Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening » Conflictbemiddeling
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Conflictbemiddeling en krijg online een antwoord van de specialist in Conflictbemiddeling

Zelf een vraag over Conflictbemiddeling? Klik hier.
Meer vragen over Conflictbemiddeling.
De huidige beheerder van de rubriek Conflictbemiddeling:
Naam: Diederik Diercks
Bedrijf: Result adr
Reactiesnelheid: 373 uur
Waardering: 8.0 (van max. 10)
Meer informatie over Diederik Diercks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ConflictbemiddelingVragen over Conflictbemiddeling via RSS. Klik hier.
RSS over Conflictbemiddeling op jouw website?Vragen over Conflictbemiddeling op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ConflictbemiddelingVragen over Conflictbemiddeling via E-mail. Klik hier.

Zaken doen met Polen tegen EU norm??

[Gesteld op: 02-01-2008]

Toelichting:
Ik ben importeur van een Pools product, na veel opstart kosten, en veel geinvesteerd te hebben, ontdek ik dat deze leverancier vrolijk door blijft gaan met de rechtstreekse verkoop naar Nederland. Dat maakt mij als importeur overbodig. Is dit in strijd met EU regels?? Wat kan ik doen?? Heb al gevraagd of ze hiermee willen stoppen, dat ik er dan mee ga stoppen. Lijkt mij dat dit interne en onnodige concurentie is?? Als ik er mee stop, kan ik dan mijn geinvesteerd geld terug vorderen??
Graag reactie. Dank
Antwoord:
Ik ga er vanuit dat Nederlands recht van toepassing is, en niet Pools recht. Anders zou de vraag aan een Poolse deskundige gesteld moeten worden. Welk recht van toepassing is staat waarschijnlijk in het contract. Er kan een bijzondere regel gelden met betrekking tot het toepasselijke recht.Dat is een gespecialiseerd terrein, waar ik mij hier niet op begeef.


Of de leverancier buiten u om naar Nederland mag blijven leveren hangt af van de inhoud van de gesloten overeenkomst. Er is niet een wet of zo die dat verbiedt. Ik neem aan dat er niets uitdrukkelijk in de overeenkomst over staat, anders had u de vraag niet gesteld. Maar ook als het er niet uitdrukkelijk in staat, kan het zijn dat de overeenkomst wel zo geinterpreteerd moet worden dat in feite is afgesproken dat de leverancier niet buiten u om zou leveren. Een overeenkomst verbindt namelijk tot datgene waarvan partijen mogen verwachten dat de ander ertoe gebonden zal zijn. Het hangt erg van de structuur van de overeenkomst en de situatie daaromheen af waar partijen precies toe gebonden zijn.Voor agentuur is er wel een wettelijke regel die een soort exclusiviteit toekent, want de wet bepaalt dat een agent recht heeft op provisie over alle verkopen in het gebied dat hem is toegewezen, tenzij de overeenkomst tussen principaal en agent uitdrukkelijk bepaalt dat de agent niet het alleenrecht voor zijn gebied heeft. Als importeur bent u echter, naar ik aanneem, geen agent maar een distibuteur.Het feit dat u veel investeringen heeft gedaan (en de leverancier wist dat u dat ging doen, en dat misschien ook wilde) kan een aanwijzing zijn dat bedoeld is dat u exclusiviteit heeft. De structuur van de prijsstelling in de overeenkomst en de gebruikte formuleringen daarvoor kunnen ook een aanwijzing zijn. (Duikt de leverancier nu onder uw prijs? Geeft de overeenkomst daarvoor de ruimte?)Overigens is exclusiviteit makkelijk te omzeilen voor de leverancier, lijkt mij; hij kan b.v. aan een ander Pools of Duits bedrijf leveren dat dan weer naar Nederland exporteert. Dan krijg je weer drie vragen: mag dat, kan je opzet bewijzen en kan je het tegenhouden.Over uw tweede vraag: De wet geeft een distributeur geen recht op vergoeding bij het einde van de overeenkomst. (Bij agentuur is dat wel zo.) In sommige speciale gevallen kent de rechter toch wel een vergoeding toe. Ik vermoed dat dat alleen gebeurt als de leverancier de overeenkomst beëindigt, niet als de distributeur dat zelf doet (al zijn er geen algemene regels voor). De vergoeding wordt soms toegekend als - plat gezegd - de principaal de distributeur vernaggeld heeft, of het voor de distributeur buiten zijn schuld wel erg triest afloopt, en de leverancier daar misschien niet geheel buiten staat en er de vruchten van plukt, b.v. wanneer de distributeur grote investeringen heeft gedaan omdat hij reden had (gekregen) om te geloven dat hij een groot aantal jaren zou hebben om die terug te verdienen, maar zijn overeenkomst dan al na korte tijd beëindigd wordt en de leverancier er met de opgebouwde goodwill vandoor gaat.Het voorgaande geeft wat ideeën en denkrichting; het is geen juridisch advies. Voordat u ingrijpende beslissingen neemt zou u met een deskundige (liefst advocaat) moeten spreken, aan de hand van de overeenkomst en de verdere omstandigheden.
Beantwoord door:
Diederik Diercks
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Zaken doen met Polen tegen EU norm??:

mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind
      [Gesteld in NLP]
2008-06-29 13:33:00
Wat te doen? Mijn zoon van 22 liegt over geld.
      [Gesteld in NLP]
2008-08-11 14:27:58
Spelbesturing FIFA '06 op de PC
      [Gesteld in Computerspellen]
2009-05-31 21:20:46
61/62 kilo?
      [Gesteld in Afvallen-Gelderland]
2011-06-30 01:30:38
Hoe kom ik van mijn dikke bovenbenen af?
      [Gesteld in Afvallen-Gelderland]
2011-07-04 10:18:14

Gemiddelde score Conflictbemiddeling: 8.0 (19x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+