Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Mogelijkheden huis verkopen en terughuren?

[Gesteld op: 18-05-2011]

Toelichting:
Op mijn appartement rust een aflossingsvrije hypotheek. Als ik kijk naar de huidige verkoopopbrengsten zit er een overwaarde in van ▒ 20%.
Over 2 jaar kan ik (heb nu de leeftijd van 70 jaar) de maandelijkse rente niet meer betalen. Is het juridisch en fiscaal gezien legaal en mogelijk om samen met mijn kinderen een stichting of andere organisatie op te richten die mijn huis gaat kopen en het vervolgens weer verhuurt aan mij?
Wat zijn de consequenties als ik het huis verkoop tegen het bedrag van de hypotheek die er nog op rust en het terughuur voor het bedrag dat de stichting (of andere organisatievorm) dan kwijt is aan de door haar (stichting of andere organisatievorm) af te sluiten hypotheek.
Als ik met de te betalen maandhuur onder het bedrag van de huurtoeslagnorm blijf, kan ik dan bij deze constructie in aanmerking komen voor huurtoeslag? Gezien het inkomen dat ik over 2 jaar heb, zou ik bij de huidige regeling voor huurtoeslag in aanmerking kunnen komen.
Stel dat zo'n constructie mogelijk is: welke nadelen zitten hieraan voor de kinderen?
Antwoord:

Deze constructie is leuk bedacht, maar helaas niet uitvoerbaar. U kan uw appartement namelijk alleen verkopen aan een stichting (of andere rechtsvorm) als deze daarvoor een hypotheek kan verkrijgen. Ik weet voor 99 % zeker dat geen bank mee zal werken aan deze constructie omdat de stichting geen andere inkomstenbron heeft, en dus de rente en aflossing op deze hypotheek niet kan betalen, of uitsluitend kan betalen uit de opbrengsten van de woning.
Dat betekent logischerwijs dat de door u te betalen huur altijd hoger moet zijn dan de kosten van rente en aflossing.
Aangezien u aangeeft dat u over 2 jaar de rente niet meer kan betalen, zal u dus ook zeker de huur niet kunnen betalen, omdat deze hoger moet zijn.
Dit is geen optie dus.

Er zijn nog wel andere mogelijkheden:
a) Verkoop van uw appartement, en verhuizing naar een goedkopere koopwoning, of een huurwoning.
b) Verkoop van uw appartement aan uw kinderen, en het terughuren. De verkoop moet dan wel verplicht tegen de werkelijke marktwaarde, en de huurprijs moet per jaar 6 % van de koopsom bedragen.
c) Een zgn. opeethypotheek bij de bank afsluiten. U betaalt dan geen of minder rente, en het verschil wordt bijgeboekt op uw schuld. Dit kan uiteraard beperkt, afhankelijk van de waarde van uw woning.
d) Geld lenen van uw kinderen tot maximaal het bedrag van de overwaarde. Daardoor kan u leven van uw geld wat nu vastzit in de woning, in plaats van erg zuinig te moeten leven, met bij uw overlijden een erfenis achter te laten ter hoogte van de overwaarde (waarbij de kinderen en de belastingdienst uw geld ontvangen waar u niet bij kon).

 

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor het supersnelle en adequate antwoord.
Nog ÚÚn vraagje: Stel dat zo'n stichting wel een aflossingsvrije hypotheek kan verkrijgen: kan het huis dan wel verkocht worden tegen het bedrag van de hypotheekkosten en niet tegen de vrije marktewaarde?
Bij een huurprijs van 6% van dat hypotheekbedrag zou ik het met huursubsidie wel kunnen betalen. Het huurbedrag (incl. servicekosten) per maand zit dan nog binnen huurbedrag om voor huurtoeslag in aanmerking te komen.
 
Antwoord Beheerder:

Allereerst een belangrijke opmerking: een stichting is een zelfstandig rechtspersoon die wordt bestuurd door een bestuur. Niemand kan eigenaar zijn van een stichting, en een stichting kan ook geen winstuitdelingen doen.
Als u dus uw appartement verkoopt aan de stichting, dan verkoopt u dus aan een "derde". Als u de verkoopprijs lager stelt dan de marktwaarde, dan bent u daar vrij in, maar feitelijk schenkt u daarmee het waardeverschil aan de stichting. Deze schenking kan nooit meer ongedaan worden gemaakt; u geeft hiermee geld weg, en dat komt nooit meer in de familie terug.
Tot slot nog een aandachtspunt: voor de oprichting van een stichting moet u naar een notaris, en dat kan snel meer dan € 1.000 kosten.
Het is dus mogelijk, maar ik kan dit in alle opzichten afraden.

Overigens is het niet waarschijnlijk dat een bank aan een stichting een aflossingsvrije hypotheek zal verstrekken, aflossing zal altijd nodig zijn. Financiering voor bedrijven gebeurt namelijk op andere manieren dan voor particulieren.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Mogelijkheden huis verkopen en terughuren?:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
gek of niet
      [Gesteld in Paranormaal]
2010-04-09 16:34:42
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+