Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Onterft door mijn vader en zus ....

[Gesteld op: 18-05-2011]

Toelichting:
Mijn moeder is 1 jr geleden overleden, nu heb ik nog een vader en een zus. Deze zijn 2 handen op ÚÚn buik. Mijn zus speelt me uit tegen me vader en is nu zover dat ze bij de notaris zijn geweest om iets te regelen. Let wel dat mijn vader erg warrig is dus makkelijk te be´nvloeden is! Nu heb ik om uitleg gevraagd bij mijn zus en gaf als antwoord dat ze er niets over kan zeggen, dit zelfde antwoord gaf me vader ook. Mijn overleden moeder was mijn maatje en daar is alles correct afgehandeld via een testament waar mijn zus en man in worden vernoemd. Mijn vraag is nu, wat kunnen mijn zus en vader bij een notaris regelen zonder dat ik hier toestemming voor moet geven, is dat onterven? Zoja komt er hier dan bericht van via de notaris? Er is eigen vermogen en een koophuis aanwezig, waarvan het kindsdeel van me moeder al is verdeeld.. Hoor graag van u
Antwoord:

“Onterven” is een term welke bij het opmaken van het testament gebruikt kan worden. De wettelijke regeling biedt familieleden een recht op een bepaald deel van het vermogen van een erflater. Dit recht kan bij het opstellen van een testament worden uitgesloten, waardoor de erflater iemand kan onterven.

Het testament, of de uiterste wilsbeschikking, is een eenzijdige rechtshandeling. Zij werkt eerst na het overlijden van degene die haar verricht (artikel 42, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 4). De erflater kan een uiterste wilsbeschikking steeds eenzijdig herroepen, aldus artikel 42, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 4. Het derde lid van artikel 42, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 4 geeft vervolgens aan dat een uiterste wilsbeschikking alleen bij uiterste wil en slechts door de erflater peroonlijk kan worden gemaakt en kan worden herroepen.

In beginsel is het dus niet mogelijk voor iemand anders om het testament te wijzigen, dit is een rechtshandeling welke is voorbehouden aan de erflater. Hoewel een normale rechtshandeling kan worden vernietigd wanneer deze onder invloed van “een misbruik van omstandigheden” (artikel 44 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 3) tot stand is gekomen, kan dit geen grond opleveren voor het vernietigen van een testament (artikel 43, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 4).

Er zijn echter wel een aantal redenen waarbij een uiterste wilsbeschikking, na overlijden van de erflater, alsnog door een ander vernietigd zou kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het testament gemaakt is onder invloed van een onjuiste beweegreden. Hierbij is dan wel vereist dat de door de erflater ten onrechte veronderstelde omstandigheid - die zijn beweegreden tot de beschikking is geweest - in de uiterste wil zelf is aangeduid en de erflater de beschikking niet zou hebben gemaakt, wanneer hij van de onjuistheid van deze veronderstelling kennis had gedragen (artikel 43, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 4). Uit de parlementaire geschiedenis blijkt het volgende:

Een beweegreden is onjuist, wanneer een erflater tot een beschikking wordt bewogen door een omstandigheid, die hij ten onrechte als bestaande aanmerkt of die ontijdig heeft opgehouden te bestaan of door een verwachting die niet in vervulling is gegaan.”

De persoon die aangeeft dat er sprake is van een onjuiste beweegreden, zal dit in beginsel moeten bewijzen (artikel 150 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering).  

Andere gronden voor vernietiging van een testament, na het overlijden van de erflater, kunnen gevonden worden in bedreiging of bedrog.

Kortom:
Een testament kan, na overlijden van de erflater, niet zomaar gewijzigd / vernietigd worden. Om eventuele “familiaire spanningen” te voorkomen, raad ik u aan om toch nog eens bij uw vader na te vragen wat “er geregeld is”. Indien u hier wederom geen antwoord op krijgt, kun u zelf contact met de notaris opnemen.
Hij kan in het Centraal Testamentregister bekijken wat de stand van het testament is. Aangezien u belanghebbende bent, en betrokken bij het testament, kunt u hiernaar vragen.

Tot uw dienst, 

M.van't Woudt (LLB)

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Onterft door mijn vader en zus ....:

vader / partnerkeuze
      [Gesteld in Relaties]
2008-10-04 23:03:42
ww uitkering stopt per februari 2009
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 20:05:41
vragen seksueel misbruik
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2009-09-03 13:47:31
Wel of geen alimentatie eisen en hoe.
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-22 22:06:06
fout in het testament door de notaris
      [Gesteld in Notaris-Zuid Holland]
2011-07-23 11:58:04

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+