. Dit wijkt dus aanzienlijk af van het systeem in Belgie, en dus kan ik eigenlijk geen goed antwoord geven.
Als een Nederlander in Duitsland gaat studeren, en daar gaat wonen, heeft hij geen bintenis meer met Nederland, en kan daar ook niet verzekerd zijn. Daarbij is het woonadres bepalend. Wat u noemt over primair en secundair adres is mij volstrekt onduidelijk. In Nederland kan je maar 1 adres hebben; of je woont in Nederland, of je woont in Duitsland. Het is niet toegestaan om een woonadres in Nederland aan te houden alleen vanwege de verzekering, je bent wettelijk verplicht je in te schrijven in de gemeente waar je feitelijk woont.

Als u een Nederlander was zou ik zeggen dat u geen bintenis heeft met Nederland, en zich normaal moet inschrijven bij een Duitse verzekeraar, zonder E-formulieren.
Het E104-formulier is overigens nodig als er in Duitsland ziekengeld worden geclaimd terwijl u in Duitsland onvoldoende arbeidsverleden heeft. Met het E104-formulier verklaart uw Belgische verzekeraar dat u in Belgie voldoende heeft gewerkt. Het gaat hierbij echter niet om kosten van een dokter, maar om doorbetaling van loon tijdens ziekte. Dit is een andere verzekering ! Ik vermoed dus dat u zich in Duitsland voor de verkeerde verzekering wilt inschrijven. Ik raad u aan daar nog eens navraag naar te doen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan E104 formulier nodig als doktorandin in Duitsland?:

E106, ik verhuis naar duitsland heb ik dit nodig?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-03-12 10:26:40
Hoe krijg ik ziekenkosten uit buitenland vergoed
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2012-07-16 12:20:57
MVV en verblijf van suriname naar nederland
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2015-04-20 12:43:17
Waarom zorgverzekerings formulieren E106 en E108.
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2011-05-11 21:30:04
Buitenlandse partner naar Nederland halen.
      [Gesteld in Vreemdelingenrecht]
2012-01-29 17:15:16

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+